maanantai 1. joulukuuta 2014

Lyhennetyn työajan vaikutus palkkaan

Vaikka päätavoitteeni on olla velaton jossain vaiheessa tätä vuosikymmentä tai viimeistään seuraavan puoleenväliin mennessä niin olen ajatellut myös muita asioita tulevaisuuden varalle. Olen meinannut nimittäin kysyä työnantajalta mahdollisuudesta siirtyä lyhennettyyn työaikaan kunhan lainat ovat siedettävällä tasolla ja sijoitusvarantoa hieman kertynyt. Firman talous on laman takia allapäin joten uskon kyseisen tempun olevan täysin mahdollinen työnantajan etsiessä keinoja säästää vähentämättä väkeä. Tällainen ajatelma poksahti sitten päähän tuossa yhtenä iltana marraskuussa: kuinka lyhennetty työaika vaikuttaa kuukauden kokonaisansioihin kun verotus otetaan huomioon?

Tämähän on tietysti selvitetty helposti pienellä päättelyllä ja nopealla laskutoimituksella:
Kuukaudessa taitaa olla keskimäärin 22 työpäivää, eli vuodessa siis 22*12=264 päivää. Viikkotyöaika 38,25 joka jaettuna viidellä tekee 7.65h/pv. Tuntipalkka sanotaan nyt 20e/h joka tekee päivässä 153e ja vuodessa siis 40392e.

Jos siirryn lyhennettyyn viikkoon eli perjantain 6,25h jää pois niin viikkotyöaika on 32h, päivässä 6,4h ja tuntipalkalla 20e/h saadaan päiväpalkaksi 128e joka tekee vuodessa 33792e.

Tuossahan on aivan järkyttävä ero, 40392-33792=6600e vuoden mittaan! Mutta otetaanpas verotus tähän mukaan ja katsotaan miten luvut tasoittuvat. Käytän tässä laskennassa Veronmaksajain keskusliiton tuloverolaskuria vuodelle 2014 joka ottaa huomioon myös kunnallisverot, yms jotka ovat riippuvaisia palkan määrästä.

Täydellä työajalla ja palkalla 40392€/v veroprosentti on laskurin mukaan 31,2 % kun pyöristetään lomarahojen, yms takia varmuuden vuoksi seuraavaan luokkaan eli 41000€. Tämän mukaan siis vuodessa maksaa veroja 12792 ja käteen jää lopulta 41000-12792=28208€.

Lyhennetyllä työajalla ja palkalla 33792€/v veroprosentti on laskurin mukaan 28,1 % pyöristettynä taas seuraavaan tasaluokkaan eli 34000€. Vuodessa maksaisi veroja 9954 ja käteen jää lopulta 24046€.

Ennen veroja erotus oli siis 6600€, mutta verojen huomioon ottamisen jälkeen enää 4162€ eli alle 350€ kuukaudessa. Onhan tuo edelleen helvetin iso määrä rahaa, mutta kun miettii että vastineeksi saisi melkein tuplasti vapaa-aikaa, palkkatulo pysyisi edelleen arviolta yli 2000€/kk ja kuukaudesta kertyisi edelleen täysi lomakertymä, niin jossain vaiheessa tulevaisuudessa tuo muutos on varmasti itselläni ajankohtainen. Mitä nopeammin saan lainat lyhennettyä ja sijoitushommat pyörimään niin sen nopeammin pääsen miettimään myös tätä asiaa uudelleen. Esimerkiksi 100€/kk osinkotuottoon ei ole kovin vaikea päästä johdonmukaisella sijoittamisella ja säästämisellä. Tässä blogissa kirjoittaja ostaa säännöllisesti osakkeita jenkkiläisen välittäjän kautta ja salkun arvon ollessa hieman yli 33000$ ilman sen kummempia laskutoimituksia osinkoja tulee keskiarvollisesti melkein 150$ kuukaudessa ennen veroja.

Jokaisen velkojen maksuun käytetyn tai säästöön laitetun lisäeuron myötä tuo ero täyspäiväisen palkkatulon ja lyhennetyn työajan palkkatulon+pääomatulon välillä kapenee siis itsellänikin :)


4 kommenttia:

 1. Sulla on mahtavia pohdintoja täällä blogissa, ja mukavan rento ote kirjoittamiseen! Olen itsekin pohtinut rahan ja vapaa-ajan merkitystä elämässäni - toki kunhan valmistun koulusta, tarkoitus olisi painaa niin paljon töitä kuin vain mahdollista noin parin vuoden ajan että saan kuitattua velkani. On kuitenkin paikallaan sen jälkeen laskea, mikä on vapaa-aikani arvo, ja kuinka paljon rahaa kuukausittain oikeasti tarvitsen nauttiakseni mielekkäästä elämästä.

  Odotan innolla seuraavia postauksiasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, kiitos kohteliaisuudesta. Aika paljon lainailen sieltä sun täältä mitä on tullu luettua ja sovellan vaan omaan tilanteeseen, tekee päätöksistä kummasti pitävämpiä kun ne iskee ns. kaikkien nähtäville :)

   Kannattaa todellakin pari vuotta valmistumisen jälkeen panostaa työhön, että pääsee veloista eroon ja talouden saa tasapainoon. Sitten on hyvä pysähtyä miettimään tarkemmin elämää kun ei ole ns. pakkoa tehdä pitkää päivää velkojen maksamiseks :)

   Poista
 2. Oletko vielä tehnyt lyhennettyä työviikkoa? Jos, paljonko on verotus muuttunut viime vuosina? Oma suunnitelmani olisi vähän samanlainen kuin sinulla. Se mietityttää, kuinka monta vero% pienenee kuukaudessa, jos tekee kolmipäiväistä viikkoa. Nyt se prosentti on 27. Kerro ajatustasi, jos jouat. t. Jussi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Terve!

   En ole lyhennetylle päässyt koska työnantaja ei sitä salli, byrokratian hienot koukerot ja niin edelleen. Tyytyminen on ollut siis yksittäin haettuihin palkattomiin perjantaipäivien vapaisiin joita en sitten ole raaskinut/kehdannut pommittaa atk-järjestelmään hyväksyttäväksi muutamaa päivää enempää per kuukausi.

   Suunnitelmissa ja haaveissa asia kyllä vielä on, laittelen siitä sitten tekstiä ja lukuja tulemaan jos/kun homma tapahtuu. Uskoisin, että viimeistään 50k€ sijoitusvarallisuuden tullessa täyteen teen tavalla tai toisella 4pv työviikon mahdolliseksi :)

   Poista