maanantai 22. joulukuuta 2014

Älytöntä jouluhysteriaa

Hieman ankea aihe näin kaksi päivää ennen aattoa, mutta pakko purkaa hieman tuntoja ja ketutusta tästä kaikesta hölinästä.

En lue itseäni todellakaan minkäänlaiseksi joulufanaatikoksi, ostan lantut ja laatikot mutta that's it. Lahjoja ostan tärkeimmille, joskus en heillekään, enkä tykkää toitottaa joulua muuten kuin soittelemalla onnentoivotukset sukulaisille jos en pääse käymään. Tänään meni kuitenkin kuppi aika pahasti nurin kun yritin ruokatunnilla käydä ostamassa eväitä läheisessä Prismassa. Tulin juuri työmaakeikalta ja ajattelin ajaa auton parkkihalliin sulamaan vartiksi mitä kaupassa menee, mutta eikös siellä ollu kaikki paikat varattu ja kaikenlisäksi jotkut urpot olivat parkkeeranneet ajoväylille kun ei ruutuja olleet löytäneet. Mitähän esimerkiksi ambulanssikuskit olisivat tuosta mieltä jos joku vanhus saisi sairaskohtauksen hallissa (tapahtui kohdallani viimeksi kolme viikkoa sitten), varmasti kiittäisivät ihmisiä kun eivät pääse 100m lähemmäs uhria yhden ainoan kulkuväylän ollessa auki!

Nythän on jo kolmas vuosi putkeen kun parilla lomapäivällä joulun ympärillä saa mukavan pitkän loman aikaiseksi. Mutta miksi helvetissä ihmiset käyttää sen hyvän rentoutumisajan rynnimällä täpötäyteen supermarkettiin kun ostokset voisi hoitaa lähimarketissa tai vielä paremmin varautumalla ruuhkiin ja tekemällä ostokset pari päivää aikaisemmin? Yleensä tuolla vielä ikävä kyllä näkee erittäin kireän oloisia ihmisiä joilla pienet lapset huutavat väsyneinä jonossa ja naama on norsun vitulla melkein joka kolmannella. Mutta eihän tuo ihmekkään ole, vituttaisi se minuakin seisoa jonossa laatikoiden ja maitojen kanssa tunnin verran kun tuotteiden päiväys on melkein uuteen vuoteen saakka vaikka 3pv aikaisemmin ostettunakin päiväykset riittävät varmasti joulupyhien ohi.

Alennusmyynnit

Toinen mieltä askarruttava seikka on nuo alennusmyynnit, tai sanotaanko ennemminkin alennusprosentit. Kurvasin tuolta supermarketin parkkihallista samantien pihalle ja läheiseen pienempään markettiin, siellä perheenäiti rattaiden kanssa mätti -15% tarjouksessa olevia lihapullapaketteja kärryjen täydeltä. Tuli siitä mieleen miten ihmisiä pystytään ohjaamaan oikein kätevästi noilla lopulta aivan onnettomilla alennuksilla. Tuo 15% siitä hyvällä tuurilla 10% lihaa (=broilerin nahkaa) sisältävästä kahden euron lihapullapaketista on 30snt, kymmenen paketti ostamalla säästät maailmaa mullistavat kolme (3) euroa. Ou jee, saman säästön saat kun menet sen Siwan sijaan Lidliin tai suunnittelet ostosreissut muuten vaan paremmin. Tai ostat laadukkaampaa tavaraa missä on enemmän lihaa niin vähempi määrä riittää koska proteiini täyttää ja pitää nälkää loitolla paremmin kuin halpa höttöpaska. Muutenkin oman talouden ollessa kunnossa ei ole mitään syytä rynniä kauppaan noiden parin euron tarjousten takia koska ne summat ovat lopulta täysin mitättömiä siihen vaivaan nähden mitä tarjousmainosten kyttääminen & tietyssä kaupassa asioiminen teettää.

Sama tietysti koskee kaikkea ns. halpaa kiinakamaa (oma mielipiteeni) jota erilaiset kaupat kuten Robin Hood tai Tarjoustalo, tms myy. Jos tuote maksaa alle 10e niin siinä ei paljoa auta vaikka alennus olisi 50%, se on viiden euron säästö tuotteesta joka ei kuitenkaan kestä seuraavaan jouluun tai kun tarkemmin asiaa mietit niin et lopulta tarvitse sitä. Noilla on vaan helppo saada ihmisiä kauppaan sisään ostamaan kaikenlaista krääsää nurkkiinsa pyörimään. Ja ihmiset vielä tuntevat olonsa hyväksi kun säästi 5e siinä maalatussa lasilyhdyssä josta maalit alkavat hilseillä ensimmäisen polttokerran jälkeen ja runko on täysin ruosteessa kevääseen mennessä. Onhan noissa sentään hyviäkin tuotteita, esimerkiks alusvaatteeni olen jo pitkään hakenut Robin Hoodista jos satun sille seudulle muutenkin, muuten se 10km ajaminen niitä ostamaan maksaa jo autonkäytössä&polttoaineessa saatavan hyödyn verran eli joko odotan tai kävelen lähimarkettiin ja katson mitä siellä on pienessä valikoimassa tarjolla.


Näihin tunnelmiin ei varmaan tarvitse taas onneksi vuoteen palata. Huomisen työpäivän jälkeen voi käydä hyvällä omallatunnolla vetämässä vielä salitreenin, keskiviikkoaamuna sitten pyörähtää pienellä kierroksella isovanhempien luona ja alkuillaksi joulupöytään veljen luo. Ostokset ja loppuviikon ruoat on ostettu hyvissä ajoin joten ei tarvitse hermojaan menettää ruuhkissa. Joulun jälkeisinä vapaapäivinä yritän laitella lupaamani kuluseurannan joulukuulta ja iskeä vuoden 2015 taloussuunnitelman kasaan itseäni motivoimaan.

Hyvää Joulua kaikille, syökää maha täyteen ja pitäkää krääsänostohimot kurissa velatonta elämänvaihetta odotellen :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti