tiistai 7. maaliskuuta 2017

Veronmaksajain keskusliitto - mitä, missä, häh?

Sain eilen soiton kyseisestä "puljusta" ja aika agressiivisesti koittivat kaupata jäsenyyttään. Loppuvuosi olisi maksanut kuulemma vain 33€ ja siihen olisi saanut heidän julkaisemansa Taloustaito-talousaikakauslehden samaan pakettiin.

Rahoistaan edes vähän kiinnostuneena en kuitenkaan suin päin jäseneksi lähtenyt vaan ilmoitin ensin hieman tutkivani heidän palveluitaan ja liittyväni sitten nettisivujen kautta jos tunnen tarvetta heidän palveluilleen. Pienen selvittelyn jälkeen sain seuraavan listan oleellisimmista palveluista:

 • Taloustaito-lehti joka tarjoaa ajankohtaista tietoa taloudesta ja verotuksesta
 • "Lobbaus" päättäjien suuntaan veroasioissa
 • Asiantuntija&lakimiespalvelut jäsenille verotukseen liittyvissä seikoissa
 • Koulutuksia ja "veroiltoja" joissa saa infoa talouteen ja verotukseen liittyvistä asioista

Ihan ensimmäisenä täytyy kysyä itseltään, että mitä noista asioista ei voi saada muualta, tai onko yhden järjestön vaikuttaminen valtion päättäjien suuntaan niin tehokasta, että siitä on oikeasti hyötyä. Tuosta yhteydenpidosta päättäjien suuntaan en oikein löytänyt ainakaan Googlen kautta konkreettisia esimerkkejä muulla kuin mielipidetasolla. Eli liitto on antanut ainakin joissain asioissa julkisuuteen lausunnon jossa paheksutaan päättäjien aikeita ja koetetaan muuttaa suuntaa antamalla näennäisesti mahdollisia vaihtoehtoisia toimenpiteitä saman lopputuloksen saavuttamiseksi. Siitä en tiedä ovatko nuo vaihtoehdot realistisia, laskelmiahan ei uutisien mukana yleensä julkaista vaan oletetaan ihmisten uskovan niitä tehdyn jossain kulissien takana. Toisaalta olisikin aikamoinen ihme jos joku osapuoli kertoisi rehellisesti kuinka on istuttu konjakkilasien kanssa saunaillassa ja mietitty laskimien kanssa miten molempien osapuolten tavoitteet saavutetaan ja positiivinen julkisuus taataan kaikille.

Sitten ne toiset kysymykset jotka koskettavat taloudestaan kiinnostunutta ihmistä arkipäiväisessä toiminnassa. Miksi maksaisin talousuutisista kun ne voi lukea internetistä tai käydä kirjastossa, tuoko Taloustaito minulle mitään uutta ja ihmeellistä pöytään? Entä ovatko nuo asiantuntijapalvelut niin hyviä ja onko niille tarvetta niin usein, että niistä kannattaa maksaa? Kuitenkin verottaja palvelee suhteellisen hyvin suurimmilla paikkakunnilla sekä verkossa, enkä usko asiantuntijoiden osaavan antaa sen parempia laillisia neuvoja kuin verottajan tai tämän blogiyhteisönkään. Tulkinnanvaraisissa tapauksissa voi aina ns. koittaa kepillä jäätä verottajan suuntaan kunhan oma tulkintasi pysyy laillisuuden sisäpuolella. Mitään tuossa ei tietääkseni menetä, korkeintaan verottaja hylkää näkemyksesi.

Itseäni jäsenyydessä kiinnostaa eniten nuo koulutukset ja veroillat joissa olisi mahdollisuus kenties verkostoitua ja saada hyviä vinkkejä. Huonona puolena noissa taas on, koulutukset ovat maksullisia tapahtumia joista jäsenenä saat vain pienen alennuksen. Koulutusten hinnat ovat mielestäni myös aika korkeita joten täytyisi tosi tarkkaan miettiä mihin sen useamman satasen laittaa. Esimerkiksi webinaari työmatkat verotuksessa maksaa jäsenille 290€+alv ja muille 350€+alv joten yksityishenkilön työmatkat saavat olla aika mutkikkaita jos tuota tuntee tarvitsevansa. Tällä hetkellä auki olevat koulutukset ovat näköjään muutenkin suunnattu yrityspuolen tai hallinnon edustajille.

Nettisivujen listoja tutkiessa tälle maanosalle ei osu minkäänlaista mainittavaa aktiviteettia noiden koulutusten tai veroiltojen suhteen eli hyödyksi jäävät webinaarit joihin voi osallistua kotikoneelta, tai sitten matka Helsinkiin (näyttäs olevan yleisin paikka) ja kappas, jäsenyyden vuosihinta pomppaakin 50€ kertaheitolla, satasen jos käyt kahdesti ja niin edelleen. Veroillat ovat avoimia kaikille joten niihin pääsisi sisään myös ilman jäsenyyttä jos vaan pokka kestää mennä maksamatta palvelusta. Oletukseni on, että noita kustannuksia et saa mitenkään pitävästi perusteltua verotuksessa verovähennyksien puolelle.

Liiton yhteistyökumppaneilta saa alennusta tietysti tuotteista, esimerkiksi vakuutuksista, mutta koska kilpailutan vakuutuksiani säännöllisesti niin näiden etujen käyttäminen saattaisi sitouttaa vaihtoehtoon joka ei ole itselleni normaalitilanteessa se edullisin mahdollinen. Senkin osion hyöty jää siis aika arveluttavaksi.


Lopputulos


En näe jäsenyydestä itselleni mitään maata mullistavaa hyötyä tässä vaiheessa. Uskoisin saman koskevan suurinta osaa muistakin "nuoremmista" talousasioistaan huolehtivista ihmisistä ja hyötyjen tulevan esille vasta kun tulomuotoja on useampia. Kun omistaa vuokra-asuntoja, saa palkkatuloja sekä pääomatuloja niin tilanne voi olla erilainen ja silloin neuvoista ja vinkeistä voi olla oikeasti jopa rahallista hyötyä. Katson siis tilannetta uudestaan kun asuntoasiat omalta kohdalta selviävät tässä vuoden mittaan ja osinkotulot kasvavat nelinumeroisiin summiin jossain vaiheessa tulevaisuudessa :)Oletko sinä veronmaksajain keskusliiton tai jonkin muun talousliiton jäsen? Mitkä palvelut ja hyödyt vaikuttivat liittymiseesi?

9 kommenttia:

 1. Osakesäästäjien keskusliiton jäsenyys on ollut tapahtumien suhteen hyvä sijoitus =)

  VastaaPoista
 2. Osakesäästäjien jäsenyys löytyy. On kiva välillä käydä tapahtumissa ja lukea niiden lehteä. Eihän tuo nyt tietenkään mikään pakollinen meno ole mutta on hauska saada vähän yhteisöllisyyttä tähän harrastukseen.

  VastaaPoista
 3. Veronmaksajien jäsenyyden aloitin viime vuoden lopussa pelkästään henkivakuutuksen takia. Ainakin minulle Nordean tarjoama henkivakuutus pariturvalla (siis kahdelle 30-vuotiaalle) oli niin älyttömän edullinen tätä kautta, että kannatti jäsenyys maksaa. Lehti on ollut ihan mielenkiintoinen, myös netissä oleva verotietokanta tuntuu pätevältä, muista eduista en osaa vielä sanoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä tietää noista eduista, niitä tuntuu olevan vähän jokaisella puljulla jokaiseen suuntaan ja ristiviidakko on ihan älytön kun koittaa päätellä mitä kautta saa mitäkin alennuksia mistäkin asioista :D

   Paljonko tuo alennus suurinpiirtein on veronmaksajien jäsenille? Vaihdoin juuri pankkiasiani Danskesta Nordeaan joten voisi olla jopa ihan hyödyllinen tuo henkivakuutus :)

   Poista
 4. Itsekin liityin Veronmaksajain keskusliittoon saadakseni Ifin edullisen Primus-henkivakuutuksen (tuo harannan mainitsema Nordean henkivakuutus on siis juurikin tämä Ifin Primus). Erottuani ammattiliiton jäsenyydestä, edullisin tapa saada Primus-vakuutus oli liittyä Veronmaksajiin.

  Taloustaito on ihan hyödyllinen lehti varsinkin verotuksen näkökulmasta. Oikeasti verotus voi olla toisinaan niin kiemuraista, että monikaan asia ei olisi itselle koskaan tullut mieleen. Toki verottaja pystyy monissa asioissa hyvin opastamaan, jos maallikko ymmärtää kysyä tai selvittää.

  Muita suurempia hyötyjä jäsenyydestä ei toistaiseksi ole ollut. Ainoastaan rahan säästöä vakuutuksessa ja takaraivossa jotain verotuksen kiemuroista (toistaiseksi vaikkapa metsäpalstan verotus tai sukupolvenvaihdos eivät ole kovinkaan ajankohtaisia asioita). :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minkäsuuruinen tuo etuus vakuutuksesta on? Harannalta kans kyselin tätä, mutta voihan se olla, että Nordealla ja Ifillä on erilaiset hinnastot vaikka ilmeisesti samasta tuotteesta lopulta on kysymys. Itse olen IFin suora asiakas ja nyt myös Nordean asiakas joten sinänsä voi valita ihan kumman kautta tahansa tuon jos siihen päätyisi...

   Poista
 5. Minä sain myös soiton eilen. Miehen ammattiliiton kautta saama alennus henkivakuutuksesta on loppumassa ja juuri siksi mietin, että pitäisikö sittenkin liittyä. On meinaa paljon halvempi vakutuus+jäsenmaksu kuin mikään kilpaileva vakuutus. Ilman henkivakuutusta olisin, jos ei olisi lapsia ja isoa asuntolainaa maksettavana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eli saattavat olla siis isommallakin jäsenhankintakierroksella tällä hetkellä. Tuosta vakuutuspuolesta ei minulle mainittu, mutta pitänee tonkia asiaa ja ottaa selville miten paljon siinä säästää...

   Poista
 6. Hei!
  Kommentoin tähän, kun en löydä yhteystietojasi blogista. Kirjoitit yhdessä aiemmassa postauksessa perintöriidoista. Olen tekemässä juttua aiheesta ja jos sopii kertoa oma tarina lyhyesti nimettömänä, ottaisitko yhteyttä. Yst. t. Emmi Oksanen, toimittaja, oksanen.emmi@gmail.com

  VastaaPoista