torstai 17. marraskuuta 2016

Ensimmäiset osingot sijoituksista

Sieltä ne on nyt saapuneet, elämäni ensimmäiset osinkotulot keväällä aloitetuista "sijoituskokeiluista" :P Nordnetin tilille räpsähti siis kahdet osingot nyt marraskuussa, ennakonpidätyksen jälkeen:

 • Keskiviikkona 2.11.16 osingot 4,08$ (AT&T). Ennakonpidätyksen jälkeiset osingot vastaavat 1,0% osuutta sijoitetusta rahamäärästä kun vertaa omistusten keskihinnan mukaiseen yhteisarvoon.
 • Keskiviikkona 16.11.16 osingot 1.71$ (Procter & Gamble). Ennakonpidätyksen jälkeiset osingot vastaavat 0,65% osuutta sijoitetusta rahamäärästä kun vertaa omistusten keskihinnan mukaiseen yhteisarvoon.

Yhteensä siis 5.79€. Hurjat summat kyseessä :D


Mietteitä


Omituinen tunne kun voi työpäivän jälkeen rapsutella kulkusia sohvalla ja rahaa vaan tulla tupsahtaa sijoitustilille täysin ilman omaa osallistumista. Pikkusummiahan nuo vasta on näin puolen vuoden kohdalla ja kun vielä huomioi, että molemmat nyt ensimmäisiksi osingonmaksajikseni osuneet firmat maksavat osinkoa useamman kerran vuodessa niin osinkoprosentti omistuksille on molemmissa lähempänä neljää kokonaiselle vuodelle laskettuna. Suurimmat osingot tähän asti tehdystä työstä tulee sitten ensi keväänä tämänhetkisistä kotimaan omistuksista, sieltä löytyy esimerkiksi Nokia, Nokian Renkaat ja UPM. Yhtään en osaa arvioida summia, mutta sittenhän sen näkee :) Myös näistä jenkkiyrityksistä tulee seuraava osinko jo helmi-huhtikuussa eli ei tarvitse odotella ensi syksyyn saakka ja kevään potti kasvaa entisestään.

On kiva konkreettisesti huomata sijoittamisen hyödyt. Tuo tässä kuussa tullut summa vastaa jo esimerkiksi Danske Bankin muutaman kuukauden palvelumaksuja, jos sen laittaisi lisäsijoitusten sijaan suoraan käyttöön arkielämässä. Mitään fiksumpia vertailukohteita en vielä noin pienelle summalle osaa keksiä, mutta kun osinkopotti ensi vuonna kasvaa niin voisin alkaa tekemään ns. "What do I get with this money"-tyylistä listaa jossa teen listan asioista joita haluan kustantaa osingoilla ja sitten säännöllisesti osinkojen ollessa riittävät laitan rastin listalle ja päivämäärän viereen millon tavote on saavutettu. Osingothan menevät siis pääsääntöisesti suoraan takaisin sijoituksiin, mutta kun tavoitteena on jossain vaiheessa elämää tulla toimeen lyhyemmällä työajalla ja passiivisella rahavirralla, niin on oman mielenkiinnon ylläpitämisen kannalta varmasti mielekästä miettiä, missä vaiheessa passiivinen rahavirta kattaa mitäkin elämän pakollisia menoja :)

Osinkojen jakautumisesta kalenterivuodelle on itsellä hieman ristiriitaiset tunteet. Suurin osa pohjoismaisista yrityksistä maksaa osingot kerran vuodessa huhti-toukokuussa ja se vääristää noiden kuukausien tulopuolta henkilökohtaisen talouden seuraamisessa. JOS rahat haluaa laittaa käyttöön arkielämän menoihin tasaisesti ympäri vuoden niin kerran vuodessa pamahtava summa lisää hieman vaivaa kirjanpidossa ja rahojen hallinnoinnissa. Jos siirrät summan kerralla käyttötilille niin se on helppo myös tuhlata nopeasti, useammalle siirtokerralle jaettuna taas tuntuu kauhean työläältä jollon rahat ainakin itsellä  jäisivät helposti pyörimään sijoitustilille odottamaan paluuta markkinoille uusien hankintojen muodossa. Periaatteessa monta kertaa vuodessa maksavien kanssa on ihan sama ongelma ja yhtä työläs homma edessä siirtää niitä osinkoja käyttötilille, mutta erotuksena on se, että saat ne rahat itsellesi monessa erässä, et kertaklönttinä. Mitähän kävisi jos ihmisille annettaisiin eläkerahat kertasummana tilille heidän päästessä eläkkeelle? Kuinka moni osaisi säännöstellä rahansa riittämään kolmenkymmenen vuoden mittaiselle eläkkeelle? :)

Yhdysvaltalaiset yritykset ovat mielestäni erittäin fiksusti jakaneet osingonmaksun kahteen, neljään tai jopa kahteentoista kertaan vuodessa. Jos haet tasaista tuloa sijoituksista niin jo ihan tuon takia on kannattavaa laajentaa katsettaan kotimaan kamaran ulkopuolelle, on mukava saada sitä ekstraa neljä kertaa vuodessa yhden tosi ison kertaklimpin sijaan :)

Jos haet tasaista osinkotuloa kalenterivuodelle niin kannattaa vilkaista vaikka tätä Nordnetin osinkokalenteria...

Tavotteiden alustavaa asettelua vuodelle 2017


Mikähän olisi ensi vuoden realistinen tavote osinkojen suhteen? Kauan kauan sitten, kaukaisessa galaksissa, haaveilin 10€ kuukausittaisista osingoista vuoden 2016 jälkeen, joka voisi jopa olla ihan realistinen tavoite saavutettavaksi vuoden 2017 aikana. Nyt marraskuussa saatujen osinkojen perusteella on oletettavasti noin 20$ tulossa myös ensi vuonna joten 16% prosenttia tuosta 10€ kuukausittaisesta rahavirrasta on periaatteessa saavutettu. Uskoisin, että ensi keväänä kolahtavilla osingoilla tuommonen 120€ summa ylittyy kirkkaasti, kun ottaa huomioon, että tässä on vielä suurimpaan huhti-toukokuun osinkokauteen puoli vuotta aikaa tehdä lisäsijoituksia. Katsotaan sitten vaikkapa kesäkuussa mitä hommasta tulee, jäädäänkö kuinka pahasti jyrän alle vai oisko vuoden 2017 kokonaistavoite jopa mahdollista nostaa seuraavaan tasaan sataseen? :P

4 kommenttia:

 1. Hyvä homma että osingot rullaavat tilille =) Kohta siitä muodostaa vähän kuin toinen palkka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toinen palkka kyllä kelpaisi jossain vaiheessa tulevaisuudessa. Nyt kun leipätyöstä kilahtaa korvaus tilille vain kerran kuussa niin tahtoo rahat olla lopussa ennen seuraavaa palkkapäivää :D En ole asiaa osannut noin ajatella koska oletuksena olen laittanut tulevat osingot aina ajatuksissani suoraan uusiin sijoituksiin. Hyvä saada muistutuksia toisenlaisistakin ajattelutavoista :)

   Poista
 2. Olen aina ollut vähän sitä mieltä, että tasainen osinkotulo on vähän yliarvostettua, eikä keväälle painottuminen sinänsä ole mikään ongelma. Itse sijoitan takaisin osakkeisiin ainakin tällä hetkellä kaikki osinkoni, joten melkein mieluummin ottaisin kerralla kaikki, jotta niistä kertyisi isompi potti hetkessä. Ehkä sitten hamassa tulevaisuudessa kun osingot olisivat 10k+ euroa niin voisi olla mukava saada niitä tasaisesti. Toisaalta, jos on kärsivällisyyttä säästää kovasti, niin varmasti rahan käyttäminenkään tasaisesti ei tule ongelmaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän se kertapotti kasvattaa mukavasti käteiskassaa josta riittää sitten jaettavaksi tasaisiin sijoituksiin. Tuo huhti-toukokuun iso rykelmä tuntuu huonolta kenties siksi, että palkkatyöstä tulee lomarahakorvaukset heti kesäkuussa jolloin huhti-kesäkuun tulot pomppaavat helposti +50%. Siinä ehtii hyvin ylpistyä ja huonossa tapauksessa kulukuri löystyy liikaa :D

   Poista