keskiviikko 8. joulukuuta 2021

Helppoa säästöä vesilaskuun

Jo toinen postaus vuodelle 2021, tässähän tuntee olevansa vireessä...not :D

Joku aika sitten tuli vesiyhtiöltä mittarinlukupyyntö ja numerot näyttivät viimeisen vuoden ajalle kulutuksena 105m3 kahden hengen omakotitaloudelle. Ei tuo varsinaisesti paha ole, alle suomalaisen keskiarvon jos oikein olen lukenut nettilähteitä, mutta ei siinä toisaalta hurrattavaakaan ole. Suunta on kyllä laskeva, tähän taloon muuton jälkeen kulutus on ollut 120m3 vuonna 2019, vuonna 2020 se oli 115m3 ja nyt siis 105m3 joten trendi on hyvä. Vesiyhtiö ilmoitti myös nostavansa veden hintaa tulevaisuudessa joten oli aika arvioida hieman tilannetta.

Tutkin sitten aikani nettiä, selasin palstoja, ja yllätyksekseni löysin tietotekniikkafoorumilta erittäin kustannustehokkaan vinkin mikä vanhaan taloon on toteutettavissa. Oraksen virtauksenrajoittimet vesihanoihin, tuotteet on listattuna heillä omalla sivullaan josta niitä voi selata, tästä

Tein pienen testin meidän talouden wc-altaiden hanoille ja totesin virtauksen olevan ~12L/min, eli jos ei nyt ihan  täyttä putkistopainetta puske läpi niin lähelle pääsee. Päädyin sitten Oraksen valikoiman piheimpään rajoittimeen, eli 3L/min versioon ja läksin kyselemään noiden perään jälleenmyyjiltä. Paikallinen K-Rauta oli vesiperä, eivät löytäneet tuotetta kummankaan tukkurinsa listoilta eivätkä sitten ehdottaneet edes tilausta suoraan Orakselta. Viesti Orakselle josta vastasivat, että kuka tahansa jälleenmyyjä saa kyllä heiltä noita tilattua joten käännyin pienemmän liikkeen puoleen josta sain tilattua 3kpl rajoittimia jopa hieman Oraksen listahintaa edullisemmin, postikulut tosin sitten söivät tuon erotuksen.

Tuotteet saapuivat viime viikolla ja asensin ensimmäisen samantien yläkerran wc-hanaan testimielessä, seuraavana päivänä alakerran wc-hanaan sekä toiseen kylpyhuoneen suihkuhanoista. Toisen suihkuhanan jätin väliin jotta löylykiulun täyttö ja esimerkiksi siivousvesiämpärin täyttö olisi vikkelämpää. Asennus on erittäin yksinkertainen, otetaan hanan suuttimesta kierteillä kiinni oleva sihtiosa kärjestä irti, asennetaan pieni rajoitin muoviputkiloon ja asetetaan se sihdin taakse hanan sisälle, asennusaika 5min per hana ja työkaluina riittää pienimmillään jakoavain jolla sihdin saa irti hanasta. Huomattavaa on, että samalla tulee väkisinkin putsattua sihti mahdollisesta roskasta ja kalkista, ja soveltuvuus oli 100% vuonna -90/91 asennettuun hanaan, niin käsienpesualtaassa kuin kylpyhuoneen suihkuhanassa.

Virtaus on todella pieni verrattuna aiempaan, mutta käsienpesuun, naamalle ja hampaille edelleen enemmän kuin tarpeeksi, ja vedenvalutukseen käytettävä aikakaan ei ole kasvanut yhtään. Toisena plussana voi pitää roiskumisen vähenemistä, ei ole riskiä kääntää virtausta liian suurelle jolloin aiemmin vesi roiskui pitkin altaan reunoja. Kylpyhuoneessa oli huomattavissa mukava efekti kun suihkun laittaa päälle, ei enää lattiaan osuva jääkylmä vesi roisku jaloille ja siten pääsee nopeammin suihkun alle kuin aiemmin.

Bideesuihku ja kylpyhuoneen käsisuihku tuottavat edelleen normaalin paineen mukaan vettä, ellei niitä rajoita, meillä esimerkiksi käsisuihku kylppärissä on nykyajan mukainen "ecoversio". Satsaus ei maksa itseään varmasti takaisin yhden hengen taloudessa ihan heti, mutta kahden tai useamman hengen taloudessa ja pääasiallisessa vedenkulutushanassa vaikutuksen saattaa jo huomata. Laitan tähän alle pientä hahmotelmaa meidän karkeasta takaisinmaksuajasta...

Vesimaksu meillä on 2.11+3.09 = 5.20€/m3, huomioimatta vuosittaista perusmaksua. Jos oletetaan, että vettä yläkerran wc-hanasta valutetaan puolella paineella 6L/min keskimäärin viidesti päivässä yhteensä kolmen minuutin ajan, tulee päiväkulutuksena tuossa yhdessä hanassa 18L, vuoden 365 päivässä tuo tekee 6570L, eli toisin sanoen 6.5m3 -> kerrotaan kuutiohinnalla ja saadaan wc-hanan "kulutukseksi" 33.8€/vuosi. Tuo hanan käyttömäärä on rankasti alakanttiin jo kahdella hengellä, ja kertautuu moninkertaiseksi jos taloudessa asuu useampi henkilö.

Koska uusi virtaus on puolet tuossa käytetystä laskennasta, niin uusi kulutuksen hinta on 33.8€/2 = 16.9€/v, toisin sanoen vuodessa säästöä kertyy saman verran, 16.90€/v. Näin ollen kaikkien kolmen virtauksenrajoittimen hankintahinta on kuoletettu karkeasti kahdessa vuodessa jo yhden hanan kulutuksen kautta, ottamatta huomioon, että kyllä sieltä hanasta juoksutetaan hyvin usein huomattavasti kovemmalla paineella tavaraa viemäriin kuin laskussa käytetty puolikas 6L/min...

Voin suositella helposti kaikille pientä arviointia oman vedenkulutuksen suhteen ihan jo arkielämässä, ja arvioimaan olisiko tällainen päivitys hyödyllinen myös teillä. Helppo ja edullinen päivitys kaikille "kitupiikeille" :)Jälkikirjoitus:
Seuraava askel on sitten muiden vesikalusteiden päivitys nykyaikaan, eli lähinnä valtaistuinten päivitys. Niissä kulutus on samassa suhteessa hanoihin, asennettu vuonna -90/91 joten karkeasti vedenkulutus noidenkin osalta tulisi puolittumaan. Istuinten hankintahinta on kuitenkin huomattavasti korkeampi joten takaisinmaksuaikakin on pidempi. Mutta jos veden hinnat jatkavat nousuaan tulevaisuudessa, niin varmasti kannattava investointi sekin...

5 kommenttia:

 1. Mielenkiintoista lukea muiden vedenkulutuksista. Meillä omakotitalossa vedenkulutus oli 4 hlö perheellä vuodessa 85m3.
  Taikatemppu oli matala vedenpaine, jonka vuoksi vettä tuli vain hiljakseen hanoista sekä pienellä säiliöllä oleva WC.
  Nykyisessä kodissa vettä tulee kovalla paineella ja vesimaksu onkin ihan eri luokkaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 85m3 on kyllä ollut neljälle hengelle kunnioitettavan pieni lukema. Olen tässä selvitellyt keinoja kulutuksen pienentämiseen ja monessa paikassa tuntuu tulevan vastaan tuo paineen alentaminen tai muu rajoittaminen joka sitten automaattisesti ohjaa myös kulutustottumusta...

   Poista
 2. Taloyhtiössämme toteutettiin jokunen vuosi sitten vedensäästöpäivitystä mm. vaihtamalla suihkun sadettajat, hanoihin vaihdettiin virtaussäätimet ja valtaistuimiin asennettin jokin palikka jolla yhden huuhtelutehon sijaan käytössä on uudempiaikainen kaksitoiminen huuhtelu vanhassa istuimessa. Huoneistökohtaista vedenkulutusmittausta 80 luvun talossa ei ole, mutta taloyhtiötasolla veden kulutuksen säästä on ollut huomattava.
  Firma joka toimenpiteet teki on Energo. Näyttäisi löytyvän nettisivut firmalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuommosta kaksitoimista vetosysteemiä olen koittanut etsiä meillekin vanhaan istuimeen kun varsinkin alakerran wc-istuin on ollut niin pienellä käytöllä ettei sen kunnossa ole kulutusta lukuun ottamatta mitään moittimista. Ei ole vielä tullut vastaan, mutta jos jostain osuu kohdalle niin hyvä tietää, että ainakin teidän kokemuksella noista on ollut hyötyä :)

   Poista
  2. Tuoltahan nuo Energon sivuilta löytyikin nyt helposti, pitääpä kysäistä heiltä toimittavatko yksityishenkilöille. Kiitos vinkistä :)

   Poista