torstai 4. lokakuuta 2018

Veronpalautusten anatomia 2018


En valehtele, korjatun veroehdotuksen avaaminen viime viikolla sai aika mairean hymyn allekirjoittaneen naamalle. Alkuperäinen ehdotus taisi olla noin 200€ plussalla, mutta viime vuonna tehdyn kylpyhuoneremontin aiheuttama kotitalousvähennys tuo sekä minulle että puolisolle täydet 2500€ palautukset alkuperäisten ehdotusten päälle.

Veronpalautusta on siis tiedossa noin 2700€ joulukuun alkupuolella. Koska olen onnistunut hankkimaan tässä talokauppojen jälkimainingeissa itselleni tonnin Visalaskun sekä upottanut hätävararahastoni suohon niin ajattelin jo hyvissä ajoin etukäteen kasata pientä suunnitelmanpoikasta noiden "ylimääräisten" rahojen käyttämiseksi. Koska joulukuun normaali palkkapäivä osuu samalle viikolle veronpalautusten kanssa niin pystyn pistämään koko summan lihoiksi ilman sen suurempia ongelmia.

So here it goes:

Talotilille 500€


Teimme pankissa lainaa ottaessa erillisen talotilin josta menevät lainakulut korkoineen sekä yhteisen päätöksen mukaisesti sähkölaskut, kotivakuutukset, jätemaksut, yms. taloon liittyvät kustannukset. Laitamme tuonne normaalisti yhteensä 800€/kk kunnes se todellinen kustannustaso alkaa hahmottua tässä tulevien kuukausien mittaan.

Ajattelimme kuitenkin luoda sinne nyt veronpalautuksista ylimääräisen 1000€ suuruisen puskurin esimerkiksi hajoavia kodinkoneita ajatellen. Näin ollen meidän ei tarvitse tuhota omia tilejämme vahingon sattuessa vaan pystymme hoitamaan äkilliset tapahtumat suoraan talotilin kautta.

Säästötilille 700€


Olen aiempina vuosina soutanut ja huovannut edestakaisin tuon hätävaratilin suuruuden kanssa. Nyt kun minulla on useampia "varastopaikkoja" rahoille, niin en näe ehkä enää tarpeellisena kasata mitään 5000€ suuruista käpyvarastoa. Rahoja on kuitenkin hajautettu talotilille, vuokra-asunnon omalle tilille, kahdelle omalle hätävaratilille sekä käteiskassaksi sijoitussalkun puolelle. Tarkoituksena olisi saada vuoden loppuun mennessä pääasialliselle säästötilille 1000€ suuruinen oma hätävarakassa joten sen pesämunaksi laitan nyt veronpalautuksista 700€.

Sijoitustilille 500€


Sijoitussalkkuni on ollut aivan turhan kauan kroonisessa valuuttavajeessa jota ajattelin hieman korjata nyt kun siihen muodostuu sopiva tilaisuus. En ole vielä päättänyt, että laitanko rahat edelleen Nordnetin salkkuun vai luonko sijoitustilin Nordean puolelle. Nordea houkuttelisi suuresti halvempien kaupankäyntikustannustensa vuoksi. Normaalin palkanmaksajan tuloilla on vaikea tehdä Nordnetissa kauppaa koska välityskustannusten painaminen alle 1% vaatii käytännössä tonnin - puolentoista kertaostoksen. Mielenkiinnon ylläpitämiseksi olisi mukava tehdä niitä satasen tai kahden kertaostoksia joihin Nordean hinnasto taipuu huomattavasti edullisemmilla kustannuksilla.

Visalasku 500€


Oletus on kaikkien munausten äiti, mutta oletan nyt kuitenkin, että saan kutistettua Visalaskua lokakuussa ja marraskuussa yhteensä 500€ verran. Joulukuulle jäisi siis vielä toinen 500€ jotta pääsen uuteen vuoteen nollasaldolla. Laitan siis veronpalautuksista 500€ Visaan, jos saan sen nollille niin hyvä, jos taas olen laiskotellut loka- ja marraskuussa enkä saa niin laitan loput sitten joulukuun palkasta.

Viimeinen 500€


Viimeisen 500€ käytän vapaasti. Joko tehdään pieni lomareissu joulupyhinä vaimon kanssa riittävän käteiskassan turvin, tai sitten ostan työkaluja joita tunnen suuresti tarvitsevani. Hankintalistalla on mig-hitsauslaite autohommiin, kunnon käsisirkkeli ohjurikiskoineen auto- ja puutyöhommiin, tukeva pylväsporakone sekä monen muuta kivaa kädenkatkontalaitetta. Lisäksi taloon pitäisi jossain vaiheessa hommata "nykyaikainen" ilmanvaihtokone sekä palju takapihalle, autokatoskin pitäisi rakentaa :D


Mihin sinä ajattelit käyttää palautuksesi, vai tuliko syötyä kuormasta etukäteen ja nyt verokarhu hakee omiaan takaisin?

2 kommenttia:

 1. Helppo homma, palautuksia tulee jtn alle 1500€ mutta niillä lyhenee ulosottosumma aika kivasti :)

  Sulla on tosi selkeät ja järkevät veronpalautuskäyttösuunnitelmat! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 1500e lyhennys velkoihin on aika kova suoritus, onnittelut :)

   Poista