torstai 28. joulukuuta 2017

Sijoitusvuosi 2017

Vuosi 2017 alkaa olla paketissa, ja koska osinkoja ei pitäisi enää tänä vuonna olla tulossa, on aika katsastaa ensimmäinen kokonainen vuosi sijoitusmarkkinoilla. Sijoitushommien lyhyt historia omalta osaltani on seuraavanlainen:
Aloitus keväällä 2016
ETF-kohteiden laitto jäähylle syksyllä 2016

Sijoitussalkkuun on tipahdellut rahaa palkkapäivinä tasaista tahtia, normaali summa on ollut tämän vuoden aikana 300€/kk. Olen ostellut osakkeita noin tuhannen euron osissa, paitsi kesällä Nordnetin tarjouksen myötä suomalaisia kohteita parin sadan euron paketeissa.

Tein kuluvan vuoden alussa suunnitelmia sijoitushommien suunnan määrittelemiseksi ja siinä laskin, että salkussa pitäisi olla omaa rahaa kiinni noin 11600€ tällä hetkellä. Tähän tulokseen en aivan päässyt, suurimmaksi yksittäiseksi syyksi lasken keväisen kylpyhuoneremontin jota makselen iloisesti hamaan tulevaisuuteen saakka. Oikeastaan kyseistä kylpyhuoneremonttia ja sen myötä tullutta Visalaskua voinen syyttää pitkälti kaikista tämänhetkisistä talousongelmistani, sekä käsistä lähtenyttä shoppailua. Olen ostanut tässä vuoden toisella puoliskolla 600€ jääkaapin, 80€ kengät, 350€ hintaisen kotiteatterivahvistimen ja viimeisimpänä 500€ hintaisen television. Mitkään noista ei ollut ns. elämän ja kuoleman ostoksia ja olisivat itsessään nostaneet sijoitussalkun kokoa melkein 10% nykyisestä.

Ei siis kovin vahvasti ihmiseltä joka yrittää saada vuotavan paatin paikattua ja riittävästi säästöön aikaistettuja "eläkepäiviä" varten :D

Salkun koko on tällä hetkellä noin 10500€ omaa rahaa ja toteutumaton tulos siihen päälle noin 1050€ eli viivan alla  löytyy 11500€ verran.

OsingotOsingot kuukausittain 2017
Kuva kertoo paremmin kuin tuhat sanaa missä tällä hetkellä mennään.
- Euroja tuli bruttona 91€ verran
-Dollareita 88$ verran
-Ruotsin kruunuja 431SEK arvosta.

Tuosta tietysti verot vielä pois joten tulos on karkeasti kolmannen pienempi, mutta asioita on mielestäni helpompi seurata pitkässä juoksussa ilman verovaikutuksen huomioimista. Euroissa laskettuna tämän päivän kurssilla tuo tekee 91+73+43€ = 207€ bruttona.

Salkun sisältö


Salkun sisältö 12/2017

Tuommonen se salkku nyt tällä hetkellä on. Kuten tuosta voi jokainen kattoa, on siellä hyvinkin plussalla olevia kohteita, mutta myös valitettavia miinuksia.

Archer-Daniels-Midland (ADM) on ikävästi tipahtanut miinukselle vuoden mittaan, mutta luotan kyseisen firman vielä tuolta nousevan, sen verran iso toimija "perusteollisuuden" puolella.

Oriola on toinen iso kämmini, ostin sitä keväällä jonka jälkeen toimitusjärjestelmän täydellinen kämmääminen ja lääkkeiden toimitusvaikeudet ovat syösseet yhtiön syöksykierteeseen. Toivottavasti nyt joulukuussa tapahtunut johtomuutos kääntää kurssin ylämäkeen, muuten on tiedossa ensi vuodelle tappioita vähennettäväksi verotuksessa.

Nokia otti kunnon dipin loppusyksystä jonka takia se valahti ikävästi miinukselle, mutta uskon sen sieltä vielä nousevan. Samoin Elisa ja F-Secure keikkuvat nollan molemmin puolin viikosta riippuen, en ole noista kohteista huolissani vaan odotan ajan tekevän tehtävänsä kurssinousun ja osinkojen muodossa.

Ainoa myyntini tänä vuonna oli Tikkurila. Ostin kesällä Nordnetin tarjouksen alussa ja samantien firma kääntyi syöksyyn. Yhtiöllä ei ole monopoliasemaa joka suojaisi sen toimintaa ja kilpailijat ovat hyvin paikanneet Tikkurilan vaikeuksien takia syntyneen vajeen markkinoilla joten en nähnyt syytä uskoa yrityksen palaavan aiempaan asemaansa ihan lähiaikoina. Onneksi tappiot on laskettavissa kympeissä eikä satasissa :)

Mietteitä ja osinkoennuste 2018


Summa josta lähdetään liikkeelle on siis 207€ brutto-osingot tältä vuodelta. Tuo tulee nyt ylittymään joka tapauksessa koska salkkuun on tullut kesän jälkeen huomattavasti lisää leveyttä ja sen takia myös kevään 2018 osinkokausi muodostuu paljon kuluvaa vuotta suuremmaksi. Omien laskujen mukaan vuoden 2018 osinkokertymä tulisi olemaan nykyisellä salkulla 266€ bruttona plus Svenska Cellulosan osingot joista ei ole vielä täyttä varmuutta. Kyseinen yritys jakaantui kahtia kuluvana vuonna joten samalla myös osinkojen jakosuhde meni uusiksi ja varmuus tulevasta osingosta tulee vasta kevään mittaan.

266€ kuulostaa jo sellaisenaan ihan mukiinmenevältä summalta, 30% verotuksen jälkeen siitä jää kuitenkin vain 186€ verran kouraan. Olen sen verran uhkarohkea, että ennustan saavani ensi vuoden mittaan vuotavan lompakkoni kuriin ja säästöön nykyisen 10500€ päälle 400€/kk. Tuo tarkoittaisi 15300€ suuruista salkkua vuoden lopussa.

Osingoissa asetan tavoitteen vaatimattomasti 350€ bruttosummaan joka tarkoittaisi 245€ netto-osinkoja. Tuo on jo enemmän kuin kuukausittainen yhtiövastikkeeni joten oikealla radalla edetään :)
3 kommenttia:

 1. Moi!

  Erään blogini kommentin perusteella sain idean rakentaa kattavan vertailun siitä, miten suomalaisten talousbloggareiden nettovarallisuus ja matka kohti taloudellista riippumattomuutta on vuosien varrella mennyt. Todistetusti tällainen vertailu kiinnostaa erittäin monia lukijoita.

  Jos siis jaksat kuluttaa hetken ja laittaa oman blogisi nimen ja nettovarallisuutesi kasvun vuosien varsilta tähän Excel-taulukkoon:
  https://docs.google.com/spreadsheets/d/1v8tcl0A3TV84whxQixabddcay-VXTM2EMXyubFyiNrM/edit?usp=sharing
  olisi se hienoa. Linkistä saa oikeudet muokata tiedostoa. Lähetin suurimmalle osalle talousbloggareista tämän sähköpostilla, mutta en löytänyt blogistasi yhteystietoja, joten laitoin tämän kommentiksi. Kaikki tiedoston tiedot ovat luonnollisesti yhteisesti kaikkien bloggaajien vapaassa käytössä.

  Ja huom, mikäli tarkkoja lukuja ei menneisyydestä löydy, voi laittaa ihan hyvin myös suunnilleen arvioita. Omatkin lukuni saattavat heittää tonnin sieltä täältä siltä ajalta kun en blogia vielä pitänyt. Tärkeintä, että hidas, mutta varma kasvu voidaan kuvata entistä paremmin tämän vertailun myötä lukijoille.

  Kiitos ja toivottavasti saadaan tästä iso ja kattava katsaus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei!

   Pahoittelut, että tää kommentti on mennyt täysin ohi meikäläiseltä :D On pitänyt jo pidempään väsätä itselle jonkinmoinen taulukko vuosien mittaan tapahtuneesta kehityksestä, kunhan saan luvut lätkittyä niin lisäilen ne tuonne taulukkoosi :)

   Poista