keskiviikko 3. tammikuuta 2018

Talous 12/2017 + Yhteenveto vuodesta

Vuoden viimeinen kuukausi kaukana takana, uusi vuosi vastaanotettu kahden päivän krapulalla ja taloudellisella morkkiksella sekä uudet kujeet mielessä. Aika tehdä taas karu laskelma menneen kuun osalta ja samalla katsoa taaksepäin miten koko vuosi meni noin niin kuin keskiarvollisesti.

Joulukuu 2017


12 / 2017
Ei ihmeitä, pari palkatonta päivää painoi vuoden viimeisen kuun tuloja alaspäin ja muissa tuloissa näkyy 50€ suuruinen avustus jonka sain avokilta kun oma tili näytti tyhjää ennen joulua.

Säästöön meh-arvosanan ansaitseva vajaa 12%, menoja oli 350€ verran vähemmän kuin tuloja eli ihan mukiinmenevä suoritus ottaen huomioon joulunajan ylimääräiset menot.

Jouduin tinkimään Nordnetin puolelle laitettavasta summasta viime kuussa satasen, samoin jouduin yhden lahjan ottamaan säätötililtä jonka takia se näyttää 40€ vähemmän kuin ilman tuota lahjaa näyttäisi.

Vuoden viimeinen vastike ja veden tasauslasku menivät jo marraskuussa jonka takia joulukuussa näkyy ainoastaan sähkömaksut, ruokaan meni ihan kivasti alle 200€ ja eväisiinkään ei parista heitetystä reissusta huolimatta uponnut kuin päälle 120€.

Remonttikulut ovat aika utopistisen matalat ja autokuluissakaan ei ole pröystäilty, polttoainetta meni kahden viikonloppureissun takia huomattavasti normaalia enemmän.

Elektroniikkasarake on joulukuun ainut häpeäpisteeni. Kyllästyin vihdoin ja viimein vanhaan 32" HD-Ready tarkkuuden Samsungiini ja satsasin 43" kokoiseen 4K-töllöön kun sattui halvalla olemaan Gigantti Outletissa. Onhan tuo tosi hieno ja kiva, mutta ikävä kyllä nykyinen PC- näytönohjaimeni ei jaksa pyörittää pelejä tarkkuuksilla jonka tuo näyttö/telkkari ansaitsisi. Siitä seurannee siis sellainen 400€ lisäkulu jossain vaiheessa kevättä kun täytyy uusia rautaa tietokoneeseen jotta pääsee kunnolla taas pelaamaan :D
Yhteenveto 2017


Yhteenveto 2017
Tuossahan tuo on kaikessa karuudessaan.

Nettotuloja oli viime vuonna yhteensä 42 775€ sisältäen maaliskuussa otetun 12 000€ suuruisen remonttilainan, ilman sitä nettotulot viime vuodelta olivat siis 30 775€.

Menoja viime vuonna oli yhteensä 45626€ eli toisin sanoen nopeasti katsottuna jäin viime tilikaudelta 2850€ verran miinukselle. Tuosta pitää kuitenkin kadottaa pois säästöön menneet rahat 4800€ + 1003€ joka tarkoittaa, että koko vuoden talous jäi plussalle 2950€ verran ja säästöprosentiksikin muodostui ihan hyväksyttävä 13,6%.

Täytyy kuitenkin muistaa, että mennyt vuosi oli erittäin isojen muutosten vuosi, isoja hankintoja oli mm. kevään kylpyhuoneremontti, loppukesän jääkaapin uusinta, vahvistimen hankinta marraskuussa ja television uusinta joulukuussa. Muistaakseni myös sänky tuli uusittua viime vuoden alkupuolella vaikka en jaksakkaan nyt tonkia tarkkaa hankinta-ajankohtaa. Tämä kuluva vuosi tulee siis kaiken järjen mukaan olemaan helpompi monella mittarilla mitattuna.

Menotaulukkoa katsoessa silmille pomppaa oikeastaan vain remonttikulujen sarake. 16653€ tarkoittaa melkein 39% osuutta koko vuoden nettotuloista. Tietysti tuossa summassa on mukana kylpyhuoneeseen uponnut 12 000€, mutta niin se on sama summa mukana myös koko vuoden täydellisissä nettotuloissakin. Ilman tuon huomioimista prosenttiosuudeksi remonttiin menneille rahoille (~4600€) muodostuu vajaa 15%. Osa remonteista on myös kustannettu Visalla johon upposi viime vuonna 3500€ verran, yhteensä olen siis laittanut remontteihin ja Visaan yli 26% päälle kolmenkymmenen tuhannen nettotuloista

Tuo on aivan järkyttävä summa ja pitää varmasti huolen siitä ettei isompia remontteja tule tehtyä ns. oma-alotteisesti ihan heti. Ja nekin mitä tulee tehtyä on paras hoitaa itse tai kaveriporukan avustuksella, ei kestä perse toista samanlaista vuotta perään :DPositiivisena merkkinä voinen pitää sitä, että jos pystyn lopettamaan ainaisen remontoimisen ja saan Visalaskun myös kuriin tässä vuoden ensimmäisellä puoliskolla, tulee sijoituksiin menevä summa "räjähtämään" vuoden jälkimmäisellä puoliskolla. Ennustin viimeksi saavani kuluvana vuonna kasvatettua sijoitussalkkua 4800€ verran, mutta jos tässä onnistun niin sehän kasvaa huomattavasti enemmän. Sinne menee edelleen sama 300€/kk kuin nyt ja sen lisäksi myös remontteihin viime vuonna mennyt summa 4600€ sekä Visalaskuun menneestä summasta se mikä jää nykyisen saldon maksamisen jälkeen jäljelle eli karkeasti arvioituna 3500-1500 = 2000€ verran. Tuo tekisi sijoitussalkun kasvusummaksi 10200€ eli 33% viime vuoden tuloista.

Realistisena odotan kuitenkin osan tuosta summasta uppoavan johonkin aivan muualle, mutta silti aiemmin ennustamani 4800€ pitäisi ylittyä kirkkaasti :)Kuinka teillä meni viime vuosi? Mitkä olivat suurimmat edistysaskeleet ja mahdolliset harha-askeleet matkalla vaurauteen? :)

2 kommenttia:

  1. Viime vuonna oli ihmeen vähän harha-askelia. Aiemmat vuodet on sitten välillä astuttu harhaan huonoilla sijoituksilla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oppimista ikä kaikki! Nousujohteinen käyrä tarkottais tänä vuonna vielä parempaa tulosta kuin viime vuonna :)

      Poista