maanantai 20. helmikuuta 2017

Tuhlaussormi syyhyää

Näinhän tässä on taas käyny. Kun pari kuukautta on talous ollu aika hyvin tasapainossa ja saldo on jäänyt kuun taitteessa plussalle niin alkaa tuo kulutushimo nostaa päätään. Ei riitä näköjään, että on tulossa uus asuntolaina ja kylppärin remonttilaina vaan vielä pitää pääkopan ilmotella kaikista mahollisista kamppeista mitä maa päällään kanta.

Viimesin viikko on ollu jo aika älytöntä menoa kun koko ajan tuntuu ilmestyvän pääkoppaan kaikkea kivaa mitä olevinaan pitäs saada. Listalla on esimerkiks:
 • Uusi 40"+ televisio tai edes helvetin iso (lue 32"+) tietokonenäyttö, HD/4K-laadulla. Kustannus 500-1000€
 • Edelleen ois ihan kiva ostaa se uus auto. Kustannus 5000€+
 • 3D-tulostimesta olen alkanut haaveilemaan. Kustannus 700-1000€
 • Kuin myös uudesta tietokoneesta. Kustannus ~1500€ riippuen osavalinnoista.
 • Joku helvetin hyvä paistinpannu pitäs kans saada rikkoutuneen teflonin tilalle. Kustannus ~150€
 • Projektiautoon hienot vanteet ja uudet renkaat. Kustannus ~1500€
 • Käyttöautoon uusi akku koska meinasi lähteä tänä aamuna huonosti käyntiin ekan kerran tänä vuonna. Perusakku ei kelpaa vaan hifiä on saatava. Kustannus ~200€

Eihän tuossa olekkaan kun kymppitonnin edestä tavaraa :D

Mikä siinä on, että aina kun talous alkaa näyttää tasapainoiselta ja olisi kiva mennä sillä samalla tasapaksulla budjetilla eteenpäin, niin pitäisi saada kaikkea kivaa jota ei kuitenkaan jokapäiväisessä arjessa tarvitse? Noista yllä olevista tarvitsen tällä hetkellä tasan tarkkaan pelkästään tuon paistinpannun, siihenkin riittäisi se Fiskarsin teflon jolla pötkisi taas seuraavat viisi vuotta. Mutta ei, "teflon on myrkkyä ja hiiliterästähän se pitäs saada seuraavaan pannuun, ei se hinta ole kuin kolminkertanen". Kaapissakin taitaa olla pari wokkipannua eli periaatteessa niilläkin pärjäisi hyvin jonkin aikaa.

Olo on vähän sama kuin tupakoitsijalla, alkoholistilla tai omassa tapauksessani energiajuomariippuvaisella (kofeiini?). Tiedän pystyväni olemaan ilman, mutta kun riittävän pitkään itseänsä kiusaa niin se tietynlainen jännitystaso sen seuraavan fiksin saamisesta vain kasvaa kasvamistaan. Sormet liikkuvat levottomasti, ajatukset sekoavat, revin kynsinauhoja normaalia enemmän ja mietin mitä kaikkia nettikauppoja tiedän jotka kyseisiä tuotteita myyvät.

Tiedän myös itseni sen verran hyvin, että kun sen ostoksen sitten saan tehtyä niin hymy ylettyy varmasti perseestä hiusrajaan saakka seuraavan tunnin. Sitten iskee se armoton morkkis ja vitutus kun silläkin rahalla ois voinu ostaa ruokaa kaappiin seuraavan kuukauden-kaksi tai sijoittaa rahat saaden kivat osinkotuotot maailman tappiin saakka. Joka ikinen kerta käy näin ja aina silti teen samoin :D


Millä keinoilla te muut vastustatte ostoshimojen kasautumista?PS. Sijoitussalkussa kaikki kohteet ovat tällä hetkellä plussalla ensimmäistä kertaa salkun historiassa. Mukava katsella kun ei ole ainuttakaan punaista merkintää listalla :)

10 kommenttia:

 1. Sulla on liian vähän tekemistä ja ajattelet, että näillä ostoilla elämä olisi taas hauskaa ja jännää. Ainakin Helsingissä kymppikirjastossa on mahdollisuus kokeilla 3D tulostinta. Jos jossakin sinun läheltäsi löytyy sama mahdollisuus niin käy tutustumassa laitteeseen etukäteen. Itseä ei kyllä laatu vakuuttanut ollenkaan. Ja varmaan jostakin saa ladattua tulostimen 3D-mallinnusohjelman. Tee ensin se suunnitelma ja malli, jonka sitten tulostaisit. Jos saat sen tehtyä niin mieti tulostimen ostoa tai vuokrausta uudelleen.

  Tai jatka sitä projektiautoa siitä kohdin, mikä ei vaadi suuria satsauksia. Just siitä "pitäis, mutta kun ei jaksais"-kohdasta :D Mieti sitten niitä vanteita uudestaan, kun on projekti lähes valmis.

  (Auto on hyvä tuhlauskohde. Tee erillinen säästösuunnitelma auton ostoa varten ja laita automaattisiirrot verkkopankkiin ja sisällytä säästökohde/summa kuukausibudjeettiisi)

  Ylipäätänsä mieti, mikä on se tarve, jonka yrittäisit ostoilla täyttää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo ois kyllä hyvä jos jostain läheltä löytys printteri jonka kanssa testata. Netissä pystyy lataamaan tulostajille malleja ja saamaan sitten näytekappaleen postin kautta, mutta suurin osa noista tulostuspalvelua tarjoavista harrastajista asuu ulkomailla ja tosiaan laadussa tinkivät helposti liikaa kun tekevät ns. mallikappaleita muille. Omassa käytössä voisi hieroa tarkkuutta ja laatua niin paljon kuin ajankäyttö vaan antaa periksi :)

   Tuo "pitäs, mutta kun ei jaksais" on hyvä ohjenuora. Siitä voisin pitää kiinni tässä kevään ajan, ainakin niin kauan kunnes selviää asuntokuviot ja sen tuomat menomuutokset. Sitten vois löytyä rahaa noihin muihin kohteisiinkin. Kunhan sijoitukseen menevä prosenttiosuus tuloista pysyy kohdillaan :P Kiitos vinkeistä!

   Poista
 2. Voisi miettiä että mitä haluat noista eniten ja ostat sitten sen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ongelma on se, etten osaa päättää :D Eniten tarvitsisin paistinpannun, mutta tarve ja halu ei kulje minulla käsi kädessä kun se menneisyyden tuhlaaja nostaa päätään takavasemmalta :D

   Ehkä kidutan itseäni tuon asuntokuvion selviämiseen saakka ja katson sitten miten säästökuviot ja menot muodostuvat jonka jälkeen teen päätöksiä. 3D-tulostin voisi olla noista se ensimmäinen, sillä kun pystyisi kenties tekemään myös pientä sivubisnestä :)

   Poista
  2. Osta se hiiliteräspannu ja kokeile, jos se tyydyttää ostoshimon. Verkkokaupasta saa hyvän De Buyerin hiiliteräspannun alle 60 eurolla. Itsekin piti tuollainen saada, mutta lopulta harvemmin on tullut käytettyä. Arkikäytössä teflonit riittää.

   Poista
  3. Lidlistä saa hyviä paistinpannuja. Ne on sellaisia keraamisia. Tulee varmaan taas pian tarjontaan! Maksaa 20 e.

   Poista
  4. Just sain Verkkokauppa.comista tilattua yhden pelin ja akkuja kodin elektroniikkalaitteisiin, en kerenny lukemaan vinkkiä ennen tilausta :D Mutta kiitos vinkistä, pitää tutkia mimmosia nuo De Buyerit on. Ja Lidlin pannuihin suhtaudun suurella varauksella, yksi tuommonen keraaminen pannu meillä on ollu, mutta sen pinnote oli niin ohkanen että paloi puhki alle vuodessa...

   Poista
 3. 1. Säästä kaikkiin tasasesti, euro vuoron perään. Lupa ostaa tulee sitten kun kaikkiin on rahat, mutta kappas, kun tilillä on kymppitonni, sille keksiikin äkkiä järkevämpääkin käyttöä... No okei, tähän vinkkiin ei ehkä riippuvainen pysty.

  2. Annat kaikki rahat jonkun hallintaan vaikka kuukaudeks. Tiedät mut varmaan Suotar-blogin ajoilta pihiksi tapaukseksi, mutta nyt nykii ja tökkii niin pahasti, että annoin avaintunnusluvut mun avomiehelle. Käyttäjätunnus ja salasana edelleen vain mun päässä, mutta mitäpä niillä ilman noita tekee.

  3. Jotain muuta jännää elämään. Ehkä seurustelun alku toi sulle sopivaa hämäävää huumaa ja nyt on enemmänarkea kun homma vakiintunut. Tarviit jonkun seikkailullisen jännittävän harrastuksen: kiipeily, joku nettipeli joka nostaa sykkeen... Tai sit jänniä tuttavuuksia joissa vois olla uutuuden tunnetta. Yhessä blogissa neuvottiin laittamaan lempimusaa kymmenen biisin soittolista pyörimään aina kun eniten himottais ostaa jotain.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo muistelen, että siulla oli/on melko raaka asenne rahankäyttöön, muutaman kerran miettiny että jospa sitä itekki joskus pystys samaan :D

   Tuo arki se on varmaan iskenyt kuten epäilit ja aiheuttaa tän ongelman. Nettipelit tai yleensäkkin pelaaminen on avokin mielestä rasittavaa joten jonkin koukuttavan pelin hankkiminen tähän hätään saattaisi aiheuttaa enemmän haittaa kuin hyötyä :D Biisilista soi aina kun olen koneella / teen kotiaskareita ja se tosiaan tuntus toimivan koska saa tekemään hyödyllisiä asioita koneella nettikauppojen selailun sijaan. Tuohon pitääkin kiinnittää jatkossa enemmän huomiota! Samoin harrastuksia vois koittaa laajentaa, nyt kun kevät tulee niin pääsee pyöräilemään, mutta miksei sitä vois vihdoin ja viimein hankkia niitä suksia ja lähteä hiihtämään keväthangille. Harmi vaan, että vajaa 100kg kun on mittarissa niin tarjouspaketteja ei ole vaan sukset maksavat aina useamman satasen :S

   Poista
 4. Kiitos mielenkiintoisesta blogista. Lueskelin sen tässä iltana muutamana läpi ja sain ideoita omaankin talouden hallintaan. Ostoshimoon mulla ei nyt oikein tällä haavaa oo neuvoja, itsekin koitan niitä himoja hillitä :)

  VastaaPoista