maanantai 24. lokakuuta 2016

Asunnon ostaminen - älä hätäile!

Kuten joku on saattanut aiemmista teksteistä ohimennen huomata, olemme avopuolison kanssa katselleet omakotitaloa ja käyneet näytöissä tutustumassa meitä kiinnostaneisiin kohteisiin. Homma on ollut aikalailla erilaista kuin omalla edellisellä kierroksellani nelisen vuotta takaperin rivitaloasuntoja kierrellessä. On ollut mukavia yllätyksiä, mutta valitettavasti suurin osa on kääntynyt sinne negatiiviseen suuntaan.

Vaatimuksiahan meillä ei ole ollut paljon, tässä tärkeimmät:

 • Kolme makuuhuonetta + kodinhoitohuone / muu siihen verrattavissa oleva tila
 • Kaupan hinta kaikkine oheismaksuineen (minun varainsiirtoveroni, lainhuudatus, yms) alle 180k€
 • Tontti on oma eikä kaupungin vuokra, vuokratontille ainoastaan jos vuokrasopimus yltää meidän eläkeikäämme saakka eli 2050-luvun loppupuolelle.
 • Suurimmat remontit, eli mielellään viemäri & käyttövesi tehty, vesikatto ja kattopelti ois kans kauheen kiva.
 • Lämmitysmuotona kaukolämpö tai suorasähkö ja siihen kaverina ilp/varaava takka.

Ei kai nuo nyt mitään mahdottomia vaatimuksia ole, varsinkaan täällä Itä-Suomessa jossa vapaita asuntoja ja taloja tuntuu olevan korttelit väärällään, osa huonompia ja osa parempia?

Ensimmäisenä huomiona tuli vastaan se miten paljon myynti-ilmoitus voi oikeasti poiketa tilanteesta joka tulee vastaan paikan päällä!

Otetaan kaksi esimerkkiä


Esimerkki 1


Ensikäsitys myynti-ilmoituksesta saatuna: Kuvissa on hieno rintamamiestalo, sokkelien reunustat avattu ja täytetty soralla, kuisti verhoilla, autotalli, tyylikkäästi tapetoidut huoneet ja käytännöllinen pohjapiirustus.

Todellisuus:
 • Sora ylettyy kuulemma vain 50cm syvyyteen
 • kellarin poistoilmaventtiilit tukittu villalla joten keuhkoissa huomaa heti ihanan kellarisen homeen tuoksun
 • kuistin perustukset ovat rapautuneet ja alla kasvaa jotain humalaa joka tunkee lautojen väliin joka puolelta
 • huoneissa lattiamateriaalina laminaatti mutta ei mitään tietoa milloin ja miten se on tehty (kosteusriski jos alla väärät materiaalit)
 • yläkerrassa hormin kyljessä halkeama josta on ilmiselvästi tullut vettä ja valunut lattiamaton reunan alle. Vieressä töröttää lattiasta keittiön putkistot, itse keittiö on purettu pois joskus ammoisina aikoina eikä sitä näy edes pohjapiirustuksissa.
 • talo ollut kylmillään jo vuoden päivät josta ei mainintaa myynti-ilmoituksessa. Kosteus noussut ovien ja karmien välistä sisätilan "pinkopahveihin" jotka sen vuoksi värjäytyneet ja kupruilleet.
Hintapyyntö mittaluokassa 130 000-140 000€, jätettiin väliin.


Esimerkki 2


1960-luvun alussa rakennettu kaksikerroksinen talo. Kuvissa hieno valaistus, remontoitu keittiö, ihanan iso olohuone, kolme makuuhuonetta, autotalli. Alakerrassa tilat takkahuoneelle, hyvänkokoinen sauna ja kodinhoitotilat joista ei kuitenkaan kuvia. Putkiremontti ja käyttövesiputkisto tehty.

Todellisuus:
 • Keittiössä kosteusvaurio kymmenen vuotta sitten, korjattu vakuutusyhtiön piikkiin. Osa keittiön jalkalistoista ja kalusteiden sokkelilistoista puuttuu, minkähän takia? "Ruokamainen" tuoksu vaikka talo ollut kuulemma omistajien loman vuoksi kaksi viikkoa tyhjillään ennen näyttöä
 • Putkiremontin jäljet näkyvät, läpiviennit seinistä ovat peittämättä, putket koteloimatta. Sisällä et näe käytännössä mitään ilman valoja klo17 aikaan, kuvat otettu keskellä päivää tai eri vuodenaikaan
 • Yksi makuuhuoneista on tehty pilkkomalla jättimäinen ruokailuhuone kahteen osaan, seinämuutosten vuoksi parkettia on muokattu ja asennettu peitepaloja jotka eivät ole kunnolla kiinni missään
 • Alakerran takkahuoneeksi tarkoitetussa tilassa on pari seinäpaneelia irronnut kuvien ottamisen jälkeen, patterin taakse on itse viritetty joku alumiinipeite lämpöä ohjaamaan ja ikkunan & karmin välistä paistaa päivä läpi
 • Kodinhoitotilaan on tehty 1980-luvulla kaukolämpölaitteisto joten puolet tilasta sen käytössä.
Hintapyyntö mittaluokassa 180 000 - 190 000€, jätettiin väliin.

Pohdintaa


Muut kohteet jatkavat hyvin samalla linjalla, esitteissä annettiin ymmärtää ihan muuta mitä paikan päältä tuli löytymään ja hintapyynnöt olivat ihan poskettomia. Jossain verkkolehdessä (Talous-Sanomat kenties?) oli uutinen joku aika sitten, että myyjien hintapyyntö ei tällä hetkellä kohtaa ollenkaan sen kanssa mitä ostajat ovat valmiita maksamaan. Allekirjoitan ainakin tämän seudun osalta tilanteen täysin.

Osan noista pettymyksistä otan ihan meidän piikkiin myös, ensimmäistä kertaa elämässä omakotitaloja katselemassa ostomielellä joten sen varmasti huomaa ns. sisälukutaidon puutteena. Muuten ammattini vuoksi kyllä tiedän suurin piirtein millaisia ovat talon eri osien elinkaaret, jne jonka takia olemmekin vaatimuslistalle asettaneet nuo käyttövesiputkien ja viemärien remontit. Kohteiden kalleus vaan pääsi yllättämään siihen nähden mitkä meidän odotukset olivat, ja miksi hintataso yllätti tulee seuraavaksi:

Tällä seudulla saat 5km päässä keskustasta vuonna 2015 tieverkon ja kunnalllistekniikan saaneelta uudelta asuinalueelta 1000m^2 tontin hintaan 20 000€. Siihen päälle tulee sitten kunnallistekniikan ja sähköverkon liittymismaksut, kenties 15 000€ jonka päälle tontin pohjatyöt kenties 30 000€. Tontin saa siis rakennusvalmiiksi karkeasti arvioiden 60-70 000€ hinnalla. Useamman valmistalopakettifirman sivuilta katsottuna avaimet käteen -tyylisen talopaketin saa alle 150 000€ hintaan. Täysin uuden talon täysin uudelta asuinalueelta saa siis noin 220 000€ hinnalla.

Jos vertaillaan vanhaan 1960-luvun taloon joka saataisiin keskimääräisellä hinnalla 160 000€ ja siihen olisi tehty tärkeimmät eli putkistot ja käyttövedet. Halpaa ja leppoisaa asumista sinne 2050-luvulle saakka tiedossa vai?

Elinkaaren loppuvaiheen takia seuraavan kymmenen vuoden sisään ainakin kattoremontti olisi iskemässä päälle. 3mh+muut tilat menee lähemmäs 150m^2 kokoluokkaa jolle kattoremontin teettäminen maksaisi noin 10 000€. Vesikiertoisen patterijärjestelmän käyttöikä on noin 50 vuotta, lämmönsiirtimen 30 vuotta ja vesipumppujen noin 20 vuotta ja vaikka ne kestävätkin yleisesti ottaen tuplat tuosta niin eivät luultavasti kestä 2050-luvulle ilman koskemista. Talojen sähköjärjestelmät ovat vanhentuneet, samoin eristeet eivät vastaa tämän päivän tasoa, lämmityskustannukset ovat suhteellisen suuria jo ihan kaukolämmön perusmaksun vuoksi. Lopputuloksena talon hinta plussattuna remontteihin kuluneella summalla on luultavasti kolmenkymmenen vuoden kuluttua yli 200 000€ ja se ei silti ole uusi vaan loppuvaiheessa satavuotias tiilitalo puurungolla.

Miksi siis ostaa tuollaista taloa? Niissä on oma viehätyksensä, ovat tällä hetkellä vielä täysin käyttökunnossa ja hintaan nähden tilaa niissä on yleisesti ottaen enemmän kuin uusissa taloissa. Mutta kalliiksi se tulee ja jokaisen tulisi tämä tiedostaa, ei pidä ajatella talon kuntoa ja siitä seuraavia kustannuksia tällä hetkellä eikä viiden vuoden päästäkään, vaan mieluummin kahdenkymmenen vuoden päähän.


Lopputulos


Meillä on tällä hetkellä pieni rivarikaksio johon mahtuu yhden paketin verran jälkikasvua ainakin pariksi vuodeksi kun ei vaadi omaa huonetta joten laitettiin sitten ostohomma ns. jäihin (kuten ETF-säästöohjelmanikin viime kuussa :D). Katsellaan rauhassa mitä tulee vastaan, mutta ei mennä väkipakolla katsomaan mitään ikivanhoja rotiskoja. Samalla nostetaan rajaksi 1980-luvun talo tai uudempi. Laitetaan myös tässä lähitulevaisuuden aikana huomattavasti lisää rahaa sukanvarteen ja makselen itse tuosta nykyisestä asunnosta lainaa pois, jotta sitten kun aika koittaa niin meillä on riittävät valttikortit taskussa ja reilusti valuuttaa kalliimmankin kohteen ostamiseen.Millaisia mietteitä olette muut käyneet läpi kiinteistöjä tai asuntoja ostaessanne?

7 kommenttia:

 1. Hyvä kirjoitus! Tuo on niin totta, että myynti-ilmoitus ei kerro välttämättä vielä mitään. Pätee ihan kerrostaloasuntoihinkin.

  Onneksi teillä on vielä aikaa kierrellä eri kohteita ja miettiä vaihtoehtoja.

  VastaaPoista
 2. Ehdottomasti kaivat taskustasi (tai säästät) 40 k lisää ja rakennutat avaimet käteen talon. Helppo homma. Ei märkiä villoja eikä rintamiestalon tuoksua..

  VastaaPoista
 3. Kannattaa varmaan rakentaa mieluummin oma =)

  VastaaPoista
 4. Kiitos mielenkiintoisesta kirjoitelmasta! En ole vielä koskaan ostanut omakotitaloa niin kiinnostaa kovasti kaikki seikat, mitä kauppoja tehdessä pitää ottaa huomioon. Tätä projektia seuraan mielelläni jatkossakin, joten jään odottamaan yhtä yksityiskohtaisen tarkkoja selontekoja, kun taas käytte näytöillä, rakennatte oman tai löydätte sopivan!

  VastaaPoista
 5. Minäkin kääntyisin rakentamisen peleille, kun on noin halvat tontit. Täällä päin surkean pieni tontti maksaa noin kymmenkertaisesti tuosta.

  VastaaPoista
 6. Itse olen hankkinut kerrostaloasuntoja, joissa pystyy näkemään monia asioita jo paikan päällä ja papereista. Sen vuoksi myös olen tehnyt nopeaa kauppaa, mutta omakotitalon kohdalla tilanne on vähän toinen.

  Omakotitalojen pyyntihinnat on todella kaukana kauppahinnoista. Lähipiirissä omakotitaloa alettiin myydä 265t€, pari hinnanalennusta ja lopulta kaupat tuli 206t€. Ostaja voi sanella hintaa esim. riitaisassa avioerossa asunnosta halutaan vain eroon tai uusi asunto on jo kiikarissa, mutta vanha pitää saada myytyä.

  Pitää vain kehdata tarjota riittävän vähän, jos/kun eivät innostu hinnasta niin sanoo välittäjälle, että voi ottaa yhtyettä jos myyjä myöhemmin kiinnostuu hinnasta. Jos ei ole pakottava tarve saada asuntoa heti, niin ajalla voi pelata kauppahintaa alas merkittävästi.

  VastaaPoista
 7. Itse katselen puolivakavissani omakotitalojen ilmoituksia perheenlisäyksen varalta. Pärjäämme kyllä nykyisessä vähintään siihen asti, että lapsi/lapset tulee teini-ikään.

  Nyt kun on kertynyt enemmän kokemusta omistusasunnossa asumisesta, niin seuraavalla kerralla kiinnittäisin huomion aivan eri asioihin, kun nykyistä ostettaessa. Olisin kiinnostunut ilmanvaihtojärjestelmästä, korvausilmasta, lämmitysjärjestelmästä, ikkunoiden kunnosta, sokkeleista, eristeistä, katon kunnosta jne. ja vasta viimeisenä tapeteista tai seinien väreistä.

  Värit tai tapetit eivät toki nykyisessäkään vaikuttaneet ostopäätökseen, mutta en osannut riittävän hyvin arvioida noiden oikeasti merkityksellisten kohteiden kuntoa ja elinkaarta.

  VastaaPoista