Havainnollistan asiaa tämän hetken salkkuni sisällön ja kehityksen kertovalla kuvalla:
Salkkuni sisältö 10102016 |
En ole vielä niin rohkea, että laittaisin näkyviin salkkuni rahallista arvoa tai muita "kriittisiä" tietoja siitä, mutta yllä olevasta kuvasta käy hyvin ilmi miten salkkuni eri osa-alueet ovat tuottaneet.
ETF-osto-ohjelmaani kuului keväisestä aloituksesta eteenpäin kesän ajan DB X-TR.EO Stoxx50 sekä iShares Core S&P 500 ja nyt syksyllä osto-ohjelma on koostunut komponenteista DB X-TR.EO Stoxx50 sekä iShares Core MSCI Emerging Markets. S&P 500 jäin pois ihan sen silkan hinnan takia, yksi osuus maksoi päälle satasen joten käytettävissä ollut 300€ kuukausittainen summa ei mahdollistanut riittävän suuria osuuksia kun halusin samalla hajauttaa myös euroopan puolelle. Toisaalta en ole valmis selvittämään kehittyvien markkinoiden tilannetta tarpeeksi poimiakseni yksittäisiä osakkeita joten se oli hyvä saada mukaan, vaihdos oli siis helppo tehdä.
Nyt kun olen seurannut omistuksieni kehittymistä niin olen huomaavinani selvän eron kehityksessä. Kuten yllä olevasta kuvasta voi havaita niin nuo ETF:t ovat jenkkiversiota lukuunottamatta suoriutuneet verrattain huonosti verrattuna suoriin osakesijoituksiin, suorastaan sanottuna surkeasti! Euroopan ETF vain 1% plussalla ja kehittyvien markkinoiden ETF hieman paremmin 1.47%. Kun vertailukohtana pitää vaikkapa Nokiaa joka on heitellyt rajusti viikosta toiseen, se on silti yli 5% plussalla. Toisena vertailukohtana voin pitää asuntolainaani josta maksan tällä hetkellä kokonaiskorkoa vajaan 1% + pankin kuukausittaisen palvelumaksun. En sitten tiedä mistä tuo suoritusongelma johtuu, onko noissa kuukausisäästöön valikoiduissa ETF-kohteissa mukana niin paljon "huonoja" firmoja jotka vetävät koko paketin kehityksen alas, vai onko kyseisten talousalueiden kehitys vaan niin retuperällä ettei tuottoa yksinkertaisesti voi saada?
Suorista osakeomistuksistani jos muutaman seikan haluaa huomioida niin Nokian renkaat ja Wells Fargo kärsivät tällä hetkellä pienistä "imago-ongelmista" jonka takia niiden kurssit ovat allapäin, niitä olisi kiva lisätä salkkuun, mutta 300€ ETF-osuus on vienyt liikaa rahaa kuukausittaisista sijoituksista mahdollistaakseen kyseisenlaiset ostot. Samoin AT&T joka tarttui Nordnetin synttärikampanjasta on reilusti miinuksella, kyseessä kuitenkin suht varmalla pohjalla seisova firma joka maksaa hyvää osinkoa, joten senkin osuutta olisi kiva vähän lisäillä jotta saisi keskiostohinnan hilattua alemmas ja tuottolukemat näyttämään plussaa :)
En ole millään tavalla negatiivisella mielellä Nordnetin palvelua kohtaan, päinvastoin on positiivista että kyseisillä keinoilla saadaan ihmisten mielenkiinto heräämään. Jos asia jotenkin pitäisi muotoilla niin olen alkanut kenties olla sitä mieltä, että jos olet vähänkin enemmän perehtynyt sijoittamiseen ja olet valmis ottamaan riskiä jota suorat osakesijoitukset tuovat, niin kannattaa tarkkaan harkita onko ETF vai suorat sijoitukset se sinun polkusi. Maailmassa on kuitenkin firmoja joiden tuotto on melko takuuvarmaa vuodesta toiseen, joten miksi ostaisit ETF-osuuden jonka sisältämien viidenkymmenen tai viidensadan yrityksen joukkoon mahtuu myös monen monta yritystä joiden bisnes on vajonnut miinukselle ja siten syövät tuottoa jota saisit niistä plussalla olevista? Tätä kannattaa jokaisen miettiä itse, minä en voi antaa suosituksia tai neuvoja, pelkästään kertoa omista mietteistäni oman tilanteeni osalta.
Mitä muut ovat mieltä Nordnetin ETF-ohjelmasta, oletteko tehneet sen suhteen havaintoja tai toimenpiteitä suuntaan tai toiseen viime aikoina?
Juuri tätä mieltä olen minäkin. Suorat osakeostot ovat selkeämpiä. Ja sijoittaminen ainakin kiinnostavampaa.
VastaaPoistaNimenomaan mielenkiintoisempaa, mutta tuosta selkeydestä ja paremmasta tuotosta saa varmaan selkeämmän kuvan vasta vuoden-kahden kuluttua :)
PoistaHmm.. itse en ehkä vetäisi noin pitkälle vedettyjä johtopäätöksiä eri sijoitusstrategioista (poiminta vs indeksit) lyhyen ajan kurssikehityksen pohjalta. Tokihan yksittäisen osakkeen kurssi voi lyhyellä tarkastelujaksolla lyödä vaikka jenkki-indeksit tuotossa, mutta jos sijoitushorisontti on vaikka 20 vuotta, niin uskotko, että esim. Nokia on tuottanut tuolla jaksolla paremmin kuin S&P 500? Tokihan indeksit voi tuotossa päihittää, kuten Buffet, pitää vaan arvioida onko itse tämä henkilö. Siitä olen samaa mieltä, että stock-pickaaminen on kivempaa, ja indeksit ovat nyt aika kovissa hinnoissa johtuen keskuspankkien korkopolitiikasta.
VastaaPoistaOnhan tää puol vuotta ihan törkeän lyhyt aika, myönnän. Jos ETF-säästöjä jatkaisin niin siirtäisin kaikki panokset tuohon jenkkien S&P 500 kohteeseen koska euroopan ja kehittyvien markkinoiden kohteet eivät kehity mihinkään. Saisin käytännön tasolla parempaa hyötyä lyhentämällä kyseisellä summalla asuntolainaa.
PoistaKuten sanoit niin hinta on erittäin kova tällä hetkellä, varsinkin tuossa jenkkien ETF:ssä, vastineena sieltä saa sentäs kunnon tuottoa. Oman mielenkiinnon ylläpitämiseksi koitan nyt välissä noita suoria osakesijoituksia hyvää osinkoa maksaviin firmoihin, jatketaan ETF-sijoituksia kun arvostustasot putoavat nykyisestä :)
Sanoit että Eurooppa ja kehittyvät eivät kehity, mistä pystyt ennustamaan niiden arvostustason vaikka 20 vuoden päähän? Ylipäätään kurssien ennustaminen ei yksinkertaisesti pidemmän päälle toimi, se on huomattu monta kertaa (tänäkin vuonna maailman on pitänyt loppua jo pariin otteeseen, milloin kiina-huolet, milloin joku muu syy) Toki kaikki sijoittaa juuri siten kuin haluaa, jälleen johtopäätösten vetäminen pidemmälle 6kk kehityksen pohjalta ei perustu mihinkään. Toki tilanne on eri jos tarvitsee vaikka osingoista kuukausittaista kassavirtaa elämiseen jne. Aika usean sijoittajan pahin peikko on juuri sijoittaja itse, aletaan tekemään muuveja kun hommasta tulee tylsää.
PoistaEipä sitä sinne saakka tosiaan voikkaan ennustaa. Mutta kun vaihtoehtoina on 1% tuottoa tuonut ETF, 1% korolla olevan asuntolainan lyhennys tai sijoitukset suoraan osakkeisiin joista saa tuota mainitsemaasi osinkovirtaa niin ei se ETF siellä listalla ensimmäisenä ainakaan ole :)
PoistaMä myin kaikki synteettiset ETF:t.
VastaaPoistaKuukausisäästö jatkuu tästä eteenpäin fyysisillä, sijoitushorisonttina pitkä.
Oli tullut kommentti kahteen kertaan näköjään joten poistin toisen.
PoistaItellä oli jo alusta asti selvää etten halua sekaantua synteettisiin kyhäelmiin, sen verran negatiivisia tekstejä lukenut niistä. Katsotaan nyt kuinka kauan nuo ETF:t ovat paussilla ja jaksan kerätä niitä tonnin satseja joita Nordnetissa tarvitaan välityskustannusten alas painamiseksi suorissa osakeostoissa :)
Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoistaKeskimäärin puolet osakkeista voittaa indeksin, puolet häviää sille (millä tahansa aikavälillä). Sinä satuit valitsemaan tällä aikavälillä oikein. Seuraava puoli vuotta voi mennä päinvastoin. Vähän kuin pelaisit rulettipöydässä punaista tai mustaa.
VastaaPoistaKyllä itsellenikin maistuu osingot paremmin kuin arvonnousu. Nami nami =D
VastaaPoistaOnhan siinä oma viehätyksensä, yksiäkään osinkoja en tosin ole vielä saanut :D Dividend Hawk kirjotteli, että AT&T nostaa osinkoaan ensi helmikuuksi ja sitähän minullakin salkusta löytyy, piristi päivää kummasti. Samanlaiset tunteet jäävät helposti väliin jos laittaa pelkästään ETF-kohteisiin rahansa kun ei niiden sisältämien yhtiöiden tapahtumia tule luettua niin tarkasti :)
Poista