perjantai 15. heinäkuuta 2016

Minkäsuuruinen vapaa käyttökassa on riittävä?

Palkka tuli viime yönä, automaattiset maksut menivät samaan aikaan, nyt aamulla katsoin verkkopankista tilanteen ja siirsin loppukuun aikana menevät laskut (sähkö, puhelin) maksettavaksi jo tänään jottei saldo muutu enää loppukuun aikana ellen itse sitä kuluta. Ensi kuun alussa on menossa laskuja vielä noin 200€ verran jotka eivät ole kirjautuneet vielä e-laskuina verkkopankkiin joten en niitä voinut maksaa pois, vastike mukaanlukien. Auto pitää myös tankata mieluiten tänään johon menee se noin 60€. Kaiken kaikkiaan minulla on täysin vapaassa käytössä seuraavan kuukauden ajalle siis 600€ plus ruokatilille viime yönä lähtenyt siirto 200€. Säästötilillä on 4400€ ja risat eli yli 400€ yli määrittelemäni alarajan.

Vaikka tunnistan tuon summan vähintään riittäväksi, niin miksi minusta tuntuu siis siltä ettei ole varaa tuhlata mihinkään ylimääräiseen? Ruokakaupassa pitää miettiä ostaako juustoa vai korvaako sen halvemmaksi tulevalla jogurtilla, makuuhuoneen lattian remonttiin tarvittava pistosahan teräostos lykkääntyy kuukaudella ja ensi viikolle suunniteltu lomareissukin tulisi perua tai typistää koska rahat voivat loppua kesken?

Tämä on aivan perseestä. Olen käyttänyt menneinä vuosina rahaa aivan leväperäisesti päätellen siitä etten ole saanut mitään säästöön ennen kuin viimesen kahden vuoden aikana, silti minulla on ollut koko ikäni huono omatunto ja paniikki päällä jos tilini saldo laskee alle jonkun rajan. Varsinaista summaa en osaa sanoa, mutta jossain vaiheessa kuukautta tulee aina se omituinen olo kun katson tilisaldoa ja sen on alitajuisesti miettiessäni liian alhainen. Vielä kotona asuessa tuo summa oli muistaakseni tuhat mummonmarkkaa, nykyään kun mietin niin laskujen maksamisen jälkeen ahdistus iskee jos vapaa rahamäärä seuraavalle neljälle viikkoa on alle tuhat euroa. Silti en ole tehnyt mitään tilanteen korjaamiseksi vuosien saatossa, tuntuu siltä että aina ennen palkkapäivää tilin saldo pyörii jossain 200€ tienoilla ja viimeiset pari päivää on menty täysin minimilinjalla kaiken suhteen. Nyttenkin tilillä oli eilen vielä 250€, mutta olen viruttanut auton tankkaamista koska eihän sitä toissapäivänä osannut sanoa olisiko eilen tullut yllättävä kahdensadan lasku jota en olisi pystynyt maksamaan tankkauksen takia. Omituista.

Tietyllä tavalla tuon voi ottaa positiivisena kun miettii etten edes harkitse turvautuvani säästötilin varoihin ellei ole 110% pakkotilanne edessä, mutta toisaalta pitäisi osata rentoutua kun tiedän ettei hätäpäivää ole olemassa tällä hetkellä. Aiheutan itselleni vain harmaita hiuksia, ylimääräistä stressiä kesäaikaan muutenkin huipussaan olevan työstressin päälle ja sotken ajatuksenjuoksuni täysin.


Vinkkejä otetaan siis vastaan, kuinka pystyisin helpottamaan oloani tilisaldon ollessa normaaliin elämiseen täysin riittävällä tasolla? :) Ja kuinka paljon/vähän teillä pitää jäädä laskujen jälkeen vapaata rahaa käyttötilille jotta tunnette olonne turvalliseksi?

13 kommenttia:

 1. Tosi mielenkiintoista pohdiskelua. Ajatukset rahaan liittyen ei ole aina kauhean loogisia - vaikka mitä itselleen haluaisi uskotella.

  Mulla se maaginen raja taitaa olla 500 euroa käyttötilillä. Jos saldo menee pahasti tuon alle niin alan vilkuilla sitä tiiviimmin. Haluan että kaikki laskut lähtee ajallaan ja varmaan ajatus siitä, että kassalla maksaessa kortti ei toimisikaan, johtaa näihin ajatuksiin. Yli 500 euron ostoksia tulee harvemmin tehtyä hetken mielijohteesta, joten niitä varten tiedän että siirrän kuitenkin varat säästötililtä etukäteen.

  Tuo ylimääräinen kituuttelu on ärsyttävää. Parhaiten siihen tehoaa selkeät tavoitteet ja niihin tavoitteisiin liitetty suunnitelma (esim. tietty säästösumma ja sijoitussuunnitelma jota noudattaa). Kun tekee tavoitteiden eteen jatkuvasti töitä, niin pienemmistä asioista ei tartte ottaa hirveästi stressiä.

  VastaaPoista
 2. Kiintoisa kirjoitus!
  Mitä jos koettaisit pitää vaikka kolme täysin rahatonta päivää? On nimittäin todella jännittävää huomata, ettei rahattomuus tapa heti :) Älä käy kaupassa, älä osta mitään. Syö sitä, mitä löytyy kaapista ja pakastimesta.

  Minulla jää yleensä noin 400€ ruoka/käyttö/bensarahaa. Loppukuusta summa on tietenkin jo aivan lopuillaan eikä se minusta tunnu pahalta. Nyt kesälomalla hieman kirpaisi, sillä palkka tulee kuun lopussa ja tällä hetkellä on 11€ tilillä :D Ottaen huomioon miten paljon kaikkea ylimääräistä kivaa on tullut ostettua niin ei tee ollenkaan pahaa nostaa hieman lisää käyttövaroja säästötililtä. 50€ luultavasti kantaa ensiviikon yli sillä silloin alkaa jo työtkin ja kulut pysyvät paremmin aisoissa kuin lomalla. Lomarahat korvaavat vajeen säästötilillä, kun palkka tulee :)

  T: Ananas
  Yksinhuoltajan selviytymisopas

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pieni koe nimeltä 'Rahattomat päivät' on suunnitelmissa, ollu jo varmaan vuoden verran :D Kuukaudessa noita kertyy itselle varmasti kymmenen ihan normaalistikin, jokin aivoissa vaan kertoo että jos palkkapäivään on viikko ja saldo on parissa sadassa niin paniikkinappulan painaminen on jo myöhässä...

   Poista
 3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 4. Ylijäämäisellä budjetoinnilla saa mielenrauhaa. Taloustilin minimiraja riippuu kuinka tasaisesti laskut jakautuvat kalenterivuodelle. Alle tonni alkaa otseäkin hermostuttaa. Toisaalta se on signaali ettei pidä tuhlata ennen seuraavaa palkkaa.
  PS juusto on aika halpaa nykyään :)

  VastaaPoista
 5. Minulla tuon lopun turvan tuo luottokortti, jota en ole kyllä joutunut käyttämään oikeastaan ikinä (ulkomailla käytän). Sitten maksan luottokorttilaskun pois heti, kun lasku tulee (joskus on ollut raha säästötilillä eikä käyttötilillä, koska käyttötilillä haluan olevan rahaa vain kuukausibudjetin verran, muut rahat ovat toisilla tileillä). Käytännössä en muuten tarvitse luotto-ominaisuutta. En ole vielä ikinä jättänyt kokonaan tai edes osaa maksusta maksamatta. Vaihtoehto, että ostan joitain mihin minulla ei ole varaa (eli joudun käyttämään luottoa), ei ole. En osta, jos ei ole tilillä rahaa, tai en heti laskun tultua voi sitä maksaa.

  Minulla arkipuskuri on aina liikkunut parissa tonnissa, mutta jos olen juuri tehnyt sijoitusostokset, jätän puskurin pienemmäksi, koska tiedän että alan taas saada ylijäämää. Minulla on siis ylijäämäinen talous. Ja sen ylijäämän olen ihan itse päättänyt. Nyt kaikki pyörii sillä. Päätät vaan että 50 käyttöön ja 50 säästöön. Muuta vaihtoehtoa ei vaan ole. Se on oma päätös.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luottokortti on tosiaan hyvä lisä arsenaalissa kun tietää, että se palkka sieltä kuitenkin tulee ajallaan taas. Olen käyttänyt sitä viimeisen parin vuoden aikana erittäin kitsaasti ja ihan pienestä asti panikoinut vaikka rahaa periaatteessa on riittävästi mihin tahansa auton ostoa pienempään. Pääkopan toiminta on välillä ihmeellistä :D

   Poista
 6. Minulla jää tällä hetkellä käyttötilille yllättäviin menoihin 200€/kk. Olen aivan rikki, koska tässä kuussa täytyy käyttää kesälomareissuun tuosta vielä 100 euroa ja eläinlääkäriin meni 70 euroa. Mietin tuon reissun perumista, mutta järki kolkuttelee, että saahan sitä nyt reissuun lähteä jos haluaa. En millään haluisi joutua ottamaan puskurista rahaa, jos vielä jotain ilmaantuu. Ja viimeinen äitiysraha tuli viikko sitten.

  VastaaPoista
 7. Löysin vasta äskettäin blogisi pariin. Jonkin verran ehdin selata vanhoja tekstejäsi ja näyttää, että meillä on paljon samansuuntaisia ajatuksia. Ehdottomasti lisään blogisi omaan lukulistaani.

  Keskimäärin minulla taitaa olla noin 300 euroa käyttötilillä palkkapäivänä. Jostain kumman syystä tuntuu aina, että rahat olisivat loppumassa, vaikka todellisuudessa kaikki kuukauden laskut, sijoitukset, säästöt ja ruokamenot onkin jo hoidettu. Toisaalta tunnistan, että käteiskassani on aivan liian pieni ja kasvattamalla sitä pääsisin ehkä eroon tuosta hupenevan käyttötilin saldon -syndroomasta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse myös blogiasi selailin ennen kesälomaa ja samaa mieltä, että tavoitteet ovat aika samanlaisia. En itsekkään laske Thaimaata pois laskuista kun joskus eläkkeelle ennen virallista rajaa meinasin päästä :)

   300€ voisi olla sellainen hyvä raja jossa on syytä miettiä mihin rahat käyttää, mutta kun laskut on maksettu niin eihän sitä hätäpäivää pitäisi olla vielä. Itse jos tuosta omasta pääkopasta saisin tiputettua muutaman saturaisen jotta pääsee samoille "rajoille" niin voisi olla tyytyväinen :D

   Poista
 8. Minä vedän käyttötilin lähes nollille ennen palkkapäivää. Yritän siis palkkapäivänä jo jättää käyttötilille vain pakollisen summan, ja säästötilille mieluummin vähän ekstraa. Tarvittaessa maksan sitten jotain maksuja säästötilin puolelta tai siirrän loppukuusta takaisin. Minulla tuo siirtely on ilmaista. Käyttötilillä ei koskaan kannatakaan esim. korttikopioinnin tai varkauden takia pitää montaa satasta turhaan. Hätätilanteita ajatellen minulla on sitten luottokortti ja toisen pankin kortti, sekä mobiilipankki aina mukana, jolla siirrot nopeita. Ja MobilePay:n avulla reaaliaikaisia siirtoja miehen kanssa mahdollista tehdä.

  Mielestäni on hyvä, että opittuasi nyt uudenlaisen ajatusmallin, kyseenalaistat sitä, oletko liian syvällä tässä säästöhommassa. Turhaan ahdistut kuitenkaan, todellisuudessa harvalla vastaantulijalla on noinkaan hyvä tilanne. Sitä paitsi, sinähän olet oman taloutesi herra ja talousjohtaja, ja olet toimintatapasi järjellä suunnitellut :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole ihan varma, mutta itselläni tuolla Danskessa taitaa olla säästötilin puolelta siirto käyttötilille rajoitettu jotenkin eli saa siirtää pari kertaa vuodessa, mutta lopuista tulee sakkoa joko siirtomaksun tai korkokertymän osalta.

   Pienestä pitäen tosiaan olen panikoinut rahatilanteeni suhteen, jopa vielä kun asuin kotona. Johtunee varmaan silloisesta 90-luvun lamasta ja sen vaikutuksesta yksinhuoltajan lapsena kasvamiseen, tms. Nyt kun parin vuoden ajan olen kasvattanut puskuria ja aloittanut säästöt niin pääkoppa ei ole seurannut mukana samaa tahtia vaan reagoi vieläkin turhan herkästi käyttötilin saldon hupenemiseen. Josko tämä tästä joku päivä vielä kirkastuisi :D

   Poista
 9. Teen samoin kuin Ekonomimmi, siirrän palkasta laskujen jälkeen suoraan säästötilille mieluummin vaikka vähän ylimitoitetun summan. Loppukuun yritän pärjätä käyttötilin rahalla, mutta yllättävien menojen tullessa voin aina siirtää säästötililtä rahaa takaisin käyttötilille. Minua toisaalta kannustaa säästämään, kun tiedän että käyttötilillä on vain vähän rahaa - ja toisaalta pystyn nauttimaan ns. turhista asioista kuten ravintolasta kun tiedän, että käyttötilillä on rahaa jota saan käyttää vapaasti. Suuremmat ostokset tai hätätilanteet hoidan luottokortilla ja siirrän rahat sinne takaisin saman tien säästötililtä.

  VastaaPoista