perjantai 13. toukokuuta 2016

Sijoitushommat potkaistu käyntiin

Palkkapäivä koitti jonka innoittamana sain viimein aikaiseksi Nordnet-tilin luomisen. Pienen perehtymisen ja tuskailun jälkeen käyttö alkoi tuntua edes jotenkin luontevalta, vielä on paljon opeteltavaa ja hakemista, mutta peruskäyttö taitaa olla hanskassa. Onko muilla ollut alussa hankalaa löytää haluamiansa tietoja tuolta sivustolta? Itse etsin ikuisuuden ohjetta jolla saan verkkopankkiini Danskessa tehtyä automaattisen tilisiirron Nordnetin tililleni joka kuukauden palkkapäivänä :D

Sain tehtyä myös kuukausittaisen ETF-säästöpaketin. Aiemmin huhtikuussa miettimäni sijoitusportfolio alkaa siis vähitellen muotoutua ja kehittyä tässä kesän mittaan.


Kuukausisäästäminen


Summa jolla lähdetään liikkeelle on 200€ joka jakautuu 50/50 seuraavien kohteiden kesken:
 • iShares S&P 500 UCITS ETF Inc
  •  Osinkovirtaa, hajautus rapakon taakse erittäin suureen joukkoon yrityksiä. Kokonaiskulusuhde 0.40%
 •  db x-trackers Euro Stoxx 50 UCITS ETF
  • kasvuosuuksia, hajautus euroalueen "parhaimpiin" yhtiöihin ja kokonaiskulusuhde vain 0.09%. Euroalueen taloustilanne on mielestäni niin onneton ettei kannata hirveästi panostaa alueen tutkimiseen. Tällä rahastolla saa hoidettua kaiken tarpeellisen ja muuten voi keskittyä yksittäisten hyvien osingonmaksajien etsintään osinkovirtaa kasvattamaan.

Noista tuo USAn puolelle tähdätty S&P 500 on se arveluttavampi valinta. Katsoin Nordnetin listaa ETF-kohteista joihin kuukausisäästäminen onnistuu ja sieltä ei löytynyt radikaalisti parempiakaan. Toinen vaihtoehto olisi  iShares MSCI USA Dividend IQ UCITS ETF jonka kulusuhde on 0.35%, mutta tein valinnan puhtaasti sen perusteella kummassa on enemmän sijoitettuja varoja muilta ihmisiltä maailmassa, menin siis lampaana massan mukana. Osaako joku sanoa onko noilla mitään kriittisiä eroavaisuuksia jonka takia toinen on parempi kuin toinen? Myös kasvuosuuksiin osingot laittava iShares Core S&P 500 UCITS ETF olisi mahdollinen, siinä kulusuhde 0.07% eli huomattavasti alhaisempi. Tavoitteenani on tietysti saada rahavirtaa arkielämän pyörittämiseen joten sen takia kenties kallistuin tuon valitsemani kohteen puoleen.

Ensimmäinen ostoerä menee vasta kesäkuun alussa eli ehdin tekemään tuohon muutoksia jos kommentteja paremmasta USA-kohteesta tulee esille. Eli ei muuta kuin sormet näppäimistölle ja auttamaan aloittelevaa sijoittajaa :) Jotain oli pakko päästä tekemään tuonne siirretyllä puolen tonnin rahakasalla ja saatoin ehkä kiirehtiä turhaankin :D

Kunhan kesän aikana näkee miten keittiölainan poistuminen, yms vaikuttavat rahatilanteeseen niin tuohon kuukausipakettiin tulee varmaankin lisättyä kehittyvien markkinoiden ETF ja kasvatettua summaa satasella tai kahdella. Loput sijoitukseen tähdättävät varat jäävät käteiskassaan hyvien osingonmaksuyritysten hankintaa odottamaan.

4 kommenttia:

 1. Hyvä, hyvä! Tuosta se lähtee käyntiin. Itse en löytänyt aluksi Nordnetistä tiliotteita eli ote jossa näkyy ostot ja kaupankäyntikustannukset. Opin, että ne tulee parin päivän viiveellä näkyviin järjestelmään.

  VastaaPoista
 2. Itse suosin mieluummin kasvuosuuksia, koska olen vasta varallisuuden kasvattamisvaiheessa. Pyrin siis maksimoimaan korkoa korolle -tuoton. Ymmärrän toki osinkovirran psykologisen merkityksen, joten kukin toimikoon strategiansa mukaan.

  Hienoa että päätit aloittaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommenteista kaikille, erityisesti sinulle. Rupesin miettimään nimittäin asiaa tarkemmin ja päädyin tekemään muutoksen suunnitelmiin. Vaihdoin tuon osinko-ETF:n kasvuosuuksiin sijoittavaan Core-versioon jossa kulut 0.07%, samalla nostin summaa satasella jotta osuuksia saadaan hankittua suuremmalla todennäköisyydellä.

   Perusteena tälle on, että ETF sijoittaa niin isoon joukkoon yrityksiä. Siellä on seassa väkisin myös tapauksia jotka eivät korota osinkoaan tai jopa leikkaavat sitä, se syö heti saamaani tuottoa ja jos osingoista pitää vielä maksaa verottajalle niin kassavirta on oleellisesti heikompi kuin suorissa sijoituksissa. Kerätään siis nyt kuitenkin "perusvarallisuutta" noilla kahdella kasvuosuuksiin sijoittavalla ETF:llä ja laitetaan loput liikenevät suoriin osinkoaristokraattien osakeostoihin :)

   Poista