maanantai 2. toukokuuta 2016

Huhtikuun 2016 tulot ja menot

Tutulla asialla jälleen. Pieniä muutoksia tein taas seurantaan Osinkokuninkaan "kritisoitua" hieman mutkikasta järjestelmääni viime kuun seurannan kohdalla. Uuden kokeilun myötä hoksasin myös miksi siirryin aikanaan kahden pankin erilliseen seurantaan. Danskessa on hieno ominaisuus joka näyttää yhteenvetona aina kuukauden menot ja tulot ja niiden suhteen, kun seurasin noita yhtenä kokonaisuutena niin tuo Dansken oma seuranta kusi. Nyt päätin tehdä isomman remontin kerralla ja koko homma hoituu tällä hetkellä nätisti parissa Excelin sarakkeessa :) Pidemmittä puheitta:

Tuloja 2502€ ja menoja 2424€, tuloksena vajaa 80€ plussan puolelle.Miltä tuommonen piirakka näyttää? Kaikkea sitä oppii kun vaan jaksaa ja ehtii Excelin syövereitä tutkimaan monen vuoden tauon jälkeen. Prosenttiosuudet voisi tietysti korvata euromäärillä, mutta mielestäni prosenttiosuus kaikista menoista on hieman parempi tapa verrata kulusuhdetta koska tulot pysyvät aikalailla vakiona kuukausittain. 

Isoimpina ylimääräisinä erinä tuosta löytyy lomareissuille menneet rahat. Laskettelu, häiden yhteydessä tapahtunut juopottelu ja matkan aikaiset eväät hotkaisivat melkein satasen. Lomalla piti myös tankata menopeliä joten polttoaineeseen kului huhtikuussa lähes 200€. Kummipojalle ostettu ristiäislahja kustansi yli satasen josta tosin saan kenties puolet takaisin avopuolisolta joka on toinen kummi. Auto nieli varaosina ja tarvikkeina noin 275€, autoveron maksuosuus 1/2 vei myös satasen, 

Ruokaan meni 264€ ja pikaruokaan&eväisiin upposi 88€. Ruokapuolen kulukuuri ei siis ehtinyt vielä täysin purra huhtikuun viimeisen kymmenen päivän aikana, mutta mielenkiinnolla odotan miten käy toukokuun. Pakastimessa on vielä lihaa ja marjoja jäljellä :) Samalla voi kiinnittää myös huomiota ostoskäyttäytymiseen yleisesti, tuossa pikaruoka&eväs-kategoriassa kun on pikaruokaa oikeasti vain kympin edestä. Loppu on ruokatunnilla kaupassa käytyjä energiajuomia, aikuisena ihmisenä ei kehtaa mennä kassalle kahden 0.5l sokerittoman Mad Crocin kanssa joten ostoskoriin tarttuu myös leipää, maksalaatikkoa, vichya, lihapiirakoita, nakkeja, ynnä muuta aivan tarpeetonta tavaraa. Pitäis vissiin oikeasti tehdä se ostoskuittien seuranta joka jäi vuosi sitten tammikuussa tekemättä :D

Säästöt


Tuossa isossa piirakassa ei siis ole ollenkaan nyt menona mukana säästötilille laitettuja rahoja. Ajattelin etteivät ne kuulu menoihin koska ovat käytettävissäni milloin tahansa vaikka eri tilillä ovatkin. Toisaalta taas haluaisin merkata ne menoiksi jotta ne pysyisivät paremmin ns. poissa laskuista olevina varoina, jossain on kuitenkin ilmeisesti kompromisseja tehtävä ellen kehity edelleen Excelin taulukoiden pyörittelemisessä.

Kaikki menot on itselläni laitettu H-sarakkeeseen ja summaus tapahtuu sarakkeen ylimmässä H1-ruudussa joka laskee kaikki H2-200 arvot yhteen. Olisi melko mukavaa jos säästöt&sijoitukset näkyisivät kulupiirakassa prosenttiosuuksina, mutta eivät kuitenkaan olisi mukana kokonaismenojen laskennassa. Pitänee tehdä ensi kuukaudelle pieniä muutoksia siis vielä. Tässä kuussa saatte nyt tyytyä tällaiseen välimallin versioon, eli säästöön menneistä varoista pykäsin alla olevan yhteenvedon:


Pieni kirjotusvirhe näköjään seassa, mutta ei pidä antaa sen häiritä. Säästöön 2500€ tuloista siirtyi 516€ ja asuntolaina mukaanlukien 816€, prosentit näyttävät ihan mukavilta omasta mielestäni. Josko joku kaunis päivä saisin nostettua säästöasteen sinne 50% paremmalle puolelle? :)

4 kommenttia:

 1. Onpa hieno kuvio! Eri kulut erottuvat , ja käy hyvin ilmi mihin raha mennyt. :) Mielenkiinnosta, millainen se Danske Bankin tarjoama kulujen seuranta kaavio on? Olen mielenkiinnolla seurannut ystävää, joka käyttää Pivoa (joka ilmeisesti toimii hyvin, jos on synkronoinut sinne OP:n tilin/kortin?) Oma pankkini nordea ei tarjoa mitään vastaavia seurantapalveluita. Siksi muiden pankkien tarjoamat palvelut kiinnostaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kehuista, onhan tuo prameampi kuin entinen tylsä kaavio ilman lukuja :D

   Danskella on varmasti hyvin samankaltainen systeemi kuin tuo Pivo. Järjestelmässä on jaettu eri maksunsaajat tietyille "aloille" eli kun käyn Yliopiston apteekissa ja maksan kortilla niin järjestelmä osaa laittaa sen automaattisesti "terveypalvelut"-kategoriaan, tai Motonetin ostokset "Autojen varaosat- ja palvelut"-kategoriaan.

   Ryhmiä voi sitten seurata kuukausittain tai haluamallaan aikavälillä ja katsoa paljonko kuluja on kertynyt tiettyihin ryhmiin. Maksuja voi siirtää itse ryhmistä toiseen jos on virheellisiä, Motonetista kun saa myös esimerkiksi kodin tarvikkeita, jne. Järjestelmä näyttää myös yhteenvedon tietysti, että paljonko on tuloja/menoja yhteensä ja pylväsdiagrammin jossa näkyy kuukausittainen lopputulos, onko jääty plussalle vai menty miinukselle.

   Tuossa noin lyhyesti, pitäisi melkein tehdä oma postauksensa tuosta koska on oikeasti fiksu järjestelmä, vaikka siitä joutuukin maksamaan aika suolaisia hintoja kuukausimaksujen muodossa.

   Poista
 2. Olet elänyt täyttä ja aktiivista elämää ja silti saanut noin hienosti säästöön! Mahdollisuuksia kiristelyynkin vielä on ;). Tekstisi sai minut ajattelemaan, että olenko lähtenyt lähestymään koko säästämistä ihan väärältä kantilta. Pitäisikö säästöprosenttitavoite lyödä etukäteen lukkoon ja sopeuttaa muut menot siihen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista :) Kiristelyn varaa on todellakin vielä runsaasti, huhtikuussa osui paljon tuommosia kertaluonteisia eriä jotka söi lähemmäs 15% osuuden, samoin kunhan keittiö on maksettu kesäkuussa niin pitäisi olla yhteensä lähemmäs 30% verran enemmän sijoitettavaa :)

   Säästämistä voi tehdä monella tavalla, mutta tuo säästöprosentin päättäminen etukäteen voi olla ihan fiksukin keino. Jos päättää, että palkkapäivänä siirtää sen 20% syrjään niin sitä ei sitten niin helposti tule otettua takaisin. Siihen voi sitten siirtää lisää päälle sitä mukaan kun kuukausi etenee ja tuntuu, että rahaa jää käytettäväksi. Pitänee kesällä kokeilla, huvittas tietää onnistuiskohan 40% tavote kuin helposti :)

   Poista