tiistai 19. huhtikuuta 2016

Sijoitusportfolion laadintaa ja pohdiskelua

Moni muukin bloggaaja näyttää ottaneen sijoitusportfolion päivittämisen tämän kevään toimenpiteeksi, muutamia linkkejä tähän heti alkuun :)
http://taloushaltuun.blogspot.fi/2016/04/sijoitussuunnitelman-paivitysta.html
http://puolimiljoonaapaaomaa.blogspot.fi/2016/04/sijoitussuunnitelman-paivitys.html
http://kinskinsijoituspaivakirja.blogspot.fi/2016/04/q1-2016-polkumylly-ja-teurastuspuuhia.html


Itselleni suunnitelma on siis ensimmäinen ja hieman hakusessa vielä, mutta kirjaan nyt tänne nämä pääkohdat ja -linjat muistiin jotta osaan sitten tehdä niitä päätöksiä jotka olen päättänyt ja harkinnut, enkä mene sitten kulloisenkin hetken mielihalujen mukana.

Mieli tekisi laittaa kaikki raha suoriin osakesijoituksiin, mutta kun ottaa huomioon allekirjoittaneen iän ja tavoitteet niin se ei ole mielestäni fiksuin vaihtoehto kustannusten ja riittävän hajautuksen luomisen kannalta. Olenkin siis ajatellut jaoksi seuraavaa:
10% käteiskassa
60% ETF&Indeksi
30% Osakkeet

Käteiskassa


Käteiskassa on tässä vaiheessa yhtä kuin hätävararahasto, eli suuruudeltaan 4000€. Tuotahan ei voi käyttää heräteostoksiin markkinoilta, joten kerrytän pikkuhiljaa lisää rahaa käteiskassaan ja kun sijoitusomaisuus kasvaa niin siellä olisi jossain vaiheessa 4000€ lisäksi tuo 10% sijoitusten määrästä joka on "vapaasti tuhlattavissa". Kun sijoitusomaisuus yltää joskus hamassa tulevaisuudessa yli 50k€ rajapyykin niin tiputan käteiskassan määrän 5% kohdalle koska muuten se kasvaa mielestäni turhan suureksi. Samalla hetkellä asuntolainani pitäisi olla tuhottu joten se voi vaikuttaa asioihin arvaamattomasti, onneksi suunnitelmat on tehty muutettaviksi :)

ETF & Indeksi


Noihin olen arponut 60% osuuden kaikesta. En tiedä miksi, mutta vierastan sijoituksia joista tuotot menevät suoraan eteenpäin kasvuosuuksiin. Ehkä tämä johtunee siitä, että haluan nähdä konkreettisesti sijoitusteni tuoton arkielämässä. Eihän sitä koskaan tiedä milloin talousmaailma romahtaa ja menettää kaiken mitä sinne on hillottuna, silloin nuo jo kotiutuneet osingot ovat auttaneet minua jokapäiväisessä elämässäni ja ovat tehtävänsä tehneet. Tavoitteeni on myös vähentää työntekoa lähivuosina joten tarvitsen pääomapuolen tuomaa kassavirtaa elämisen menojen maksamiseen, siihen kasvuosuudet eivät sovellu kovinkaan hyvin. Tiedostan kyllä, että maksan osingoista veroja jo tässä vaiheessa, kun kasvuosuuksilla veronmaksua voisi lykätä vuosikausia. Tämä on kenties se suurin asia joka minun täytyy selvittää itseni kanssa ennen kuin laitan suurempia ja pysyvämpiä sijoitusohjelmia pystyyn.

Olen näin alustavasti katsonut Nordnetin puolelta kuukausittaisen sijoitusohjelman kohteita ja tuotot osinkoina maksavia ETF:iä (joita on erittäin vähän!), silmiin ovat osuneet lähinnä seuraavat:

1) iShares S&P 500 UCITS ETF (Inc) kokonaiskustannukset 0.40%
2) db x-trackers MSCI Nordic Index UCITS ETF (DR) kokonaiskustannukset 0.30%

Kustannukset noissa eivät ole mielestäni pahat ja samalla hoituisi hajautus pohjoismaiden sekä USA:n kesken. Siihen rinnalle pitäisi löytää vielä joku hyvä eurooppaan keskittyvä kohde ja ehkä muutama indeksi. Esimerkiksi:

3) db x-trackers Euro Stoxx 50 UCITS ETF, kokonaiskustannukset 0.09%

Tuo on kasvuosuuksilla rakennettu, mutta pääasia, että kyseessä on fyysinen eikä synteettinen rakennelma, kaikki muutkin kohteeni tulevat olemaan fyysisiä kohteita.

Tietysti myös Nordnetin Superrahastot olisi hyvä ottaa mukaan, ainakin Suomen osalta, koska kyseessä on täysin maksuton kohde. Osakkeiden kohdalta voisi sitten keskittyä tuon listan parhaimpiin osinkojen maksajiin boostaten niiden vaikutusta rahavirtojen tekijänä tai ottaa mukaan hyviä ja vakaita osingonmaksajia noiden ulkopuolelta.

Kuukausisäästämisen kautta sijoittamiseen menevä rahamäärä voisi olla 300€ jonka jakaisin tasaisesti noiden kesken. 100€ iShares, 100€ db x-trackers sekä 100€ Euro Stoxx. Loput ylimääräiset laittaisin Superrahastoihin, kehittyville markkinoille ja osakkeiden hankintaa varten säästöön jokaisena kuuna parhaaksi katsomallani allokaatiolla.

Osakkeet


Osakkeissa tarkoitus on keskittyä vain ja ainoastaan vakaisiin osingonmaksajiin jotka ovat pitkässä juoksussa korottaneet osinkoaan säännöllisesti. Tässä voi ottaa mukaan niin sanottuja varmojen alojen firmoja joiden tuotteita ihmiset hyödyntävät taloustilanteesta riippumatta. Coca-Cola, Colgate, Procter & Gamble, yms "perushyödykkeiden" tarjoajat.

Osakkeisiin menevät rahat on tarkoitus säästää isommiksi paketeiksi muun sijoittamisen ohella jotta kertasijoitus tulisi olemaan siellä 1000€ tienoilla. Kaupankäyntikustannusten osuus jäisi pienemmäksi ja tarvittava työmäärä sijoituskohteiden löytämiseksi pysyisi pienenä koska sijoituskertoja vuodessa ei kerry liian monta. Tuhannen euron määrällä arvelisin sijoituskertoja olevan vuodessa noin nelisen kappaletta.


Tällaisia mietteitä ja suunnitelmia tällä kertaa. Jos kaikki menee putkeen niin rahaa alkaisi siiryä Danskesta Nordnetin suuntaan toukokuun alkupuolella pakollisten menojen ollessa hoidettuna. Kommentteja ja ehdotuksia otetaan vastaan, esimerkiksi parempien sijoituskohteiden osalta löytyy varmasti hyvää tietoa sijoittamista enemmän ja pidempään harrastaneilta :)

1 kommentti:

  1. Minulla edellisestä suunnitelmasta puuttui varakassa eli puskuri kokonaan. Eli tuo seuraavakin sijoitussuunnitelman päivitys 17.4.2016 menee uusiksi.
    http://puolimiljoonaapaaomaa.blogspot.fi/2016/04/sijoitussuunnitelman-paivitys-1742016.html
    Onneksi teen hommia vain suunnitelma tasolla, niin en ihan näin pahasti todellisuudessa töpeksi. Minulle sijoitussuunnitelman kyllä selkeyttää kokonaisuutta. (Aiemmassa suunnitelmassani oli 8 kk asuntojen kustannukset varakassana eli 15000 e)

    VastaaPoista