maanantai 22. helmikuuta 2016

Pienistä puroista kasvaa iso virta, myös valtiotasolla

YLE uutisoi valtiolle vuonna 2020 tulevasta mahdollisuudesta leikata Suomessa työskentelevien EU-kansalaisten ulkomailla asuville lapsille maksettavaa lapsilisää. Suomen valtiovalta on jo ehtinyt ilmeisesti kommentoimaan tuota "pisarana meressä" tai "pieruna saharassa" tai miten sen nyt haluaakaan ajatella. Samaa ovat EU-tasolla kommentoineet Britannialle joka asiaa on ajanut.

Aika pienistä summista on kyse. Yhteensä Suomen lapsilisistä menee ulkomaille puoli prosenttia, sanoo Kelan lakimies  Antti Klemola.
Saksassa on jo kysytty, miksi Britannia kulutti 28 Euroopan päättäjän aikaa sadan miljoonan euron takia.  

Tässä vaiheessa voikin sitten taas kerran kysyä, että mitä vittua nuo ihmiset tekevät tuolla päättävissä elimissä? Onko miljardien pyörittely pelkkien paperien kautta sumentanut suhteellisuudentajun noin pahasti vai eikö vain kiinnosta koska ei ole omat henkilökohtaiset rahat kyseessä? Suoraan tekstistä lainattuna ulkomaille menee vuosittain
Kela maksoi lapsilisiä vuonna 2014 yhteensä 1,5 miljardia euroa. Suomen ulkopuolelle lapsilisiä maksettiin 8,6 miljoonaa. Suurimman potin saivat virolaiset, 5,6 miljoonaa. Puolaan lähti 500 000 euroa.....Tämä tarkoittaisi sitä, että virolainen putkimies ei saisi enää Tallinnassa asuville lapsilleen Suomen lapsilisää (97,50 euroa). Viron lapsilisä on noin puolet Suomen tasosta.

Tässä voi nyt sitten ihan konkreettisesti jokainen itse laskea mitä vaikuttaa esimerkiksi tuo Viroon ja Puolaan maksettavien summien kohtuullistaminen. Jos Virossa lapsilisän määrä on noin 50% Suomen tasosta ja Puolassa varmasti vielä alhaisempi niin tuossa Suomi säästää siis 50% kuudesta miljoonasta, jos joku päättäjätason ihminen ei osaa laskea niin se tekee kolme miljoonaa säästettyä veroeuroa! Mutta mitä moisista paskoista vessanpöntössä, eihän sillä mitään saa aikaan? Jos yhden virkamiehen palkka valtiolla on noin 40 000€ vuodessa niin tuolla kolmella miljoonalla maksaa aika saatanan monen virkamiehen palkan. Palkan lisäksi työntekijästä koituu tietysti oheiskuluja, muistan jostain lukeneeni yhden työntekijän maksavan työnantajalle puolitoista kertaisesti palkkansa verran, eli 40k tienaava maksaa työnantajalle vuodessa 60k€. Silti tuo kolme miljoonaa riittäisi yli kuudenkymmenen ihmisen vuosittaisiin työkustannuksiin. Ja nuo virkamiehethän ei aina ole niitä kyniä pyöritteleviä toimistotyöntekijöitä tai poliitikkojen avustajia, vaan esimerkiksi poliiseja ja opettajia joilta leikataan jatkuvasti!

Jokainen voi miettiä tuosta esimerkistä mitä muutaman sadan tuhannen euron tai miljoonien eurojen säästäminen vaikuttaa muissa paikoissa kun niitä säästöjä tehdään tarpeeksi siellä täällä. Ei tarvitse leikata vanhusten tai vammaisten tukia kymmenillä miljoonilla koska eivät pysty itseään puolustamaan näiltä toimilta, vaan mitäs jos leikataan sieltä mistä se on oikeudenmukaista ja mistä leikkaukset voidaan tehdä suomalaisten veronmaksajien hyödyksi?


PS. Anteeksi kirosanat, joskus aiheet herättävät vaan liikaa tunteita ja kirjoituksia ei tule hiottua niin paljon kuin kenties olisi syytä jotta pahimmat ylilyönnit sanastossa tulisivat poistuneeksi joukosta :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti