torstai 4. kesäkuuta 2015

Uuden hallituksen päätösten ruodintaa

Kirjottelin tätä jo aiemmin kun alkoi noita uutisia uuden hallituksen suunnitelmista tihkua, mutta en ole ehtinyt kirjottaa aiemmin julkaisukuntoon tätä. Saattaa siis olla hieman raakile, mutta ei tätä voi lykätä kesän ylitsekään kun ajankohtaisuus on sitten jo mennyttä :)

En ole juurikaan politiikasta välittänyt ennen ja käyn äänestämässäkin erittäin vaihtelevasti, mutta silti tulevan hallituksen suunnitelmat herättävät kovasti mielipiteitä, osa positiivisia ja osa sitten ei-niin-positiivisia. Näitä suunnitelmia on kasattu monellekin sivulle, itse katselin monesta eri lähteestä ja sitten otin sellaisen "kokokuvan" asiaan Helsingin Sanomien kokoamasta listasta. Alle olen kerännyt ne joita on silmiin osunut ja herättivät huomiota:

Sakkojen korottaminen


Ei ole pois keltään, ne maksakoon jotka haluavat törttöillä. Aiemmat maksut alarajoilla ovat olleet täysin naurettavia, korotus on ihan paikallaan. Kun miettii, että alin päiväsakko on ollut ennen 6€ ja rikesakon alaraja 10€ niin eihän sillä kustanneta edes työaikaa joka kyseisen rikkeen käsittelemiseen poliisilta kuluu, voisi mielestäni tuo korotus olla tuplan sijaan kolminkertainenkin.

Työajan pidentäminen


Voisiko joku kertoa miten jo työssä olevan ihmisen työajan pidentäminen parilla tunnilla viikossa ilman korvausta hyödyttää ketään? Siitä kärsii perhe, vapaa-aika, motivaatio eikä verotulotkaan kasva. Miten tuon kahden tunnin lisääminen vähentää ihmisiä työvoimatoimistojen listoilta kun tuolla keinolla ei voi luoda lisää työpaikkoja?

Tietysti tuolla saadaan niin sanottua yksikkötyökustannusta alemmas eli tehty työtunti maksaa työnantajalle vähemmän, mutta eikö olisi hienompaa kannustaa ihmisiä siirtymään lyhyempään työviikkoon mahdollisuuksien salliessa jolloin työnantaja voisi palkata loppuviikon ajaksi toisen työntekijän siihen tilalle?

Mielestäni työaikaa ei ole mitään järkeä pidentää edellä mainitsemieni haittavaikutusten vuoksi. Mieluummin luopuisin vaikkapa noista palkallisista pyhäpäivistä joita kalenterissa on yllin kyllin, pari palkatonta pyhäpäivää tai palkallista työpäivää kuukaudessa ei tuntuisi varmasti kenelläkään mahdottomalta?

Tupakkaveron nosto


Itse lopetin polttamisen joskus lähemmäs kahdeksan vuotta sitten 2007 tai 2008, tarkka vuosi on jo haihtunut mielestä. Tupakoinnista ei kuitenkaan ole hyötyä kenellekään joten valtio voittaa tässä joka tapauksessa. Joko verotulot nousevat ihmisten jatkaessa polttamista, tai sitten jos ihmiset vähentävät polttamista niin oletettavissa on terveydenhuollon menojen putoaminen tupakan haittavaikutusten vähentyessä. Tupakoinnin kustannukset maksavat valtiolle noin 1.5 miljardia vuodessa.

Vaihtoehtona on tietysti tuonnin kasvaminen itärajalta tai Virosta sekä salakuljetus. Veikkaisin ettei itärajan ralli kasva olennaisesti säännösten pysyessä ennallaan tai jos ottavat käyttöön suunnitellun 20h aikarajan tupakkatuotteille, salakuljetuksen keinot Tulli taitaa tietää melko hyvin joten osaavat etsiä myös epäilyttäviä rajanylittäjiä.

Asuntolainan verovähennysoikeuden laskeminen


Joku voi olla asiasta eri mieltä, mutta omasta mielestäni jos on varaa ostaa 200k asunto niin silloin pitää myös raha-asiat olla sillä tolalla ettei joku 100€/kk suuruinen lisälasku taloutta kaada.

Luultavasti tuon vähennysoikeuden katoaminen pudottaa "ilmat" pois hinnoista joten vaikutus asuntonsa vasta muutoksen jälkeen ostavien talouteen on olematon. Tällä hetkellä vanhaa velkaa maksavan tilanne on tietysti huonompi koska asunnon hinnassa on voitu tuo vähennys ottaa huomioon korkeampana pyyntinä, mutta kuten sanoin niin 50-100€/kk lisämeno ei saisi kaataa kenenkään taloutta.

Autoveron lasku, ajoneuvoveron nosto


Itse en ole ostamassa uutta autoa lähitulevaisuudessa siitä yksinkertaisesta syystä, että sen joutuisi ostamaan velkarahalla jota en halua tehdä. Tämän takia autoveron lasku ei kosketa itseäni, tuo vuosittaisen ajoneuvoveron nostaminen kyllä osuu kohdalleni ja kirpaisee varmasti.

Tein tuossa yksi päivä pienen ja nopean laskelman kuinka pitkään auton pitäisi olla seisontavakuutuksessa, että tulisi halvemmaksi kuin pitää se katoksessa seisomassa valmiina liikenteeseen. Tämänhetkisellä verolla ja liikennevakuutuksen bonuksilla kustannukset ovat vuodessa 170+190=360€. Voi siis pyöristää euroon päivässä tai 6.92€/viikko. Auton liikennekäytöstäpoiston ilmoittaminen verkkopalvelussa maksaa 4€/kerta eli yksi kierros maksaisi 8€. Käytännössä siis jo viikon mittainen ajamattomuus ja vakuutuksien poisto on saman hintainen kuin auton pitäminen ajossa. Vero nousee vuoden 2016 alusta (linkki on PDF) niin, että esimerkiksi oman autoni vero tulee olemaan 221€/vuosi, kokonaiskustannus verosta+vakuutuksesta tulee olemaan siis 7.9€/viikko, ei tarvitse paljoa miettiä laitanko auton seisontaan vai en, sanokoon työnantaja mitä sanoo oman auton käyttövelvollisuudesta.

Valtio voi siis ampua tässä itseään nilkkaan melko pahasti kun ottaa ympäristöasiatkin huomioon. Painavat ja isolla moottorilla varustetut vanhat autot on verotettu erittäin ankarasti jo tässä vaiheessa joten jo reilusti alle viikon mittaiset jaksot tulevat omistajalle halvemmaksi liikennekäytöstä poiston kautta. Ensi vuoden verotaulukon mukaan esimerkiksi 2000kg painoinen vanhempi auto (Mersu, Audi, Bmw, tms) maksaa ajoneuvoverona yli 290€/vuosi, vakuutukset ovat isoihin autoihin myös yleensä kalliimmat joten kustannus vuodessa voisi olla esimerkiksi mallia 290+250=540€ bonuksien tasosta riippuen tietysti. Tuolla mallilla kustannus viikossa on yli 10€ eli 1.42€/pv joten jo ihan muutaman päivän mittainen auton käyttämättömyys kannattaisi tehdä liikenteestäpoiston kautta!

Opintotuki


Vaikka moni voisi sanoa, että opiskelupaikkakuntansa oikein valitsemalla myös opintotuella voi tulla toimeen niin mielestäni koulutuksesta säästäminen on vikatikki. Suomessa on kyllä työttömiä korkeakoulutettuja liikaa, sen myönnän, mutta eikö jokaisella pitäisi olla se valinnanvapaus alansa valinnassa? Jos tuet putoavat liikaa niin se varmasti siirtää painopistettä entistä enemmän opiskelusta työntekoon, valmistumisajat pitenevät ja valitaan ammattikoulutason koulutuksia joista pääsee suoraan töihin ilman kolmen vuoden "ylimääräistä" lukiokierrosta.

JOS homma oikeasti menee hyvin niin kuten HS:n artikkelissa tavoitteeksi kuvataan, työllistymisen helpottuminen aiempaa nopammin ja aikaisemmassa opintojen vaiheessa, niin homma on hyväksyttävissä. Samalla tulisi kuitenkin huolehtia, että myös heikompiosaisilla on varmasti se sama mahdollisuus kouluttautumiseen kuin hyväosaisilla.

Pari hauskaa kuvaa Iltasanomien jutussa miten hallitusosapuolten sanat vaalien aikana merkkaavat yhtä paljon kuin kilo paskaa. Ja sitten ihmetellään miksi kansa ei jaksa äänestää...

Päivähoito


Sanokaa tyhmäksi jos haluatte, mutta minun mielestäni on itsestäänselvyys että lapsen vanhempi pystyy hoitamaan kahta lasta samanaikaisesti. Jos yhtä hoitaa kokopäiväisenä niin kyllä toistakin pystyy hoitamaan puolipäiväisesti. Työttömänä ollessa asia on hieman hankalampi koska pitäisi pystyä käymään työhaastatteluissa, virastoissa, jne joita ei voi aina järjestää siihen tietylle aamu/iltapäivälle. Tässä kohtaa tietysti voidaan sitten kysyä, että eikö vanhemmilla ole sosiaalista verkostoa esimerkiksi muiden vanhempien tai sukulaisten joukossa jotka pystyisivät auttamaan kyseisissä tilanteissa?

Kehitysyhteistyörahat


Kun maan oma talous ei ole kunnossa niin tässä säästettävä 300 miljoonaa on iso raha. Jos ajatellaan asioita kestävältä pohjalta niin emme voi pidemmässä juoksussa tukea muita ennen kuin oma talous on kunnossa.

Omat ehdotukset


Ihan villeinä ideoina heitän peliin kolme kohtaa joilla tuo hallituksen hakema 5% tuottavuushyppy saataisiin varmasti aikaan:

1. Niinsanottujen pekkaspäivien poisto
2. Arkipyhien siirto viikonlopuille tai muuttaminen palkattomiksi
3. Lomarahojen leikkaus nykyisestä 50% osuudesta vaikkapa 30% osuuteen normaalipalkasta.


Mitä mietteitä hallituksen ajatukset ovat herättäneet teissä?

3 kommenttia:

 1. Samoja ajatuksia itsellänikin.

  Tuohon autoveroesimerkkiin kun lisätään kasko ja dieselvero, niin seisottaminen erittäin kannattavaa.

  Eikös tuo 100h lisäys vuodessa tarkoita juurikin noita pekkasia ja/tai arkipyhiä? Tai sitten niiden kompensointia.

  Ennemmin työaikaa pitäisi lyhentää, jolla vähennetään samalla työttömien määrää sekä työuupumuksen takia työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyvien määrää..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En kaskoa osannu edes ajatella, kenties joskus vielä on sen verran varaa että voi ajaa riittävän uudella autolla johon kaskon saa :D

   Pekkasiahan taitaa tulla joku 2.5h/viikko(?) eli kyllä siitä vuodessa sen 100h saa reilusti täyteen. Arkipyhiä taitaa olla x2 pääsiäisenä ja helatorstai ja sitten vuodesta riippuen nuo vaput, itsenäisyyspäivät, joulupyhät, jne. Niistä ei varmaan yhteensä tuota sataa tuntia saa, mutta varmasti vaikutus olisi sama kun ei tarvitsisi maksaa ihmisille vapaalla olemisesta vaan työnteosta kyseisinä päivinä. Vaihtoehtona tietysti pyhien muuttaminen palkattomiksi joka itselleni kelpaisi mainiosti.

   Työuupumus on kyllä hyvä pointti, tänä päivänä siitä tuntuu kärsivän ihan liian moni, osaltaan itsellänikin halu lyhyempään työviikkoon voi johtua tuosta, välillä tuntuu ettei pää enää vaan pysy mukana työkiireissä...

   Poista
 2. "Mitä mietteitä hallituksen ajatukset ovat herättäneet teissä?"

  Turhaa vouhotusta kaikki hallituksen erilaiset yritykset (esim. yhteiskuntasopimus) toteuttaa sisäistä devalvaatiota ja säilyttää samanaikaisesti ns. hyvinvointiyhteiskunta.

  Ulkoisen devalvaation avulla (ja ansiosta!) rakennettua ja merkittäviltä osin raaka-aineviennin varaan rakennettua suomalaista hyvinvointiyhteiskuntaa ei yksinkertaisesti pysty pyörittämään, mikäli ulkoisen devalvaation tilalle vaihdetaan sisäinen devalvaatio.

  Valitse joko sisäinen devalvaatio TAI suomalainen hyvinvointiyhteiskunta, molempia et voi samanaikaisesti (pitemmällä tähtäimellä) saada!

  Tätä yksinkertaista tosiasiaa 99,5% suomalaisista ei halua tunnustaa, siksi viimeisimmässäkin vaalissa 99,5% äänestäjistä antoi äänensä "Kyllä joko kriittisesti tai kritiikittömästi sisäiselle devalvaatiolle" -puolueille.

  Sitä saa mitä tilaa, kun tilaa äänestyskopissa sisäisen devalvaation, niin saa hyvinvointivaltion alasajon. Näin se vaan menee, pahoitteluni kaikille sisäisen devalvaation kannattajille.

  "Jos suomalaiset ymmärtäisivät mitä eurossa mukana oleminen tarkoittaa, he eivät haluaisi olla mukana siinä!" (Paavo Väyrynen)

  En koe olevani mitenkään erityisesti Paavo -fani, mutta tuon asian hän on kyllä osannut tiivistää erittäin hyvin! :)


  Sisäinen devalvaatio vs. ulkoinen devalvaatio -laskelmia löytyy Herra Tyhmyrin blogista. Käytän "Herra" -sanaa osoittaakseni kunnioitustani nimim. Tyhmyri syvälliselle suomen talouden ymmärtämiselle.

  VastaaPoista