sunnuntai 23. marraskuuta 2014

Auton omistamisen sietämätön kalleus pt1

Viime kerrasta ei mennyt kuin muutama päivä ja taas on ongelmia "paratiisissa". Kirjottelin aiemmin miten autoremonttiin on mennyt rahaa tässä syksyn mittaan enemmän kuin laki sallii, ja eihän se meno loppunut siihen perkele. Iskunvaimentimien vaihdon jälkeen en ajatellut tarpeelliseksi tarkistaa pyöränkulmia koska raidetangon päätä tai alapalloa en irrottanut navasta, ois kannattanu. Kävin torstaina hallilla ihmettelemässä kolinaa jostain alustasta ja huomasin samalla oikean eturenkaan syöneen itsensä ulkoreunasta sakkorajalle ja kadottaneen kaikki nastat juurineen, ja tämä vain 2000km aikana sulalla asfaltilla ajellessa.

Ilmeisesti iskunvaimentimen vaihdossa on renkaan aurauskulma ja kenties myös camber jostain syystä muuttunut joka renkaan on syönyt. Tuon muutoksen pitäisi ilmetä ratin kallistumisena jompaankumpaan suuntaan suoraan ajaessa, huonona suuntaherkkyytenä (tuntuu kuin tuuli ottaisi auton keulaan sivulta) sekä tärinänä, mutta itsellä ei jostain syystä mitään noista ilmennyt ja kaikki kolme muuta rengasta ovat täysin kunnossa :o

Noh, ei muuta kuin perjantaina varaamaan aurauskulmien säätö jonka sain tulevalle tiistaille. Siitä sitten rengaskauppaan hakemaan kaikki neljä uutta kumia. Entiset ovat vuodelta 2009 ja vaikka tiellä pitävätkin niin fiksu se on samalla vaihtaa uudet joka nurkkaan kahden uuden sijaan kun tuo nastateknologiakin on kehittynyt aika huimasti tässä viiden vuoden aikana. Hintalappu 500e ja kaiken lisäksi kävi joku väärinymmärrys kassalla kun otatin vanteilta vanhat 2002 vuoden kitkat pois (koko 195/60/15) ja tilasin uudet nimenomaan samassa koossa. Laittoivat ja laskuttivat kuitenkin 195/65/15 renkaat jotka huomasin tarkistaa vasta kotipihassa. Pieni varttitunnin kestänyt testi ja eiväthän ne perkele pyöri, ottaa ainakin takana jousilautaseen kiinni. Huomenna takas liikkeeseen ja hyvällä tuurilla saan vielä vaihdettua, jos en niin saa ilmotella jos tarttee hyviä Michelinin nastarenkaita 0km ajettuna :)

Jos noita en saa vaihdettua niin se romuttaa täydellisesti loppuvuoden säästötavoitteen (asuntolaina alle 7500 euron ja säästöön 1000e). 500e on jokatapauksessa pois pelistä, mutta ilman vaihtoa menee vielä toinen 500e jonka joudun sitten ottamaan visalta koska asuntolainan lyhennys yli 600e+500e renkaat veivät liikaa marraskuun 2300e tilinauhasta jotta pystyisin ilman velkaa toiset renkaat ostamaan. Hyvänä juttuna on veronpalautukset päälle 600e joista saan maksettua visalaskun pois ennen kuin se alkaa kerryttää korkoa!

Autonomistamisen sietämätön kalleus taitaa tarvita toisen osan vielä koska yhteen pötköön kirjoitettuna tulisi melko pitkä saarna. Siinä annan laskuesimerkkejä joita moni ei välttämättä ole tullut ajatelleeksi autoa omistaessaan. Taidan kirjottaa sen samantien :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti