maanantai 6. lokakuuta 2014

Todellinen tuntipalkka?

Viimeiset kaksi viikkoa on mennyt oikein sujuvasti flunssassa, sairaslomalla pari päivää ja loput teetä hörppiessä nenän tyhjentämisen välillä toimistolla. Tässä on työpäivien jälkeen hyvin ehtinyt tutustumaan tarkemmin noiden internetin syövereistä löytyvien säästöblogien maailmaan ja yksi julkaisu kiinnitti tällä kertaa huomion. Nimittäin Mr Money Mustache-merkin takaa kirjoittavan bloggarin artikkeli Your Money or Your Life joulukuulta 2012. Siellä on seuraava artikkeli lainattuna joskus 90-luvun alussa julkaistusta kyseisen nimisestä kirjasta:
Step 2:  Figure out your Real Earnings and Spending
The idea here is that your real hourly wage is much lower than you think. You can figure it out as follows, and I’ll even put in some plausible figures for a person with a $50,000 annual salary:

Take your total monthly income after federal and state taxes: ($3500)
Then subtract all work-related expenses (commuting, clothes, restaurant lunches, housekeepers, daycare,de-stressing activities etc) ($1500)
Divide this by your total work time (including commuting, dressing up, clothes cleaning, unwinding time, etc.) (248 hours)

The net result is that you take home a lot less than you think, and spend a lot more time doing it.
 Lainausten teko ei näköjään ole vahvimpia puolia meikäläisellä, mutta tuosta pääsee kärryille. Eli omassa esimerkissäni otetaan kuukausipalkka 2300e/kk (verojen jälkeen) ja siitä vähennetään ensin työhön liittyvät rahamenot ja jäljelle jäävä summa jaetaan työhön kuukausittain menevällä ajalla josta saadaan tuloksena ns. käteen jäävä oikea tuntiansio.

Itselläni työaika on 8h joka päivä klo7-16, välissä 1h ruokatauko, mutta koska tuo ruokatunti menee melkein aina pakon sanelemana toimistolla (tunnissa ei mihinkään ehdi ja harrastukset vievät liikaa aikaa tunnissa tehtäviksi) niin päivittäinen työaika toimistolla on 9h, siihen matkat 15min/suunta eli 9.5h/päivä. Perjantai on 7-14 eli 7h+30min=7.5h. Viikossa siis 45.5h, kuukaudessa 182h matkoineen.

Työn vaatimia kuluja ovat: auton vakuutus+vero, polttoaine, "impulssieväät" sekä ainakin osittain myös kuntosalimaksu. Vakuutus on 200e/vuosi eli 17e/kk, vero 13e/kk, polttoaine 50e/kk, kuntosali 48e/kk josta työn aiheuttamien jumittumien omatoimisen hoidon takia laitan 30e työkuluihin. Impulssieväillä tarkoitetaan eväitä jotka joskus joudun ostamaan koska en ole ehtinyt/jaksanut tehdä eväitä kotona etukäteen, näihin menee keskimäärin 10e/kk. Autokulut ovat tuossa kokonaisuudessaan koska työni vaatii oman auton käyttöä, jos en työtä tekisi niin voisin seisottaa sitä katoksessa. Yhteensä työhön liittyviä kuluja on siis 17+13+50+30+10=120e/kk.

Tästä päästään siihen hauskaan osuuteen. (2300e-120e)/182=11.97e/h. Aika helvetin paljon pienempi kuin mitä jokaisessa tilinauhassa lukeva yli 20e/h lukema. Hieman alko sylettämään tätä laskiessa, Suomessako muka korkeakoulutetuilla hyvät palkat? Tuosta jos otetaan auton viemä summa pois 80e niin silti tuntipalkaksi jää onneton (2300e-40e)/182=12,41e/h jossa ei siis oteta huomioon ollenkaan minkä verran pidempään pyörällä/kävellen tehty työmatka vie autolla ajamiseen verrattuna. JIPII saatana!

Itsehän olen oikeastaan hyvässä asemassa tässä. Suomessa on helvetisti porukkaa joille verojen jälkeen jää paljon vähemmän käteen kuin itselleni ja työmatkat vievät huomattavasti enemmän kuin tuon 30min päivässä. Otetaan vaikka esimerkki jossa verojen jälkeen tilille ilmestyy 1900e/kk (joita ei erään ministerin mielestä Suomessa ole ainuttakaan) ja työmatkojen takia kuukausittainen työaika on esimerkiksi 190h, kulut työstä oletetaan samoiksi kuin itselläni vaikka pidempi työmatka=isompi bensalasku ja monellakaan ei varmasti ole auton vakuutuksissa 65% bonuksia kuten itselläni, moni ajaa jopa paljon paljon kalliimmalla autolla jolloin auton vakuutus voi olla reilusti yli 500e/vuoteen. Tuloksena saadaan siis (1900e-120e)/190=9,3e/h. Tiedän monia tuolla palkalla eläviä joilla on jopa useampia autoja pihassa, ynnä muuta paskaa rahanmenoa. Tulee väkisinkin mieleen, että paljonkos sieltä sossusta saikaan kuukaudessa rahaa peukaloita pyöritellen?

Laskin huvikseni mitä tuo oma asuntolaina vaikuttaa asiaan. Lyhennys on pyöristetty tässä summaan 600e/kk: (2300e-120e-600e)/182=8.6e/h. Nyt jos maksan suunnitelmani mukaisesti tuon toisen asuntolainan 250e/kk pois ensi vuoden aikana niin tuntipalkaksi muodostuu tällä kaavalla laskettuna (2300e-120e-350e)/182=10.05e/h. Eli 1.45€ enemmän tunnissa kouraan tiputtamalla velkaa pois niskasta, EI HUONO!

Tällaista tällä kertaa. Suosittelen siis näiden kyseisten laskutoimituksen tekemistä muillekin. Mukaanhan voi ottaa myös työstä riippumattomia menoja, esimerkiksi laajakaistamaksuja&tv-palveluja, jne jolloin näkee paljonko ne maksavat. Joku 1900e kuukaudessa käteen saava maksaa 130e/kk hienosta digipalvelusta telkkariinsa, voi tuntua halvalta mutta kun tuosta laskee nopeasti että kyseisen 130e tienaamiseen joutuu tekemään töitä melkein 14h= kaksi työpäivää niin hohto voi himmentyä helvetisti. Ja pistää kenties hieman miettimään sitä uuden 600e arvoisen telkkarin ostamista osamaksulla kun tietää että sitä varten tekee laskennallisesti töitä ihan saatanan pitkään palkatta jopa ihan perustason palkallakin. 600e/10e tunnissa=60h palkatonta työtä yhden vaivaisen telkkarin takia.

Tehkäähän laskelmat jotka tän jakso lukea ja laitelkaa rohkeasti kommentteja, voidaan yhdessä miettiä miten järjetön nykypäivän rahaa vaaliva arvomaailma onkaan. Tänne ollaan kuitenkin synnytty elämään, ei tekemään töitä ja kuolemaan samantien työuran loputtua...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti