tiistai 16. syyskuuta 2014

Vakuutusten&palveluiden kilpailuttamisesta

Monesti julkisuudessa on juttua varsinkin sähkösopimusten kilpailuttamisesta. Muistan lukeneeni iltapaskalehdistä tästä aiheesta ainakin kerran-kaksi vuodessa aina kun sähköön suunnitellaan erilaisia korotuksia ja hintojen muutoksia ylöspäin.

Mutta kuinka moni oikeasti on kilpailuttanut ja tehnyt sen askeleen että vaihtaa sähköntarjoajaa? Luultavasti monella on sama tilanne kuin itselläni eli on kilpailutettu netin tarjoamassa palvelussa, mutta lopullinen päätös siirtyä "toisen firman leipiin" on jäänyt tekemättä koska "eihän se ole kuin muutama kymppi vuodessa". Noh, itse päätin viime kuussa taas vaihteeksi tehdä vertailun ja kappas perkele, vaihtamalla oman alueen yhtiöstä toiseen suomalaiseen firmaan saisin säästöä 180e/v puhtaana käteen. Ei muuta kuin sopimus netin kautta pankkitunnuksien avulla tunnistautuneena vetämään ja nyt viime perjantaina yhtiö lopulta vaihtui. Ei ole ainakaan vielä sähköt katkennut alueellisen siirtoyhtiön pomojen huomattua miten yksi käyttäjä on siirtynyt halvemmille vesille sähkömyynnin osalta.

Sama koskee kotivakuutusta. Huomasin tänään vakuutuslaskua maksaessa ja vanhoihin laskuihin verratessa IFin hilanneen kotivakuutusta hiljakseen ylöspäin vuosien mittaan. Googlen hakukenttä nenän eteen ja kymmenessä minuutissa kahdella välilehdellä oli tarjoukset kahdesta muusta "luotettavasta" suomalaisesta firmasta 1/3 hinnalla mitä IF nyt sitä minulle tarjoaa. Säästö on karvan vajaa 120e/v eli noin 10e/kk, ei maata kaatava summa mutta kaikkihan tänä päivänä on kotiin päin. Samalla tuli mietittyä ja vertailtua minkä verran hyötyy kun nostaa irtaimistovakuutuksen omavastuuosuutta ylöspäin. Ero 150e ja 2000e omavastuuosuuksien välillä oli huomattava, reilusti yli 30%. Aion ottaa vakuutuksen tuolla suurimmalla 2000e omavastuuosuudella koska sillä säästää rahaa jatkuvasti ja kämpässä ei tällä hetkellä ole ainuttakaan yksittäistä kohdetta jonka arvo ikävähennys huomioiden olisi edes tuhatta euroa. Jos ei ole kahta tonnia vara laittaa siinä epätodennäköisessä tilanteessa että isompi osa kalustosta hajoaa kerralla, ei mielestäni ole varaa pitää esimerkiksi autoakaan ympärivuotisessa ajossa.

Eli siis pelkästään sähkösopparin ja kotivakuutuksen kilpailutuksella on saatu 25e/kk lisää käyttövaroja muihin kohteisiin, aikaa on menny molempien hoitamiseen puolisen tuntia. Kotivakuutus pitää tietysti vielä irtosanoa nykyisestä yhtiöstä joka vie hieman lisää aikaa, mutta kyllä tuolla hyville tuntipalkoille silti pääsee. Jos asian suhteuttaa kuviteltaviin tilanteisiin niin noista kertyvä 300e/v summa kattaa autovakuutukseni 1.5v ajalta, vastaa kahden kuukauden ruokaostoksia, tai vastaa vaikkapa 70% oikeasti hyvien talvirenkaiden hinnasta joilla ajaa 4-5v.

Autovakuutus pitää vielä kilpailuttaa, ero tulee olemaan luultavasti pienempi koska 65% bonus liikennevakuutuksessa ilman mitään lisähömpötyksiä on jo niin edullinen firmasta riippumatta. Vaihdoin myös 90-luvulta peräisin olevan kylppärin käsisuihkun uuteen 7l/min versioon jonka virtaus on kuin lehmän henkäys verrattuna entiseen, mutta säästöä vesilaskussa&vesivaraajan käyttämässä sähkömäärässä kertyy pakosti. Vaikka väitin etten näissä asioissa tingi elämänlaadusta, niin pari astetta viileämpi ja lyhyempi suihku ei mielestäni vielä ole mistään pois, päinvastoin säästää aikaa ja jättää sitä muille asioille. Tämän homman tuoman säästön laskeminen vaatii hieman matematiikkaa verrattuna viime vuosina tekemiini laskentoihin joten siihen palaan myöhemmin kun olen lueskellut ja kerrannut perusteet veden lämmitykseen vaadittavasti energiamäärästä, jne. Tai sitten kusetan ja luen tulokset tämän vuoden vesitasauslaskusta joka tulee joulukuussa, neljäsvuosi vielä jäljellä joten jo tämä lyhyt ajanjakso antaa pientä viitettä ensi vuodesta.


Ei muuta kuin muutkin vertailemaan niitä vakuutuksia ja hankkimaan ilmaista rahaa! :)

3 kommenttia:

 1. Piti sitten hieman joustaa ja ottaa omavastuu kotivakuutukseen 1000e arvoisena. Ero 1000e ja 2000e välillä oli noin 10e joten siihen maailma tuskin kaatuu. Voi tässä nyt hyvin ruoskia itseänsä ja odottaa sitä päivää että on tuo 2000e säästötilillä aina odottamassa jotta voi tuon omavastuuosuuden nostaa tappiin katastrofia odotellessa :)

  VastaaPoista
 2. Kerro nyt mistä yhtiöstä saa noin ison omavastuun? Minäkin haluan :)
  En ole koskaan hakenut korvauksia kotivakuutuksesta, joten aika monta satasta olen turhaan maksanut vakuutusmaksuja elämäni aikana. Tällä hetkellä elän vaarallisesti, minulla ei ole kotivakuutusta ollenkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Terve,

   LähiTapiolasta otin tuon uuden vakuutuksen itelleni. Se taisi olla turvaltaan hieman pienempi kun entinen IF, puuttui muistaakseni jotain noita hölypölylisukkeita mitä firmat yleensä tunkevat siihen irtaimistovakuutuksen lisäksi, selittäen huokeamman hinnan. Hoitaa hommansa hyvin eikä huolimattomuuttaa esimerkiksi sammu suihkuun niin aika epätodennäköstä on että kuseen joutuu, tonnin-kahden vararahasto helposti käteiseksi muutettavana toimii täysin samalla tavalla :)

   Poista