tiistai 23. heinäkuuta 2019

Mitä loma merkitsee?

Kesä on vaarallista aikaa. Kolmen viikon pääjakso kesälomista takana enkä tainnut kertaakaan edes vilkaista tietokonetta kohti, tekemistä ja miettimistä on ollut sen verran runsaasti. Puhumattakaan siitä, että vietin loman ensimmäiset kaksi viikkoa flunssassa puolikuntoisena tehden sitä mitä kroppa antoi tehdä. Kesäkuun talousseuranta on nyt kyllä kirjoitettu ylös, mutta taidan vetkutella sen kanssa vielä viikon verran ja laitan sitten kerralla heinäkuun laskentojen kanssa ne tänne "arkistoon".

Sitten itse pääasiaan. Olen helvetin huono viettämään lomaa rentoutumisen merkeissä, ja se herätti miettimään mikä onkaan se loman oikeaoppinen käyttötarkoitus. Vaimo koko ajan puhuu siitä miten pitäisi antaa itselleen lepoa niin henkisesti kuin fyysisesti, mutta minulla tauko palkkatyöstä tarkoittaa fyysisten voimavarojen siirtoa omiin juttuihin ja vapautuvan aivokapasiteetin käyttöä aivan muiden asioiden ajatteluun kun kerta töitä ei tarvitse tehdä. En osaa olla paikallani sohvalla tai takapihalla aurinkotuolissa vaan tunnen lepääväni ja palautuvani vaikka tekisin ruumiillista työtä, kunhan se on mielekästä ja sopivan vähän pääkoppaa rasittavaa. Lomalla en käy salilla runnomassa itseäni ennenaikaiseen lonkkaleikkaukseen joten se voi tietysti auttaa myös fyysisen puolen palautumisessa vaikka fyysinen kokonaisaktiivisuus ei loman aikana hirveästi putoaisikaan. Samoin tiedostan, että yhtenä päivänä ei ole pakko tehdä tiettyjä asioita vaan projekteille on käytössä useampi viikko, se tuo varmasti oman osansa henkisen stressitason laskemiseen ja pääkoppa lepää vaikka ajattelisin kuinka paljon tekeillä olevia asioita.

Nytkin lomalla kaverini kanssa etsimme sadevesiputkia seuraten ja esiin kaivaen takapihaltamme sadevesien imeytyskaivon ja kaivoimme sen esille puolen metrin syvyydestä ruusupuskan alta. Tyhjensimme rännikaivoilta tulevat sadevesiputket sinne tungetusta muovipussimytystä ja kolmenkymmenen vuoden hiekka/soraseoksesta sekä lapioimme imeytyskaivon pohjalle kertyneet hiekat ylös muuhun käyttöön. Sitten pyörittelin siihen korotusrenkaan päälle jotta kaivon yläreuna saatiin hieman lähemmäs maanpintaa tulevien avausten helpottamiseksi, venkoilin saatanan painavan betonikannen takaisin päälle ja ympäröin koko komeuden routasuojauksella, soralla sekä maa-aineksilla. Kurtturuusun juuria ja oksia tuli kaivettua neljän jätesäkillisen verran ylös siinä samalla ja vielä olisi parin jätesäkillisen verran tekemistä tähän loppukesälle. Flunssaisena tuohon sai menemään viikon.

Toisena projektina oli terassin/pation rakentaminen jonka teimme paremman puoliskon kanssa loman mittaan. Suhteellisen iso 5x5m terassi maksaa muuten aivan helvetisti, kyllästetty puutavara, kulmaraudat, ruuvit, tolppakengät, betonilaatat, pari kankaista aurinkosuojaa ja muut tarvikkeet maksavat reilusti yli tonnin! Tuon väsäämiseen sai laskea yhteensä noin viikon verran "työaikaa", ajattelutyötäkin se vaati melko reippaasti kun rakennettiin ilman valmiita piirustuksia ns. sitä mukaa suunnitellen kun saatiin materiaalia haettua rakennuspaikalle.

Kolmas iso projekti oli harrasteauton katsastaminen ja hifilaitteiston rakentaminen. Elin onnellisesti juhannukseen saakka siinä luulossa, että vanhat säännöt olivat 2018 kesällä vielä voimassa ja autossa oli ns. pitkä leima tämän vuoden elokuun loppuun asti voimassa. Yllätys oli epämieluisa kun tarkistin Trafin palvelusta omistamieni ajoneuvojen tilanteen ja sen mukaan autosta oli mennyt katsastus umpeen viikko ennen juhannusta. Ei muuta kuin herkistelemään jarruja, säätämään moottorinohjausta ja alustan asetuksia ja sitten katsastuskonttorille hätävarana täysin originaali sisusta paikalleen lätkittynä uusien asennusten keskeneräisyyden vuoksi. Leima sieltä tuli ja sisusta lähti takaisin varastoon heti kotipihaan päästyäni :D Hartsia, lasikuitua ja työtunteja tähänkin upposi lomalla lähemmäs viikon verran, reilusti ajattelutyötä ja fyysistä näpertelyä hengitysmaski naamalla autotallin edessä parvekelipan alla sateessa ja auringonpaisteessa. Homma jatkuu edelleen ja toivottavasti valmista tulee syksyyn mennessä jotta voin talven sitten käyttää aivan muihin asioihin.

Näihin kolmeen hommaan upposi siis lähes koko loma, tein tasan yhden lomareissun veljeni luo, olin poissa kotoa hurjat kaksi yötä. Silti tuntuu, että olen levännyt vähintään sopivasti, työ tuntuu taas tauon jälkeen mielekkäältä ja jaksan töiden jälkeen jatkaa noita loman aikana kesken jääneitä projektejani niin ajatustasolla kuin käytännössäkin. Voin väittää lomani olleen piristävä ilman pitkää lomareissua tai kaikkien kehumaa totaalista irtiottoa jonka pitäisi viedä kuulemma ihminen sujuvasti lomatunnelmiin. Ainut joka harmittaa on tuo sairastelu lomalla, ilman sitä olisi varmasti ollut mahdollista tehdä asioita pikkasen monipuolisemmin ja tehokkaammin. En tiedä johtuuko tämä siitä, että olin jo puolitoista viikkoa lomalla kesäkuun alussa ja silloin teimme reissun pohjoiseen. Täyttikö se sitten matkailukiintiöni, vai onko olemassa niin erilaisia ihmisiä ja erilaisia tapoja työstressin poistamiseen ja töistä palautumiseen?


Miten sinä palaudut työrasituksesta ja saat itsesi lomatunnelmaan?

2 kommenttia:

 1. Loma merkitsee myös minulle lomaa nimenomaan palkkatyöstä, eli pakollisesta oravanpyörästä jonne vääntäydyn vain palkan tähden. Perhevapaille jäätyäni tuntuu että tekemistä on ollut hieman liikaakin, mutta se ei ole ongelma koska lähes kaikki on ollut mielenkiinnon kohteita.

  Mielenkiintoista on miten käsitys ajasta on muuttunut vuosien saatossa. Lapsena tuli usein valitettua vanhemmilleni ettei ole mitään tekemistä, nuorena aikuisena koulu ja työt täyttivät kaiken ajan, ja nyt vapaalla ollessani huomaan että luppoaikaa ei vain tunnu jäävän lainkaan. Kysymys taitaa olla enemmän luonneviasta, ainakin jos uskon siskoani.

  Tiesithän että nykyään voi vuosilomaa siirtää helposti hakemalla sairauslomaa jos flunssa puskee päälle loman aikana. Itse hyödynnän matalalla kynnyksellä lukuisia työntekijöiden oikeuksia koska tiedän työnantajani toimivan samoin omaa etua ajaessaan.

  VastaaPoista
 2. Luppoajan puute ei ole ongelma jos sitä ei sellaiseksi koe, joillakin se rentoutuminen onnistuu myös tekemällä koko ajan sitä sun tätä mitä mieleen pälkähtää :)

  Sain siirrettyä lomaa kahden päivän osalta työterveyskeikalla. Harmi vaan, että sain ajan työterveyteen vasta loman kolmanneksi päiväksi ja takautuvasti eivät kirjoittaneet joten ensimmäiset päivät menivät "omaan piikkiin". Toisella viikolla taas kuume oli jo laskenut ja olisin ollut työkuntoinen (toimistotyö) joten perusteita lomankaan siirrolle ei ollut. Melko perseestä koska lomalla aktiivisuus on aivan erilaista kuin toimistolla joten vaikka kykenisin töihin flunssassa niin lomalla en silti pysty tekemään paljon paskaakaan...

  VastaaPoista