tiistai 27. kesäkuuta 2017

Talon löytämisen sietämätön vaikeus


Kirjottelin samasta aiheesta jo viime syksynä ja nyt kun ollaan taas aktivoiduttu talon etsinnässä on aika jatkaa marmatusta.

Tällä seudulla pätee edelleen sama ongelma kuin aiemmin, eli vanhasta rotiskosta pyydetään vähintään +50% ylimääräistä oletettuun arvoon nähden. Muutama välittäjä on ilmeisesti asian hoksannut ja heidän kauttaan olemme käyneet katsomassa 70-luvun taloja joissa hinnat alkavat olla edes joten kuten oikeassa haarukassa. Minusta tuntuu jotenkin vaan siltä, että olemme joutuneet jo jollekin välittäjien salaiselle mustalle listalle kun kyselemme liikoja ja varmistelemme asioita ennen tarjouksen tekemistä :D

Vaatimuslista on edelleen sama kuin aiemmin:

 • Suurimmat remontit tehty TAI peruskuntoinen talo joka on selvästi hyvin pidetty
 • Kolme makkaria ja kodinhoitohuone/riittävän iso kylppäri kodinhoitonurkkauksta varten
 • Oma tontti tai vuokratontti jossa sopimusta 2050-luvulle saakka


Lämmitysmuotovaatimuksesta olemme luopuneet koska 70-luvun kohteessa sen päivitys tulee joka tapauksessa eteen lähivuosina jolloin varsinkin öljylämmöstä on helppo vaihtaa maalämpöön. Uusia vaatimuksia on listalle tullut neljä:


 1. Riittävän suuri autotalli johon mahtuu 90-luvun auto hyvin pituussuunnassa sekä molemmat sivuovet täysin avattuina, se varmistaa että talliin mahtuu myös nykyaikainen auto tarpeen vaatiessa. Korkeutta tallilla tulee olla minimissään 2.3m, mieluummin 2.5m+. Todellinen tarkoitusperä onkin mahduttaa talliin oma projektiauto ja kaikki työkalut sekä varmistaa, että auton saa nostettua metrin korkeudelle lattiatasosta jotta alustahommat helpottuvat ;)
 2. Edes jonkinlaisia suunnittelukuvia, rakennuslupakuvia, tms. kohteesta
 3. Selvät tiedot tehdyistä remonteista. Emme halua ostaa vanhaa kohdetta jossa myyjä kertoo vaihtaneensa makuuhuoneen lattiamateriaalin, mutta ei tiedä/muista mitä teki alla olleelle vanhalle pinnalle. Tai kohdetta jossa on tehty keittiöremontti, mutta kukaan ei ole kirjannut ylös onko seinälevyjä vaihdettu samalla ja kuinka pitkälle vesialtaan putkia on vaihdettu.
 4.  Uuden lain myötä pakolliseksi tulleet asbestihommat halutaan selvittää ENNEN kauppakirjan allekirjoittamista. Asbestitutkimukset sekä sisäilmamittaukset ovat ehdottomia meille koska toinen on herkistynyt homeelle ja sisäilman ongelmille jo nuorena eikä nuo omat keuhkotkaan terävimmästä päästä ole rasitusastman perusteella.

Näistä varsinkin kohdat kaksi (2) ja kolme (3) ovat ongelmallisia. Kohta yksi (1) on muodollinen eli siitä voidaan joustaa jos tontilla on tarpeeksi tilaa uuden autotallirakennuksen rakentamiseksi. Haaveissa olisi nimittäin rakentaa autotalli jossa olisi varmasti tilaa harrastaa muitakin remontti- ja rakennustöitä sekä samassa yhteydessä pihasauna terasseineen ja kesäkeittiöineen :P


Vanhat remontit


1970-luvun jälkeen on taloissa ollut kohta viisikymmentä vuotta aikaa remontoida ja tehdä patentteja yhdellä jos toisellakin asukkaalla. Samalla on ikävä kyllä ollut myös se sama viisikymmentä vuotta aikaa hävittää ne talon suunnitelmakuvat, pohjapiirustukset, sähkökuvat ja lämmitys- sekä käyttövesiverkoston kuvat.

Tehtyjen remonttien jäljet näkyvät selvästi koska ne erottuvat alkuperäisestä tasosta huoneita vertaillessa, mutta miksi helvetissä kukaan ei ole vaivautunut kirjaamaan mitään ylös mihinkään? Tai jos on kirjattu niin koko remontti on kirjattu jollekin Post-it lapulle yhdellä ainoalla lauseella: "makuuhuoneen laminaatti vuonna 1992". On nimittäin melko turhauttavaa nähdä selvästi 1990-luvulla remontoitu keittiö, mutta kun ei sitten ole tietoa, että onko vaihdettu pelkät ovet vai kaikki rungotkin, onko ne välitilan kaakelit samassa yhteydessä vaihdettu vai liimattu päälle uusi levy. En halua tilannetta, että alan itse tehdä sitä keittiöremonttia ja pinnan alta paljastuu sitten kaksi kerrosta välitilalaattoja joista alimman kiinnitykseen on käytetty asbestilaastia. Kattorakenteisiin on selvästi melkein kaikissa kohteissa lisätty villaa jossain vaiheessa, mutta samalla on hienosti unohdettu varmistaa räystäiden tuuletusraot, pahimmillaan nuo tuuletusraot on listoitettu umpeen ampiaisten ja muiden tuholaisten pääsyn estämiseksi. Samalla on hienosti sitten tuhottu katon ilmankierto ja kosteudenpoisto.

Valitettavasti oma "remontointifilosofia" ei anna periksi jättää niitä vanhoja syntejä sinne alle, enkä myöskään halua selvitellä muiden tekemiä virityksiä näin vuosikymmeniä myöhemmin. Nykyisen asunnon keittiöremontti harmittaa edelleen kun en vaihtanut seiniin erikoisvahvuisia kipsilevyjä purkuvaiheen jälkeen. Seuraavalla kerralla olen fiksumpi ja vaihdan levyt ihan vaan sen pienenpienen ääneneristystason ja seinärakenteen tukevuuden paranemisen saavuttamiseksi :)

Oman lukunsa muodostavat kosteusvauriot. Monessa kohteessa on esimerkiksi maaperän valumavesien aiheuttamaa kosteusvauriota joka on korjattu aikanaan vakuutusyhtiön puolesta. Meille on kerrottu jokainen kerta, että paperit löytyvät ja ne voi saada nähtäväksi. Kun sitten niistä välittäjää muistuttelemme tulevina päivinä tai jopa viikon kuluttua jotta on varmasti ollut aikaa etsiä ne, niin paperit ovat edelleen haussa. Toisin sanoen papereita ei ole enää olemassa tai omistaja ei olekkaan myymässä ns. tosissaan ja ei siksi halua papereita toimittaa ostajalle joka älyää niiden perään kysellä.


Asbesti ja sisäilma


Tietääkö joku kuinka kallista on asbestipurkutyö? Meille kylpyhuoneen tehneen urakoitsijan kanssa jutellessa kertoi, että keittiön välitilalevyn pelkkä purkaminen neljän metrin matkalta maksoi 1800€. Yhden kylpyhuoneen kohdalla purkukustannus saattaa olla 10 000€. Tottakai nuo remontit voi tehdä itse ja purkaa ilman lupia tai kunnollisia suojauksia, mutta Aluehallintovirasto jos saa tietää asiasta niin tiedossa voi olla ihan kivat rapsut. Asbestipöly kun ei välttämättä lähde sitten sieltä pinnoista mitenkään joten se voi olla vaaraksi sinulle itsellesi, myös esimerkiksi sukulaislapsille ja lemmikeille jotka leikkiessään nuohoavat kaikki nurkat talosta läpi.

Tuon kustannuspuolen takia olemme edellyttäneet, että teemme testit ennen tarjouksen jättämistä, tai tarjous tehdään ehdollisena ja asbestin/sisäilmavikojen löytyminen saa tarjouksen raukeamaan. Asbestin tutkiminen on kallista, itse otetun näytteen tutkiminen maksaa täällä päin noin 120€ ja se riittää kun teet remonttia omistamaasi kohteeseen. Kun on kyse asuntokaupasta, kannattaa hommaan ottaa luvat omistava taho jolloin yhden asbestinäytteen hinta on karkeasti 200€. Kun yhdestä huoneesta tarvitsee kaksi näytettä (lattia, seinä) ja joissakin kohteissa myös katosta niin voi kuvitella kuinka paljon tuolle kertyy hintaa. Tarkistettavia kohteita on mielestäni ainakin kosteiden tilojen muovimatto- ja laattarakenteet sekä lämmitys- ja vedenjakojärjestelmän eristeet. Näytteitä siis vessojen lukumäärästä riippuen kymmenisen kappaletta, hintakustannus karkeasti ottaen 2000€.


Mustalla listalla?


Olemme käyneet nyt kevään ja alkukesän mittaan katsomassa puolisen tusinaa kohdetta. Kahdessa kohteessa olemme päässeet toiselle kierrokselle saakka kun meitä kohteet ovat kiinnostaneet. Toisessa kohteessa kysymyslista on laitettu viime viikolla nähtäväksi välittäjälle, mutta vastausta emme ole saaneet. Toivoimme myös pääsevämme paikalle kolmannen kerran rakennusalan ammattilaisen kanssa joka osaisi kertoa meille talon vaatimien remonttien hintoja jonka perusteella voisimme sitten perustellusti tehdä hintapyyntiä pienemmän tarjouksen. Toisessa kohteessa on ollut vesivaurio alakerran yhdessä seinässä joka on korjattu vakuutusyhtiön laskuun, siitä on kuulemma paperit olemassa, mutta nyt on mennyt viikko eikä välittäjästä ole kuulunut. Viikon odotusaika tuommoisiin seikkoihin on mielestämme aika pitkä ja varsinkin minä olen meistä se kärsimättömämpi osapuoli joka helposti heittää rukkaset naulaan ja odottelee seuraavaa mielenkiintoita kohdetta.

Oma ammattini liittyy rakentamiseen aika läheisesti ja jotenkin on sellainen kuva, että välittäjät ovat alkaneet karttaa meitä asiakkaina myöskin liian tarkkojen kysymysten vuoksi. Haluan käydä kohteissa myös siellä katolla ja kerron kyllä ehkä vähän hölmösti sitten ääneen välittäjän kuullen miten rännissä seisoo vesi koska kaato on väärä/kiinnitys pettänyt, ruuvit ovat irronneet katteesta tai katteessa on murtumia ja miten lisävillat estävät valon näkymisen kattorakenteissa kokonaan. Tai miten näyttää osassa huoneita olevan lattianrajassa vanhat putket katkaistu poikki parin sentin korkeudesta ja uudet tehty seinärakenteisiin piiloon. Kysymyksiä herää valtava määrä joihin haluan saada vastauksen ennen kaupan tekoa, ja jos rehellinen olen niin mielestäni noiden kysymysten tulisi olla jokaisella talon ostajalla mielessä kun kohteita käy katsomassa, ammatista ja osaamisesta riippumatta.

Tuntuu olevan monelle välittäjälle ongelmallinen pala purtavaksi. Tietävätkö he kyseisistä asioista jotain mitä me emme tiedä vai eikö noita haluta selvittää koska tiedetään varmuudella kohteessa olevan jotain ns. piilovikoja jotka tulisivat ilmi tutkimuksissa. Käytännössä kaikissa käymissämme paikoissahan on painovoimainen ilmanvaihto joka on aika altis ilmanvaihdon häiriöille ja ongelmille. Onko välittäjällä kokemuksen tuomaa syvää rintaääntä kohteissa olevista ongelmista joita ei vaan haluta tuoda ilmi potentiaaliselle ostajalle koska riskit eivät välttämättä koskaan toteudu?

Tai sitten olemme vaan niin nirsoja, että meidät on laitettu siihen kastiin joka tykkää käydä katsomassa asuntoja, mutta koskaan ei tule vastaan sitä oikeaa kohdetta tai kysymyksistä huolimatta emme koskaan pääse tarjousvaiheeseen saakka. Talvella tosin pääsimme siihen vaiheeseen saakka ja meille 450€ maksaneen kuntotarkastuksen jälkeen peräännyimme kun kohteesta löytyi vähän sitä sun tätä patenttia menneiden vuosien ajalta :D


Uusia tontteja kaavoitetaan jatkuvasti joten voi hyvinkin käydä niin, että odottelemme sitä tyhjää tonttia hyvällä paikalla ja rakennutetaan sitten suosiolla se uusia talo johon mahtuu pihalle mys se autotallin & pihasaunaosaston sisältävä talousrakennuskin :)

Miten muilla pidempään sitä unelmakohdetta metsästäneillä ovat projektit sujuneet. Onko välittäjistä tullut ns. hyvänpäivän tuttuja joita moikataan myös kadulla vai onko siellä seassa myös sellaisia tapauksia joiden kanssa ette halua olla enää missään tekemisissä? Onko tullut vastaan pettymyksiä kun tehdyistä remonteista on annettu totuudesta poikkeavaa tietoa, tai kenties jotain positiivisiakin kokemuksia?

4 kommenttia:

 1. Luulen että tulette lopulta rakentamaan ihan oman talon :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siltä tuo vahvasti vaikuttaa koska se oli listalla jo "viime kierroksella" viime syksyn ja talven aikana.

   Kaikkein hienointahan olisi löytää tontti jostain ihan kaava-alueen reunalta jossa matka keskustaan on 10km tai alle. Ilman kaavaa saa rakentaa niin paljon vapaammin ja se iso autotallikin olisi mukava toteuttaa kun ei tarvitse noudattaa samaa räystäslinjaa tai rakennuksen sijoittelua kuin naapuritonteilla :D

   Poista
 2. Ihan uusi taitaa olla teille sopivampi vaihtoehto.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin se tuntuu olevan vene kallellaan sinne suuntaan. Saahan siinä uuden talon ja takuun lisäksi myös pienemmät asumiskulut energiakustannusten muodossa :)

   Isompi ongelma taitaa olla tuo autotallipuoli, haluaisin kovasti saada sen 3m sisäkorkeutta, mutta menee käytännössä väkisin itse suunniteltavaksi. Kaavan sallimasta korkeudesta riippuen voi joutua rakentamaan lattitason jopa maanpinnan alapuolelle. Mutta onhan tässä onneksi nyt aikaa suunnitella ja pyöritellä ajatuksia kun ihan heti tuo rakentaminen ei onnistu :)

   Poista