torstai 25. elokuuta 2016

Yhden lainan mies, keittiö maksettu

Kesän viimeinen lomajakso yhteensä kolmesta menossa kovaa vauhtia ja elokuun laskut maksettu. Samalla tuli maksettua kesän aikana makuuhuoneremontin ja muiden sisustushommien yms, myötä kertynyt Visalasku 665€ pois sekä viimeinen erä keittiölainasta 251€. Noin isojen kertaerien maksaminen samassa kuussa ei onnistunut ilman uhrauksia, jouduin polttamaan hätävaratilin saldosta jonkin verran. Hätävarabudjettiin on muutenkin tiedossa pieniä muutoksia pakollisten menojen tippumisen takia, mutta niistä enemmän omassa tekstissään.

About 3500€ suuruinen keittiölaina otettiin viime syksynä muistaakseni lokakuussa ja maksueriä oli alkuperäisen suunnitelman mukaan 30kpl. Laina olisi siis tullut maksettua alkuperäisen suunnitelman mukaan vasta huhtikuussa 2019(?), nyt maksukuukausia kertyi kymmenen. Korko lainalla on/oli 0%, mutta laskutusmaksua Handelsbanken peri alussa 4€/kk ja nyt kesällä summa nousi lukemaan 5€/kk. Säästöä siis ihan tuon pelkän laskutuslisän poistumisen myötä (30kk-10kk)*5€ = 100€.

Lainan poistuminen tarkoittaa, että minulla on niskassani jäljellä enää asuntolaina, 50k€ ja risat. Kuukausittaiset menot putosivat keittiölaskun poistumisen myötä 300-400€ ja pakolliset asumismenot ovat jatkossa siis vastike 150€, sähkölasku keskimäärin 50€ ja asuntolainan lyhennys+korko 350€ eli yhteensä alle 600€. Summa vastaa noin neljäsosaa nettopalkastani eli silläkin asteikolla lukema on melko alhainen, puolet menee lainanlyhennykseen jonka voi lukea omalla tavallaan myös säästämiseksi varallisuusasteen noustessa jokaisen maksun myötä. Tässä vaiheessa alkaa myös näkyä hyöty jonka voi saada kun valitsee vuokralla asumisen sijasta omistusasumisen. Tietysti vaatii joko yhden lainan riittävän pienellä maksuerällä, tai sitten lainan jakamisen kahteen erään kuten itse tein ja toisen maksamisen pois reilusti etuajassa.

Tuo 600€ kustannus asumisesta kahdelle ihmiselle ei ole mielestäni millään asteikolla mitattuna paha rasti hoitaa. Meillä on tällä hetkellä pieniä järjestelyjä tehtynä jonka takia maksan itse molempien osuuden asumisesta, mutta tulevaisuudessa tuonkin pitäisi jakaantua tasaisemmin avokin kanssa :)

Oletteko itse maksaneet ns. kulutuslainoja huomattavasti alkuperäistä suunnitelmaa nopeammin? Onko asiassa tullut ongelmia esimerkiksi pankin puolelta kun olette lainan maksamisen jälkeen ilmoittaneet luoton sulkemisesta/asiakkuuden päättämisestä? Kuulemani perusteella on nimittäin odotettavissa, että Handelsbanken yrittää suostutella minut pitämään tuon Aktiiviraha-luoton voimassa vaikka saldo onkin nollassa. Ihan vaan siltä varalta, että "jos joskus tekee mieli ostella kivoja asioita ennen tilipäivää".

Saavat tosin pettyä jos moista edes ehdottavat :D

4 kommenttia:

 1. Minulla oli sängyn oston yhteydessä saatu Aktian tai Handelsbankenin visakortti, jota sai vuoden pitää ilmaiseksi ja sitten olisi mennyt jokin +20€ vuosimaksu. Suljin kortin ennen, kuin uusi vuosi ehti alkaa ja suorastaan hämmästyin, miten helposti homma kävi. Soitin pankin palvelunumeroon ja pyysin kuolettamaan kortin. Täti puhelimessa ei tivannut tai kysellyt mitään vaan teki mitä pyysin ja puhelu kesti ehkä minuutin tai kaksi. :) Jäi kyllä hyvä mieli siitä.

  Onneksi olkoon lainojen poismaksun johdosta! Asuntolainaakin noin vähän jäljellä enää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helpolla oot kyllä päässy eroon, toivottavasti itelläkin käy yhtä kevyesti homman hoitaminen :)

   Poista
 2. 50 tonttua ei oo enää mitää, ittellä yli satku vielä =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo kyllähän tuo alkaa olla jo voiton puolella, 80k€ oli lähtötaso neljä vuotta sitten ja ite maksellu koko homman, nyt kun on kaksi ihmistä taloudessa niin kunnolla pinnistäen tuo loppukin vois olla hoidettu toisessa neljässä vuodessa :P

   Kyllä hirvittää ajatus, että jos joskus muuttaa niin saattais olla sata tonnia lainaa niskassa. Ei omat riskinsietokyvyt oikein veny niin korkeelle :)

   Poista