perjantai 17. kesäkuuta 2016

Aloittelevan sijoittajan ikävä seuralainen - malttamattomuus

"Buy and forget" tulee vastaan useasta paikasta kun etsii ohjeita pitkäaikaiseen sijoittamiseen. Helppo noudattaa teoriassa, mutta niiiiin tavattoman vaikea toteuttaa käytännössä. Itse laitoin viime kuun lopulla 500€ Nordnetin sijoitussalkkuun ja kesäkuun alussa meni ensimmäiset ETF-ostot, 3kpl x-trackers Euro Stoxx 50 ja 1kpl iShares S&P 500. Pariin kertaan olen käyny kattomassa kehitystä ja noiden arvo on molemmilla kerroilla ollut edellistä pienempi, ensin -2€ ja tällä hetkellä jo -11€. Jenkkilän puoli on sinänsä kunnossa, miinuksella alle prosentin, mutta näinköhän Brexit kolkuttelee jo ovella kun euroopan osasto luisuttelee lähemmäs 10% alamäessä...

Vaikka liikkeellä ollaankin noin 20v+ aikajänteellä ja takana vasta viikon verran polkua niin tuntuu aivan tavattoman vaikealta olla seuraamatta sijoitusten tappioita tai tuottoja. Kuinka te muut pystytte unohtamaan sijoituksenne ja kuinka pitkiä aikoja pysytte kerrallaan pois salkun seurannasta? Tietysti uusia sijoituksia tehdessä sitä tulee väkisin tarkasteltua, mutta automatisoidulla kuukausisijoittamisella ja isommilla osake-erillä pelatessa ei pitäisi kai olla tarvetta seurata salkkua kuin kerran tai maksimissaan kaksi kertaa kuussa?

Keskiviikkona alkoi loma joka kestää hurjat puolitoista viikkoa. Sen kunniaksi tein kesälomarahoista normaalia suuremman lyhennyksen keittiölainaan sekä kaksi kappaletta lisäsiirtoja sijoitustilille. Nyt vaan kärkkymään hyviä ostokohteita kun kassaa on millä hankintoja tehdä :P

Hyvää kesää kaikille, palataan astialle juhannuksen jälkeen! :)

6 kommenttia:

 1. Asuntosijoitusten arvoa ei voi joka päivä käydä katsomassa. Suosittelen asuntoja. Vitsi, vitsi. Minullakin on tuo ihan sama ongelma. Kun teen ostoksen niin sitä on pakko aluksi seurata. Ja pikkutappio varsinkin harmittaa. Jos hinta on noussut niin sitten olen neutraali, mutta jos laskenut niin ärsyttää. Eli ainakin minä olen yhtä noviisi sijoittaja kuin sinäkin, seuraan sijoituksiani liiankin usein.

  VastaaPoista
 2. Ehkä tuon voi vielä laittaa uutuudenviehätyksen piikkiin? :)

  Olennaisempaa kuin se että kuinka tiheästi sijoituksia seuraa on mielestäni se mitä tunteita kurssimuutokset herättävät. Käyn katsomassa sijoitussalkkuni ehkä kerran tai pari viikossa, joskus harvemminkin, ja pääosin tunteet ovat hyvin neutraalit. Koska sijoitan kuukausittain - ja tarkoitus on tehdä niin jatkossakin - niin korkeaksi nousseet arvostustasot pikemminkin harmittavat kuin ilostuttavat.

  Pääosin kurssiheilahtelut herättävät kuitenkin hyvin vähän tunteita. Mielenkiintoisinta on oikeastaan seurata sitä, miten markkinat reagoivat erilaisiin muutoksiin, ja tämä onnistuu parhaiten juuri omien sijoitusten kautta.

  VastaaPoista
 3. Käyn kerran päivässä vilkaisemassa Nordnetin kotimaanpörssin. Jos on laskupäivä niin en välttämättä edes viitsi kirjautua sisään. Kun oma salkun laskua ei näe, niin ei harmita ollenkaan niin paljoa. Plussapäivänä käyn omassa salkussa iloitsemassa nousevista kursseista.

  (Näin ainakin teoriassa :D On mullakin niitä päiviä, kun pörssissä tapahtuu jänniä ja siellä tulee roikuttua)

  T: Ananas
  Yksinhuoltajan selviytymisopas

  VastaaPoista
 4. Itsellä nyt vajaa kaksi vuotta takana ja aluksi tuli seurattua ihan liikaa. Nyt kuitenkin on jo tullut nähtyä, että osakkeet seilaavat ylös, alas lähes miten sattuu, niin oikeastaan kyllästyin siihen. Vieläkin useimpina päivänä käyn salkun kerran katsomassa, mutta muuten seuraaminen on lähinnä, että tulee katseltua mihin suuntaan tietyt osakkeet ovat menneet ostopaikkojen toivossa. Voimakkaat laskut eivät vieläkään ole kivoja, mutta pääasiassa päivittäiset osakkeiden arvojen muutokset eivät tunnu yhtään miltään.

  VastaaPoista
 5. Itse seurailen päivittäin. Sijoittamista takana muutama vuosi. Ei siihen saurailiun kyllästy ikinä :)

  VastaaPoista
 6. Samassa veneessä ollaan sijoittamisen aloituksen kanssa. Itse laitoin sijoitukset menemään tiistaina ja olen onnistunut olemaan käymättä katsomassa kertaakaan. Suunnitelmissa on käydä kerran viikossa kurkkimassa ja kerran kuussa ostamassa.

  http://kuusivuotissuunnitelma.blogspot.fi/2016/06/sijoitustilin-aktivoiminen.html

  VastaaPoista