torstai 17. joulukuuta 2015

Velkatilannekatsaus - loistava tulos vuodelle 2015! :)

Nyt kun toinen asuntolaina on maksettu pois on hyvä ruveta hieman miettimään missä sitä tällä hetkellä onkaan ja mihin tie vie sitten tästä eteenpäin. Lainatilannehan blogia alotellessa viime vuoden heinäkuussa oli suoralla lainauksella seuraava:
Lainasaldot: Opintolainaa siis tänä päivänä 1400e, asuntolainaa 57000+9000e, luottokorttilasku nollilla.

Lainojen tilanne tällä hetkellä 17.12.2015 tuohon verrattuna:
Opintolaina 0€ (maksettu lokakuun lopussa 2014)
Asuntolaina 52 950€ + 0€

Olen siis tuhonnut ~14500€ edestä ulkoista velkaa 14kk aikana. Vaikka ite kehunkin niin ei omasta mielestäni ollenkaan huonosti kun miettii, että tuloista käteen jäävä saldo vuoden aikana on noin 27600€. Olen käyttänyt viimeisten 14kk ansioista karkeasti laskettuna 44% lainanmaksuun! Hieman jäin alkuperäsestä tavoitteestani eli asuntolainan painamisesta alle 52000€, mutta laitetaan se aloittelijan itsekurin puutteen piikkiin. Ensi vuonna on hyvä sitten parantaa :)

Vuoden aikana on tapahtunut tietysti paljon muuta. Olen kerryttänyt pienen hätävararahaston itselleni, noin 2950€ tällä hetkellä, eli lähes 1.5kk nettotulojen verran. Kerranhan sen jo tuhosin polkupyöräostoksella summasta 1500€ vaivaiseen sataan euroon ja siitä sitten olen kiivennyt takaisin nykyiseen summaan. Pyöräostosta en lue lyhennettyyn velkasummaan koska lainasin itseltäni jo olemassa olevaa rahaa ja olen kyseisen lainan nyt työnteolla itselleni takaisin maksanut.

Keittiölaina tuli otettua tänä syksynä, alunperin summa oli noin 3400€, tällä hetkellä saldoa on 2517€. Tästä siis 900€ lisää tapettua ulkoista velkaa vuoden 2015 tilastoihin! Lyhennystahti on ollut nyt tähän mennessä 300€ kuukaudessa ja se tuntuu hyvältä joten jatketaan sillä, lainan pitäisi olla siis maksettu ennen vuoden 2016 loppua :)

Miten pääsin tuohon tavoitteeseeni


Olen huono vastaamaan tähän koska en ole ajatellut asiaa sen syvällisemmin. En oikeastaan karsinut mistään menoistani, maksan edelleen 100e kuussa auto- ja saliharrastuksistani plus osat ja ravinteet siihen vielä päälle, ostin polkupyörän ja päivitin puhelimeni. Käytämme avokin kanssa törkeän summan kuussa ruokakauppaan ja omistan kaksi autoa. Kilpailutin vakuutukseni ja sähkösopimukseni joista irtosi muutamia kymppejä per kuukausi.

Suurin ansio meneekin siis pitkälti pidättyväisyydelle turhasta tuhlaamisesta. Olisin toki voinut ostaa rannekelloja, kaulakoruja, tietokonepelejä tai vaatteita tonnien arvosta, mutta nyt kun olen saanut lainamäärät painettua alemmas voin osan säästyvistä rahoista käyttää noihin tarkoituksiin ja silti tilille jää rahaa tilikauden loppupuolellakin. Hetkellinen tiukennus rahankäytössä tuo siis pitkässä juoksussa huomattavia etuja, tämä kannattaa jokaisen velkojen ja tiukan rahatilanteen kanssa painivan muistaa. Elämäntapainflaatio on paska seuralainen :)

Tosin ainakin omassa tapauksessani nälkä taitaa kasvaa syödessä, eli ei ne rahat mihinkään tuhlaukseen mene vaan lainanmaksuun & sijoituksiin. Niistä kuitenkin myöhemmin lisää turinaa, pitää ensin vähän jäsennellä ajatuksia ensi vuoden osalle ennen kuin teen itselleni näitä julkisia lupauksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti