perjantai 2. tammikuuta 2015

Vuoden 2014 päätös ja 2015 tavoitteet

Loppuvuoden 2014 tavoitteiden saavuttaminen:


Marraskuussa kirjottelin loppuvuoden tavotteista ja joulukuussa päivitin tilanteen ajantasalle. Nyt on hyvä vetää nuo tavoitteet pakettiin lyhyesti ja ytimekkäästi:

1. Toinen asuntolaina alle 7500e - saavutettu, saldolla 7485e vuoteen 2015
2. Säästötilille 1000e hätävarastoksi - saavutettu
3. Vedenkulutuksen seuranta - saavutettu, vedellä lotraamiset kotosalla 17krt välillä 18.11-31.12


Vuoden 2015 tavoitteet:

Kuten edellisessä joulukuun "talouskatsauksessa" kirjotin niin ensi vuoden menoja seurataan tarkemmin, samalla laitoin myös ylös ensimmäiset tavoitteet. Lisää tavoitteita ja suunnitelmia alla hieman tarkemmin avattuna.

1. Ainakin tammikuussa avaan kauppareissut excel-kirjauksen kautta kokonaan jotta näen mihin ne rahat oikein kuluvat, 300€ kuukaudessa ruokaostoksiin on ihan helvetisti liikaa mitä tuo Danskebankin mobiiliversio näytti asioita läpikäydessä.

2. Polttoainekulut alle 150€/kk.

3. Hätävarastoon 500€ lisää jolloin saldo on 1500€.

4. Ruokalaskut maksuun kokonaan S-Pankin käyttötilin kautta seurannan helpottamiseksi.

Asuntolainat (kohdat 5-6)


Asuntolainoihin ja korkoihin uhkasin laittavani pyöreät 1000€/kk vuonna 2015 koska haluan eroon tuostakin velasta. Kenties otin turhan rohkean kannan tuossa koska 1000e on päälle 40% kuukauden palkkatulosta, mutta eihän sitä tiedä miten hommassa käy ellei yritä? Selvitys lienee paikallaan ja tarkempi suunnitelma myös ajatuksenjuoksuni hahmottamiseksi.


5. Isona tavoitteena olisi tuon 12kk euriborilla varustetun 7485e asuntolainan tuhoaminen. Tarkoittaa melko tarkasti 633€/kk lyhennystä tämänhetkinen korkotaso huomioiden. Sovitaan, että tuohon menee 500€/kk ja loput lyhennetään lomarahoista+veronpalautuksista+pikkuhiljaa jos tarve vaatii.

2. Toinen asuntolainoista on tällä hetkellä 3v kiinteällä korolla ja lukemassa 56550e, lyhenee 357€/kk josta korkoa ja palkkiota on keskiarvollisesti noin 120€/kk. Se tulee lyhentymään kiinteällä maksulla vielä tammikuun ja helmikuun eli (357€-120€)*2=474€ joten maaliskuuhun lähdetään summalla 56080. Maaliskuussa tuo laina muuttuu 12kk euriboriksi jonka korko on vain puolet entisestä eli laina lyhenee automaattisesti 357-60€/kk=297€/kk. Tällä tahdilla se olisi vuoden 2015 lopussa summassa 53110€. Pienempään asuntolainaan menee puolet tuosta sovitusta tonnista joten sovitaan että tähän laitetaan maaliskuusta eteenpäin +100€/kk ylimääräistä = 457€/kk TAI summa vuoden lopussa alle 52000€.

Tämä suunnitelma jättää pieniä hiluja tähteelle joka kuukausi jotka käytän parhaaksi näkemälläni tavalla. Nämä suunnitelmat eivät ole kiveen hakattuja, saatan kevään mittaan muuttaa suunnitelmaa hieman ja laittaa osan sijoittamiseen. Pääasia on, että vuoden 2016 alussa jäljellä on enää yksi laina!

Puskurirahasto


Taloustilanne Suomessa ja maailmalla on mikä on ja en voi mennä vannomaan että oma työpaikkanikaan säilyy vaikka tällä hetkellä näyttääkin vakaalta. Tässä hieman selvennystä miten olen itse järkeillyt puskurirahaston työttömyyden iskiessä vaikka keräänkin "vain" 1500€ arvoista puskuria säästötilille.

Pienempää asuntolainaa on maksettu tällä hetkellä jo reilusti päälle tonnin verran ylimääräistä eli siellä on saldona ylimääräisten lyhennysten verran rahaa, voin jättää tästä lyhennyksiä tekemättä melkein puoli vuotta maksamalla pelkän koron ~10€/kk joten työttömyyden osuessa pärjään puoli vuotta ilman lyhentämistä.

Vuoden 2015 aikana on tarkoitus lyhentää isompaa asuntolainaa 100e/kk ylimääräistä eli tähän kertyy siten 1200€ puskuri vuoden loppuun mennessä. Siitä seuraisi siis muutaman kuukauden lyhennysvapaa tarpeen vaatiessa.

Nopeaa rahaa vaativat hankinnat voin kustantaa tuolta säästötilin puskurista tai jos pakko on niin myös Visalta jossa luottorajana on tällä hetkellä 3000€.

Tällaista tähän hätään, millaisia lupauksia tai suunnitelmia Sinä teit vuodelle 2015? Ei muuta kuin täyttä höyryä kevättä kohti! :)

2 kommenttia:

 1. Jään seuraamaan blogiasi. En ole velkainen, mutta lähes pakkomielteisessä koukussa rahojen laskemiseen.

  En luvannut tälle vuodelle muuta kuin jatkaa blogin kirjoittamista. Tietenkin toivon, että mun paska elämänhallinta vois kehittyä - oon aika tuuliajolla nyt. Rahallisena tavotteena on saada firma pysymään kannattavana ja pitää kaikki kulut mahdollisimman pieninä, että olis rahaa hankkia firmalle mahdollisimman paljon lisää kalustoa. Sen luulen onnistuvankin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö olekkin koukuttavaa touhua tuo rahanmenon seuranta? Joku masokistinen piirre täytyy olla ihmisessä kun haluaa väkisin kaivaa esille ne omat huonot tapansa jotka aiheuttavat vain asioiden ylimääräistä vatvomista ja öiden valvomista. Mutta silti se tuo tietyllä tavalla parempaa nautintoa kuin moni muu asia.

   Vilkaisin nopeasti blogiasi, pitää tutustua paremmin ja lukaista alusta lähtien niin pääsen kärryille missä menet. Onnea projektin eteenpäin viemiseen kuitenkin jo tässä vaiheessa :)

   Poista