tiistai 10. syyskuuta 2019

Talous 8 / 2019 - Back to Basics part1

Viimeinen jakso kesälomista lusittu ja aika palata takaisin sorvin ääreen, monessakin merkityksessä. Kesälomalla oli aikaa pohtia miksi säästämistahtini tuntuu hidastuneen madonlukuihin ja miten tilanteesta olisi mahdollista pyristellä takaisin kovemmalle kasvu-uralle. Näistä suunnitelmista lisää haihatelmia myöhemmin, mutta hoidetaan ensin alta pois tämä itseruoskiminen elokuun osalta.Joku jos näitä lueskelee niin saattaa huomata pienen muutoksen tuossa yhteenvedon värimaailmassa. Tämä johtuu puhtaasti siitä, että tuo 10K tavoite meinaa unohtua ja jäädä jalkoihin jonka vuoksi korostin sen sinisellä. Samoin tein pienen hienosäädön laskentoihin, koska huomasin, että muutettuamme omakotitaloon ja vanhan jäätyä vuokralle, en ole huomioinut vuokra-asunnon asuntolainalyhennystä millään tavalla säästönä. Se on ollut vain kulu muiden joukossa, vaikka (oletettavasti) saan kyseisen summan sitten tulevaisuudessa takaisin kun myyn asunnon. Nyt se on laitettu mukaan omaan sarakkeeseen sekä euroina, että myös prosenttina. Teen tästä myös päivitetyn kirjanpitokirjoituksen jossain vaiheessa jossa käyn läpi vaikutukset alkuvuoden osalta. Ero on kuitenkin huomattava, kuten tässä voi huomata niin tuo 206€ summa nostaa säästöprosentin kympistä yli kuuteentoista!

Pitää huomata myös, että sijoitusasuntoon kohdistuva remonttilaina ei ole mukana säästöissä vaan se on edelleen puhtaasti miinusmerkkinen juokseva kulu. Remontin tulos on leivottu sisään asunnon arvoon eikä sen kuukausittainen lyhennys kasvata tulevaisuudessa saamaani korvausta millään tavalla.


Sitten itse asiaan:


Tuloja 3033€, mukana palkat&päivärahat sekä vuokratuloista tehdyt siirrot omille tileille jotka jakautuivat sitten eteenpäin säästöihin ja vakuutuksiin.

Menoja 3543€ sisältäen kaiken. Sijoitukset, sijoitusasunnon lainalyhennys ja säästöön menneet pois lukien tuloksena 1€ plussatulos. JEI! :D Menoista kyseisiin kohteisiin sijoittui yhteensä 100+204,69+206€ =  510,69€ jotka muodostavat siis 16,84% osuuden kuukauden tuloistani, tästä muodostuu siis tuo säästöprosentti.

Menoissa esille pomppaa asumismenojen nousu. Pidimme pienen parisuhdeneuvottelun ja tulimme siihen tulokseen, että koska minulla on suuremmat tulot niin osallistun myös osaan asumismenoista suuremmalla osuudella. Lainalyhennys ja korot menevät edelleen 50/50 koska omistamme talon 50/50, mutta minä maksan nyt jonkin verran alle satasen toista enemmän sähköstä, vakuutuksesta, vesilaskusta, jne "kiinteistä juoksevista kuluista". Summa laskettiin määrittelemällä tietty prosenttiosuus molempien palkasta jolla saamme kuukaudessa tarvittavan summan kasaan talotilille. Onko reilua vai ei, että minua "rangaistaan" näin neljä vuotta pidemmästä koulutuksesta, mutta elämä on, voisi tuon rahan käyttää huonomminkin. Nyt toisellakin on hieman suurempi mahdollisuus auttaa meitä pääsemään etelän lämpöön ennen virallista eläkeikää :D

Ruokamenot ovat edelleen suuret, mutta ne tulevat pienenemään tämän Back to Basics-projektini myötä. Ruoka sisältää tässä tapauksessa myös puutalkoiden tarjoilut velipojalle, ei se paljon ole mutta kuitenkin pois omasta kulutuksestani. Kodin remontteihin meni uskomaton 850€, mutta siinä on mukana 100€ monitoimitikkaat, moottorisahaan ostettuja ketjuja, polttoainetta, teräketjuöljyä sekä melkein puolen tonnin arvoinen korvaus metsurille joka kävi kaatamassa tontiltamme tusinan verran puita. Voin sanoa, että polttopuuta on nyt tarpeeksi 2020-2021 talvelle ja selkä sen mukainen kun nuo sahasin&pilkoin klapeiksi. Vielä olisi säänsuojaan laittaminen edessä...

Autoissa selvisin vähällä, polttoaineissa kohtuullisesti ottaen huomioon kaksi lomareissua, olutta tuli myös lipitettyä 50€ arvosta talkoiden yhteydessä kahteen nokkaan. Kahden auton vakuutuksiin meni 358€ ja uuteen ulkoiseen varmuuskopiokovalevyyn 110€. Muuten aika perustasoa kaikissa luokissa...

10K haaste


10K haasteesta kasassa 6733€ kun tavoitetahdin mukaan mennessä kasassa tulisi olla 6667€, olen siis vielä 66€ edellä tavoitetta. Vauhti oli hidas elokuussa, jouduin ryöstämään vähän sieltä sun täältä säästöistäni noiden aika suurien kotiremontointikustannusten kattamiseksi, mutta syyskuussa tahdin pitäisi taas olla noususuuntainen. Pyrin pääsemään tilanteeseen jossa olen marraskuun jälkeen erittäin lähellä 9500€ rajamerkkiä jolloin joulukuun palkasta ei tarvitse laittaa aivan täyden kuun tavoitesummaa kymppitonnin rikkomiseen.


Tällaista elokuussa. Nyt kohti syksyn sateita ja synkkyyttä, mutta toivottavasti vain säätilojen osalta ja muissa merkeissä kelit jatkuvat rennon aurinkoisina, meillä kaikilla! :)

2 kommenttia: