perjantai 7. heinäkuuta 2017

Uusi jääkaappi - sähkökulutuksen vertailu


Vanha kaappi toimi vielä ihan hyvin, mutta pelästyin kun pakastimen puolella ei enää  jäätelö ollut hammaskaluston särkevässä jäässä ja pari purkkia viinimarjasosetta oli päässyt sulamaan pinnastaan. Ongelma ratkesi pakastimen sulatuksella ja manuaalisen termostaatin säätämisellä, mutta samalla jääkaapin lämpötila laski sinne 4 asteen tienoille ja vuosikymmenen vaihteessa hankittu kaappi ei pysty ilmavirtaa kierrättämään jonka takia kaapissa oli ikäviä "jäisiä pisteitä". Osaksi tuo johtuu myös siitä, että meillä se on kahden hengen käytössä aivan tupaten täynnä tavaraa jatkuvasti. Päätin, että kaapin on aika vaihtua tässä vaiheessa ennen kuin se kosahtaa jossain vaiheessa kokonaan.

Tein viikon verran laitevertailua kivijalkakauppojen ja verkkokauppojen välillä, kävimme Gigantissa sekä Powerissa laitteita tutkimassa ja mietin, että kannattaako hankkia uusi jääkaappipakastin, suurempikokoinen 2m korkea jääkaappipakastin vaiko sitten suosiolla jääviileäkaappi josta pakastinosio puuttuu kokonaan. Lopulta 2m korkea malli katosi valintalistalta koska sen vuoksi olisin joutunut uusimaan jääkaapin yläpuolella olevan kaapin pienempään 30cm korkeaan malliin nykyisestä 40cm mallista. Jääpakastinkaappi taas katosi valikoimasta sen takia, että meillä on 2x100L arkkupakastimia ja nykyinen jääpakastinkaappi on ollut meidän käytössämme liian pieni jääkaapin osalta. Valinta oli siis helppo loppujen lopuksi kun käytti aikaa asian miettimiseen järjen kanssa :)

Käytiin siis maanantaina Gigantissa tilaamassa uusi jääviileäkaappi, hintaan 499€ kun sattui olemaan mukavassa parin sadan euron tarjouksessa. Vanhaan verrattuna energialuokka nousi A -> A++ ja jääkaapin sisätilavuus nousi 205 litrasta 358 litraan. Toimitus ei mennyt ihan putkeen kun keskiviikkona toivat laitteen, laatikosta paljastui valkoisena tilatun version sijaan rosterisen värinen joka on muuten sama laite, mutta hinnaltaan 100€ kalliimpi. Nyt sitten asiakaspalvelun kanssa neuvotellaan miten homman kanssa tehdään kun halusimme nimenomaan valkoisen eikä heidän hyvityksenä "ilmaiseksi" tarjoamansa rosterinen meille oikein käy, emme saa mitään lisäarvoa (=hyvitystä) siitä että meillä on täysin sama laite väärän värisenä vaikka sen arvo onkin kaupassa satasen suurempi. Vanha kaappi lähti myös keskiviikkona eteenpäin hintaan 25€ eli saas nähdä miten Gigantti meinaa hoitaa laitteen vaihtamisen oikeaan tai hyvittämisen.

Mutta mutta, itse asiaan. Päätin laskea hieman mitä tuommonen laitteen vaihto tarkoittaa sähkönkulutukseen ja varsinkin siitä maksamaani sähkölaskuun. Vanha laite oli A-luokallaan 333kWh/vuosi ja nykyinen on paperilla  A++-luokan myötä mukavan pienikulutuksinen 113kWh/vuosi :)


ExceliinAlla on Exceliin tekemäni hieno laskentataulukko joka osoittaa laitteiden käyttämän energian hintoineen, sekä laitten vaihdosta syntyvän säästön. Eniten päänraapimistä aiheutti tuo yö- ja päiväsähkön osuuksien laskeminen, toivottavasti homma meni ns. kerralla putkeen :D

Laskentaa


Laskin siis kaappien vuosikulutuksesta prosenttiosuudet yö- ja päiväsähkön vuorokausiosuuksien mukaan joille sitten laskin hinnat ja ynnäsin ne yhteen lisäten sähköverot ja siirtovarmuusmaksut per kilowattitunti. Vuorokaudessa on 9h yösähköä ja 15h päiväsähköä eli prosenttiosuudet ovat 37,50 ja 62,50%.

Tuon perusteella vanha kaappi vei euroissa noin 34€ vuodessa ja uusi kaappi vie noin 12€ verran sähköä nykyisellä hinnalla. Säästöä kertyy kaappia vaihtamalla ja noilla teoreettisilla kulutusarvoilla laskettuna hurjat 22€/vuosi eli uusi kaappi maksaa itsensä takaisin reilussa 22 vuodessa. Toisin sanoen jos jääkaappi kestää edes sen kymmenen vuotta niin se on maksanut hintaansa takaisin vasta karvan vajaa puolet.

Pohdiskelua


Yllätyin tosi paljon kuinka vähän jääkaappi/pakastin lopulta vie sähköä euroissa mitattuna. Kaikki mainokset huutavat vanhojen koneiden olevan sähkösyöppöjä ja miten uudet A+++-energialuokan laitteet pelastavat lompakkosi. Asia voikin olla noin jos mietitään isomman otannan perusteella jossa on paljon mukana niitä B-D-luokkien ikivanhoja laitteita jotka oikeasti vievät virtaa rutosti, mutta toisaalta se 70-luvulla ostettu jääkaappi rokkaa edelleen täysillä eli kertoo jotain laitteiden kestävyyden heikkenemisestä nykypäivää kohti tullessa. Jos uusi kaappi maksaa itsensä takaisin vaikkapa kymmenen vuoden aikajänteellä ei ole mitään kiirettä vaihtaa laitetta jonka voit varmasti sanoa toimivan vielä vuosikausia (koputa puuta kun tuon sanot itse mielessäsi ;)).

Yksilötasolla sitten ero voi olla täysin marginaalinen kuten meidänkin tapauksessa näyttää käyvän, ero A-luokan ja A++-luokan välillä ei ole suuren suuri ottaen huomioon vielä sen, että suurin osa meidän säästöstä perustuu siihen ettei uudessa laitteessa ole pakastimen vaatimaa tehokasta kompressoria. Jos uusi laitteemme olisi vanhaa vastaava jääkaappipakastin-kombo ei säästöä tulisi kuin osa tuosta nyt saatavasta säästöstä.

Puhtaasti sähkölaskua säästääkseen on siis aika turhaa päivittää vanhaa kodinkonetta uuteen jos vanhan energialuokka on A tai parempi ja vanha laite on kunnossa, säästö on silloin laskettavissa taskurahoissa uuteen laitteeseen menevään rahaan verrattuna. Toisaalta vanhempaakaan laitetta uuteen vaihtaessa ei kannata turhaan maksaa siitä A+++ laitteesta koska käytössä sähkön hintaero A+ tai A++ laitteeseen on erittäin pieni ainakin jääkaappilaitteiden kohdalla. Jos hintaero tehokkaampaan laitteeseen on kymppejä niin silloin kannattaa satsata, mutta kun ottaa huomioon näiden laitteiden oletettavan eliniän (alle 10v) niin satojen eurojen satsaus ei todellakaan kannata.

Jos vaihdat useampia laitteita niin tietysti säästö sähkölaskussa on suurempi, mutta niin on myös satsaus laitteisiin. Kannattaa panostaa laitteissa niihin jotka ovat kovassa käytössä ympäri vuoden, toisinsanoen jääkaapit ja pakastimet. Televisio on käytössä vain murto-osan vuorokaudesta/vuodesta, samoin hellat, mikroaaltouunit ja pesukoneet. Suurtaloudessa tietysti pesukone ja astianpesukone pyörivät parhaimmillaan monta kertaa päivässä joten niihin kannattaa kiinnittää enemmän huomiota kuin kahden tai kolmen hengen taloudessa.

Meillä on nyt pari kuukautta sitten hankittu astianpesukone ja nyt uusi jääkaappi. Pesukone on A-luokkaa ja iältään jotain kuutisen vuotta vanha. Oikeastaan ainoat listalla olevat uusista odottavat laitteet ovat televisio (32" HD-READY) sekä kotiteatterin viritinvahvistin. Molemmat menevät kategoriaan "koska mä haluan" eli niiden uusiminen saa odottaa rahatilanteen parantumista :D


Kun olet vaihtamassa laitetta niin mieti mieluummin kahta asiaa:

A) Vaihda laitteet ajoissa kun on sopivasti rahaa säästössä. Kun vanha laite aikanaan hajoaa lopullisesti niin juuri silloin sitä rahaa ei yleensä ole.

B) Panosta ominaisuuksiin joita juuri SINÄ tarvitset. Jos et käy marjastamassa tai hamsteroi alennusmyyntilihoja, mutta käytät paljon vihanneksia, yms. tuoretuotteita niin nykyaikainen jääviileäkaappi voi olla juuri sinun ratkaisusi. Näissä on hyviä ominaisuuksia kuten edistynyt kosteudenhallinta, nollalämpötilalla varustettu laatikko tuorelihoille ja kalalle, sekä puhallintekniikka joka pitää koko kaapin tasaisessa lämpötilassa.

Nuo kaikki ovat kivoja ominaisuuksia, mutta toisaalta kaikki markkinoilla olevat tuotteet taitavat tarjota samanlaiset ominaisuudet hieman eri tavoin toteuttuna, kannattaa siis vertailla ja miettiä mistä on valmis maksamaan.

Oikeastaan ainoa pakollinen asia josta en suostuisi ominaisuuksien kohdalla tinkimään on digitaalinen termostaatti vanhanmallisen manuaalisen sijaan. Digitaalisella termostaatilla säädät halutun lämpötilan jonka kaappi ylläpitää tilanteesta riippumatta, manuaalisella termostaatilla joudut eri vuodenaikojen mukaan itse syynäämään kaappiin/pakastimeen asetettua lämpötilamittaria ja pyörittämään sitä rullaa jotta kaappi pysyy suurinpiirtein halutussa lämpötilassa :)


Tuommosta pohdintaa tällä kertaa. Milloin sinä olet viimeksi vaihtanut kodinkoneitasi uudempiin?update: korjattu laskelmia, pieniä ajattelemattomuuspieruja sattui sekaan ensimmäiseen versioon :)

8 kommenttia:

 1. Itseäni vähän harmittaa kun rempattiin kämoppä viime vuonna ja valittiin integroitu jääpakastinkaappi. Mitenköhän senkin sitten kerran vuodessa jaksaa irrottaa ja imuroida...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suurin osa varmasti unohtaa kokonaan tuon imuroinnin ja menee autuaana niin pitkälle tekemättä mitään kunnes kaappi sanoo itsensä irti tai sähkölasku räjähtää pilviin pölyn aiheuttaman korkean kulutuksen takia :D

   Tuommonen jääviileäkaappi on kiva ottaa pois paikaltaan kun takareunassa on pyörät, sen kun vähän kallistaa taaksepäin ja vetää reunoista :) Olettaisin, että teillä on samanlaiset, kaapistoon integroitu versio tietysti painaa aikalailla enemmän sen etulevyn takia...

   Poista
 2. Meillä on uunista tehot hävinneet. Joku vastus varmaan palanut. Ollaan kärvistelty pienemmillä tehoilla, kun ei millään raaskisi ostaa uutta.

  btw. Kun kodinkone hajoaa, muistakaa hyödyntää kotivakuutus. Vanhoistakin laitteista saa monesti pienen korvauksen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsellä on niin iso omavastuu kotivakuutuksessa, että yli 5v vanhoista laiteista ei varmasti saa minkäänlaista korvausta, mutta olen laskenyt sen varaan jotta kaikki laitteet kestävät tuon 5v tai enemmän jollon kannattaa ostaa jo vakuutuksen kautta kierrättämisen sijaan uusi laite.

   Pystyyköhän uunin vastuksia vaihtamaan samalla tavalla kuin saunan sähkökiukaaseen? Saattaisi olla yllättävänkin halpa keino korjata uuni jos muuten on vielä kunnossa...

   Poista
  2. Netin mukaan vastuksen vaihtaminen pitäisi onnistua. Täytyypä kokeilla :)

   Poista
 3. Suomessa puolet vuodesta on lämmityskautta, sama se tuleeko lämpö patterista vai jääkaapista ;)
  Kesäaikaan toki säästää sähkössä ja ylimääräisestä lämpökuormasta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta tuokin, jääkaapin tuottama lämpö vaan tahtoo jäädä ensin sinne kaapin/kaapiston takaosaan heikentäen kaapin toimintaa&nostaen sähkönkulutusta ennen kuin se lämmittää huoneilmaa :D

   Poista
 4. Suomessa puolet vuodesta on lämmityskautta, sama se tuleeko lämpö patterista vai jääkaapista ;)
  Kesäaikaan toki säästää sähkössä ja ylimääräisestä lämpökuormasta

  VastaaPoista